Hlavní obsah

VIDEOSESTŘIHY: Hon na Lišky pokračuje, Tottenham rozstřílel nováčka a stáhl manko na Leicester

Londýn/Praha
Aktualizováno

Hon na vedoucí Leicester v anglické Premier League pokračuje. Hlavně Tottenham Lišky usilovně nahání, neboť odpověděl na jejich sobotní výhru a v duelu 31. kola rozstřílel nováčka Bournemouth, když po čtvrthodině vedl už 2:0. Na první příčku tak ztrácí zase jen pět bodů, přičemž sám jich má šest k dobru na třetí Arsenal. Naděje na prvenství se naopak opět vzdálila Manchesteru City, který v městském derby prohrál se svým místním rivalem. Šokující kolaps zažil Liverpool, který vedl nad Southamptonem už 2:0, ale závěr nezvládl a prohrál.

Sestřih utkání Manchester City - Manchester United

 
Článek
Fotogalerie

Sestřih utkání Southampton - Liverpool

Sestřih utkání Tottenham - Bournemouth

Sestřih utkání Newcastle - Sunderland

Na sobotní výhru Leicesteru musel Tottenham pochopitelně odpovědět. Zvláště, když hrál doma a hostil ke všemu nováčka soutěže. Kohouti neváhali ani chvíli a za čtvrthodiny zápas rozhodli. Samo sebou že zásluhou svého hrdiny, jímž byl Kane.

Utkání sotva začalo, když Lloris našel Walkera, ten po pravé straně rozběhl akci, na jejímž konci byl centr do vápna. Kane balón jen lehce tečoval přesně k tyči a domácí vedli. A za čtvrthodiny už stadion doslova šílel, neboť Kane to byl, kdo vedení pojistil. Alli ho skvěle uvolnil a on nedal Borucovi sebemenší šanci. Byla to mimochodem jeho jednadvacátá trefa v této sezóně.

Od tohoto momentu mělo střetnutí jednoznačný ráz, neboť uklidněný Tottenham hru ovládl a režíroval utkání k obrazu svému. Zvláště, když hned po přestávce přidal třetí branku, u které byl zase Kane. Jeho ránu totiž vyrazil gólman hostů jen před sebe a Eriksen pohodlně skóroval.

Rashford nejmladším střelcem v historii

Ostře sledovanou bitvu o Manchester zvládli lépe svěřenci Van Gaala, o jejichž vítězství rozhodla trefa Rashforda už v 16. minutě. Mladík považovaný za největší objev a talent anglického fotbalu posledních let si hravě poradil s Demichelisem a pod tělem padajícího Harta s přehledem skóroval. Stal se tak vůbec nejmladším fotbalistou, který se v historii derby střelecky prosadil. V den zápasu mu bylo 18 let a 141 dnů...

Zanedlouho mohli hosté přidat druhý gól, ale bombu Martiala brankář Citizens zneškodnil a udržel tak svůj tým ve hře. Po přestávce při další šanci Martiala zachraňoval zase, takže vlastně jediný on si z Pellegriniho celku vysloužil v derby absolutorium, i když musel po padesáti minutách pro zranění nuceně střídat.

Někdejší sparťanský útočník Wilfried Bony si ho po příchodu na trávník chtěl vysloužit také, ale v neuspěl. A protože se neprosadil ani Agüero, ani Navas, Citizens derby prohráli a na Leicester ztrácí patnáct bodů. Pravdou však je, že mají i jeden odložený zápas k dobru.

Neskutečný kolaps Liverpoolu

Neskutečné, jakým způsobem dokázal přijít Liverpool o výhru, která se mu doslova vnucovala. Po dvaceti minutách už vedl na trávníku Southamptonu dvougólovým rozdílem a všechno nasvědčovalo tomu, že klání sousedů v tabulce bude mít jednoznačný průběh. Vždyť kupříkladu Allen měl do přestávky minimálně dvě vyložené šance, které mu zlikvidoval skvělý Forster.

Po změně stran, kdy se ve stoperské dvojici Reds objevil slovenský reprezentant Škrtel, však došlo k neskutečnému zvratu. A to ještě neproměnili penaltu, kterou dvě minuty po změně stran vyrobil právě Škrtel, jenž stáhl za dres Pellého. Mané, jenž do druhé půle naskočil místo Tadiče, sice pálil k tyči, ale Mignolet jeho úmysl vystihl a míč vyrazil.

Southampton se však rozjel, byl lepším, aktivnějším a mnohem nebezpečnějším týmem, takže bylo otázkou času, kdy se střelecky prosadí. Během závěrečné půlhodiny to skutečně svedl.

Nešťastný exekutor penalty Mané vrátil v 64. minutě domácí do hry kontaktním gólem, na který mu nahrával Pellé, a oba pak zanechali své autogramy pod dalšími dvěma údery, které Svatí Liverpoolu bleskově zasadili.

V 83. minutě sklepl Long míč Pellému a italský legionář dělovkou z hranice šestnáctky vyrovnal. A tři minuty na to Pellé nahrával Manému, který proti vybíhajícímu Mignoletovi nezaváhal.

Benítez z bodu naděšený nebyl

V záchranářském derby mezi Newastlem a Sunderlandem se body nakonec dělily, což samozřejmě nepomohlo ani jednomu mužstvu. Zvláště nový kouč domácích Rafael Benítez byl rozčarovaný, protože jeho svěřenci potřebovali výhru jako sůl. Přitom moc nescházelo, aby vyšli naprázdno. Černé kočky byly totiž lepším týmem, měli víc šancí a těsně před přestávkou šli do vedení. Eliott sice jejich první příležitost zmařil, ale Defoe přece jen skóroval.

Newcastle se po změně stran zlepšil, ale mnoho nescházelo, aby inkasoval podruhé. Nakonec ale sedm minut před závěrečným hvizdem zachránil hlavičkující Mitrovič alespoň remízu, která představuje pro Beníteze první bodový zisk po návratu na Ostrovy.

Anglická fotbalová liga - 31. kolo
Newcastle - Sunderland 1:1 (83. Mitrovič - 44. Defoe)
Southampton - Liverpool 3:2 (64. a 86. Mané, 83. Pellé - 17. Coutinho, 22. Sturridge)
Manchester City - Manchester United 0:1 (16. Rashford)
Tottenham - Bournemouth 3:0 ( 1. a 16. Kane, 52. Eriksen).

Reklama