Hlavní obsah

Čech: Mám s Němci špatnou bilanci, mělo by se to zlomit

Opačné zkušenosti než trenér Karel Brückner má s fotbalisty Německa gólman Petr Čech. Zatímco kouč národního týmu se může pochlubit pozitivní výsledkovou bilancí, brankářská jednička má horší vzpomínky. „Já s Němci narozdíl od trenéra prohrávám. Konkrétně v reprezentaci,“ říká Čech v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Petr Čech na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Trenér Brückner říkal, že má s Němci pozitivní bilanci, jak jste na tom vy?

Ten vítězný zápas na mistrovství Evropy v Portugalsku jsem nechytal. Já s Němci narozdíl od trenéra prohrávám. Konkrétně v reprezentaci s nimi mám špatnou bilanci. Na mistrovství Evropy do šestnácti let jsme s nimi prohráli utkání o třetí místo. Totéž se stalo na evropském šampionátu osmnáctiletých, tam jsme jim podlehli nejen v boji o bronz, ale navíc i v základní skupině. Snad už jsem si to vybral. V sobotu by se to už mělo zlomit.

Bude duel s Německem opravdu klíčovým v naší kvalifikační skupině?

Řekl bych, že bude jedním z klíčových. Jenže když porazíme Německo, ale ztratíme v jiných zápasech, tak ty tři body nebudou mít žádnou hodnotu. Samozřejmě že to je ostře sledovaný souboj dvou přímých konkurentů v boji o první příčku v tabulce. Němci vedou jen díky lepšímu skóre. Vítězství by nás posunulo o krok směrem k postupu.

Němci mají poměrně velké ztráty v mužstvu. Může to být výhoda?

Oni musí nahradit především útočníky, ale kostra týmu zůstala pohromadě. Jejich největší síla je ve středové řadě, která je kompletní. V útoku musí postavit jiné hráče za Kloseho a Gomeze, ale pořád mají z čeho vybírat.

Na kterého z útočníků si budete dávat největší pozor?

Všichni jsou velmi kvalitní. Záleží na trenéru Löwovi, komu dá přednost. Jak už jsem řekl, kostra jim zůstala. Kdokoli nastoupí na hrotu, může využívat přihrávek ze zálohy, takže to pro ně nebude takový rozdíl. Ale když máte zraněného klíčového útočníka, je to vždycky určitá ztráta.

Pravděpodobně nastoupí Kuranyi s Podolským...

Oni hrají už nějaký čas oba dva na nejvyšší úrovni. Podolski byl výborný na mistrovství světa. Sestřih a informace, které dostávám od trenérů a třeba i kluků, co hrají v Německu, mi stačí. Sám vidím spoustu sestřihů z bundesligy, takže pro mne nejsou úplně neznámí.

Vedete si záznamy o útočnících?

Nevedu. Dneska je k dispozici tolik informací, že to není třeba. Ale když se dívám na fotbal, sleduji gólmana i útočníky. Pokud dělají něco zajímavého nebo neobvyklého, do hlavy si to zapíši. Vše se hodí.

Jak tedy vidíte šance obou týmů v sobotním utkání?

Podle mne to je 60 na 40 v náš prospěch. Týmy jsou výkonnostně vyrovnané, pro nás by mělo hovořit domácí prostředí. Věřím, že to v sobotu potvrdíme dobrým výsledkem.

Může být i remíza dobrým výsledkem?

Pokud bychom ostatní zápasy vyhráli, pak ano. Ale nejlepší je sbírat vítězství a po třech bodech jít k našemu cíli. Čím dříve budeme mít jistotu postupu na EURO, tím lépe.

Kapitán německé reprezentace Michael Ballack je vaším spoluhráčem z Chelsea. Hecovali jste se?

Kdepak, jen jsme se rozloučili s tím, že se uvidíme v sobotu v Praze.

V jaké je formě?

Ve velice dobré. Posledních pět šest zápasů je to ten Ballack, jakého známe z minulých sezón. U něho a Ševčenka se potvrdilo, že potřebovali čas na adaptaci. Oba teď hrají výborně.

Ballack je známý, že umí překvapit gólmana z dálky. Počítáte s tím?

Mám výhodu, že ho znám, ale on zase zná mě. Uvidíme, čí to bude výhoda. Nikdy jsem proti němu nehrál a je velký rozdíl s takovým fotbalistou hrát v jednom týmu nebo proti němu. Vnímáte ho totiž úplně jinak.

Ballack je mistrem trestných kopů a penalt. Jakou s ním máte tréninkovou bilanci?

On má vysoké procento úspěšnosti... Asi by šel na penaltu i v sobotu, ale exekutorů mají víc. Doufám, že se žádná penalta proti nám kopat nebude.

Co soudíte o svém protějšku Lehmannovi?

Co je v Arsenalu, drží si vysokou výkonnost a vyvaroval se výkyvů, které ho provázely předtím. Je oporou Arsenalu i německé reprezentace, tvoří základ té kostry, o níž jsem mluvil.

Na hřišti si občas trochu počíná jako rapl...

Já ho neznám osobně, takže ho nemohu nějak hodnotit. Vím však od lidí, kteří ho znají, že to je klidný, inteligentní člověk. Na hřišti dělá sto procent pro úspěch, zápas prostě prožívá.

Tomáš Rosický říkal, že se nedívá na zápasy Chelsea, protože to je nuda...

To je jeho názor, já to nebudu komentovat.

Přilba se stala součástí vašeho image, nebude vám líto, až ji odložíte?

Vůbec ne! Otázkou je, kdy ji budu moci odložit. Určitě to nebude do konce této sezóny. Pak řeknou lékaři, co dál. Teď jen přelepím na čelní straně logo firmy, to musím.

V sobotu jste se v souboji střetl s útočníkem Sheffieldu Hulsem. Vy jste to odnesl nakopnutým nártem, on má šrouby v noze. Mluvil jste s ním?

On chtěl dát gól, já jsem se mu v tom snažil zabránit. Byl jsem šťastnější. Gól jsem nedostal a odnesl jsem to jen nakopnutým nártem, který mě už nebolí. Telefonoval jsem mu. Už byl po operaci. Popřál jsem mu brzké uzdravení a hodně štěstí. Co víc v takové chvíli říct... Vzal to ode mne. Věděl, že nešlo o úmysl, bylo to půl na půl. Já jsem měl tentokrát víc štěstí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články