Hlavní obsah

Pro Fergusona byli Piqué a Pogba nepotřební, pro Rangnicka Vardy moc starý

Praha

To jsou paradoxy... Fotbalisté Paul Pogba a Gerard Piqué jsou pro Manchester United nepotřební, usoudil sir Alex Ferguson a pustil je bez haléře kompenzace z Old Trafford. Jiný velký trenér Ralf Rangnick zase usoudil, že kanonýr Jamie Vardy, největší hvězda lídra Premier League z Leicesteru, je v sedmadvaceti letech pro druholigové německé Lipsko moc starý...

Foto: Carl Recine, Reuters

Útočník Leicesteru Jamie Vardy.

Článek

Alex Ferguson je na Old Trafford nedotknutelnou modlou, pod jeho vedením získal Manchester United třináct anglických titulů a dvakrát vyhrál Ligu mistrů. Přesto mu občas i fanoušci připomenou dva přehmaty, kdy pustil mladé hráče, kteří dnes patří k největším hvězdám evropských trávníků.

Piqué se prý nehodil pro Premier League

Opora Barcelony Gerard Piqué vyrostl v akademii Manchesteru United. Za první tým ale nastoupil ve dvanácti zápasech, kdy zaskakoval za zraněné stopery, nebo je střídal. V té době tvořili stoperskou dvojici United Rio Ferdinand a Nemanja Vidič, případně zaskočili Wes Brown nebo John O´Shea. Mladý Španěl neměl šanci.

„Nemělo smysl ho tu držet," řekl Alex Ferguson a pustil Piquého zadarmo do Barcelony. „Nejsem si jistý, že to je vhodný typ pro Premier League. A my jsme tehdy měli určitě lepší stopery," cituje anglický list Daily Mail bývalého kapitána United Ria Ferdinanda. Pravdou je, že Rudí ďáblové nikdy netrpěli nedostatkem kvalitních stoperů, i když špičkového má momentálně jen jednoho - anglického reprezentanta Chrise Smallinga.

Pogbův manažer chtěl moc peněz

„Bude to jednou nejlepší fotbalista planety," tvrdil Fergusonovi manažer Paula Pogby Mino Raiola, když pro něho chtěl vyšší plat a větší uplatnění v prvním mužstvu. Údajně se snažil jednomu z nejvyhledávánějších fotbalistů na trhu vymoci týdenní plat 20 000 liber (asi 680 000 korun). Mimochodem, dnes je to pakatel. Největší hvězdy Premier League berou i desetkrát víc.

„Manažer na mne vyvíjel nepřípustný nátlak. Pogba mě tehdy nepřesvědčil," konstatoval Ferguson, který na úkor francouzského mladíka v týmu podržel veterána Paula Scholese. „Žádný nátlak jsem nevyvíjel, ale mým úkolem je zajistit klientovi co nejlepší podmínky. Pan Ferguson nemá rád, když má někdo jiný názor. Když jsem mu řekl, že odejdeme, tak mi řekl, že můžeme jít zadarmo. A tak jsem Paula v roce 2012 přivedl do Juventusu," popsal situaci ze svého pohledu uznávaný hráčský agent Raiola.

Juventus si cení Pogby na 100 miliónů liber (asi 3,4 miliardy korun). O této velmi vysoké částce za třiadvacetiletého záložníka však reálně uvažují Real Madrid, Paris St. Germain, Barcelona a světe div se i Manchester United. Raiolova slova o nejlepším fotbalistovi planety Pogba sice ještě nenaplnil, ale ve třiadvaceti letech má pořád vše před sebou.

Sedmadvacet let? To je moc, řekl kouč

Před dvěma lety přišel za koučem ambiciózního RB Lipsko Ralfem Rangnickem pro něj neznámý muž a řekl, že je agent fotbalisty Jamie Vardyho. „Tvrdil mi, že se pod mým vedením dostane do anglické reprezentace, že je skvělý. Zeptal jsem se ho na věk hráče. Když mi řekl, že mu je sedmadvacet let, nabídku jsem odmítl a už jsem se jí nezabýval. Pro koncepci týmu, který jsem tehdy budoval, byl Vardy starý, sháněl jsem hráče do čtyřiadvaceti let. On mi řekl, že je to škoda a budu litovat," přiznal pro Bild Sport po dvou letech Ralf Rangnick s tím, že to byla jeho možná největší chyba v kariéře, co se týká výběru hráčů.

Tehdy toužil po jiném útočníkovi splňujícím jeho věkovou představu. „Moc jsem chtěl Joea Gomeze. To byl typ forwarda, který se mi moc líbil. Budoval jsem tým, s nímž máme nyní na dosah postup do první bundesligy, a on do toho báječně zapadal. Jenže nakonec podepsal Liverpoolu," povzdechl si Rangnick. Vardy je dnes tahounem vedoucího mužstva  Premier League z Leicesteru a kouč anglické reprezentace Hodgson s ním počítá i pro evropský šampionát.

Reklama

Související témata: