Hlavní obsah

Klídek a drinky jako Ferguson? Kdepak, Wenger se děsí dne, kdy skončí s fotbalem

Londýn

Krátké fotbalové léto jim končí, fotbalisté Arsenalu atraktivním nedělním duelem s Liverpoolem vstoupí do nového ročníku Premier League. Kouč Kanonýrů zase bude ve svém živlu. Arséne Wenger přiznává, že je na fotbale zcela závislý. „Fotbal je můj život a upřímně - děsím se dne, kdy budu muset skončit. Čím déle to odkládám, tím to bude těžší,“ líčí rodák ze Štrasburku.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Před nedávným přípravným duelem v Norsku dostal Arséne Wenger meč.

Článek
Fotogalerie

Vzít sklenku do ruky a povznést se nad góly, body a poháry? Bývalý trenér Manchesteru United sir Alex Ferguson si fotbalový důchod umí v klídku vychutnat.

Jenže od kouče Kanonýrů nic takového nečekejte.

„Když Alex skončil a my jsme hráli proti nim, napsal mi zprávu a pozval mě na drink. Tehdy jsem se ho zeptal, jestli mu nechybí fotbal. Odpověděl, že vůbec ne. Nerozumím tomu. V mém životě bude bez fotbalu prázdno. Celou dobu jsem žil jen pro další zápas a snažil se ho vyhrát," vylíčil Arséne Wenger pro Guardian.

Hýření k úspěchu nevede

Zatímco třeba Manchester United na přestupové burze omračoval drahými nákupy, Arsenal nehýřil.

„Já prostě věřím, že jediný způsob, jak být úspěšný kouč, je nakládat s klubovými penězi tak, jako by byly vaše vlastní. Pokud se toho nedržíte, začnete kupit chyby. Děláte velké rozhodnutí, a proto se musíte chovat zodpovědně. Nakládat s penězi, jako byste byli majitelem klubu a šlo o vaše prostředky. Pokud to porušíte, nemyslím si, že budete slavit úspěchy," poukazuje Wenger.

Stěhování z Highbury nejtěžším obdobím

Nejtěžším v jeho kariéře bylo období, kdy jeho Arsenal v roce 2006 opustil starý stadión Highbury a přestěhoval se na Emirates.

„Museli jsme splatit dluh. Věděli jsme, že naše zdroje jsou omezené a musíme hrát v Lize mistrů, abychom měli peníze na splacení dluhu. To bylo nejtěžší období, jaké jsem ve fotbale zažil. Chvíli to bylo opravdu špatné, dnes je už však klub ve velmi dobré finanční kondici," ujišťuje manažer.

Reklama

Související témata: