Hlavní obsah

Mourinho už Rooneyho nechce, Eriksson ho proto láká do Číny. Za 15 let to bude velmoc, tvrdí

Manchester/Praha

Jedno ví legenda Rudých ďáblů Wayne Rooney stoprocentně - trenér Mourinho s ním už nepočítá. Ani jako s kapitánem, protože se už nechal slyšet, že v nové sezóně bude pásku nosit někdo z trojice Carrick, Herrera, Pogba, ani jako s hráčem. Rooney má sice v Manchesteru United smlouvu platnou ještě jeden rok, ale pokud by na Old Trafford nakonec přece jen zůstal, na hřiště se nejspíše nepodívá. Už v uplynulém ročníku ostatně jen paběrkoval, protože nastoupil pouze k patnácti zápasům.

Anglický reprezentační útočník Wayne Rooney

Článek

Řešením by byl samozřejmě přestup, jenže Rooney nehodlá slevit ze svého týdenního platu 300 tisíc liber a Manchester United ho zase nemíní uvolnit zadarmo. I proto rychle ochabl zájem Evertonu, kde s fotbalem začínal a odkud na Old Trafford coby klenot přišel, neboť finanční požadavky byly pro klub neakceptovatelné.

Řešením by byl odchod do čínské Superligy, jenže tam se zase nehrne Rooney. Jednatřicetiletý útočník by si rád udržel místo v anglické reprezentaci a příští rok si zahrál na mistrovství světa v Rusku. A z Číny by se nemusel do nominace dostat...

Navíc případný transfer omezuje nové nařízení, podle něhož musí každý čínský klub při přestupu zahraničního hráče zaplatit stoprocentní daň.

„Nemusíš mít z Číny žádný strach. Se zahraničními fotbalisty se tady zachází skvěle a usadíš se tady snadno," vzkázal mu švédské kouč Sven-Göran Eriksson, který v minulosti vedl Rooneyho jako trenér anglické reprezentace a jenž v Číně vystřídal už několik klubů.

„Samozřejmě že zdejší kultura je velice odlišná od evropské, ale žil jsem v Šanghaji, Kuang-čou či Šen-čenu všechno jsou to báječná města. Mezinárodní školy, italské, španělské, japonské restaurace, prostě žádný problém. V Šanghaji se člověk cítí stejně, jako kdyby žil v Londýně," láká Eriksson Rooneyho do Superligy.

„Čínský fotbal je navíc neustále na vzestupu a Rooneyho příchod by mu ohromně pomohl. Pokud bych měl třeba srovnávat americkou MLS a Superligu, má čínská soutěž vyšší kvalitu a úroveň. Jsem přesvědčen, že se Čína stane během příštích patnácti let fotbalovou velmocí," tvrdí Eriksson, podle něhož po vzestupu klubů přijde i vzestup národního týmu.

Reklama