Hlavní obsah

Galásek: Německý styl nám vyhovuje více než nizozemský

PRAHA

Němci by mohli být pro české fotbalisty příjemnějším soupeřem než Nizozemci, s nimiž naposledy na Letné prohráli. Soudí tak záložník Tomáš Galásek, který oba fotbalové styly zná dokonale. Většinu kariéry strávil v Nizozemsku a nyní obléká dres Norimberku. Bývalý reprezentační kapitán míní, že německý silový styl svědčí českým hráčům více než dynamický fotbal v podání "oranjes".

Článek

Galásek má štěstí na velké zápasy s týmy, v jejichž domácí soutěži působí. A v případě sobotního utkání to platí téměř dokonale, protože většina německých reprezentantů hraje v bundeslize. "To svědčí o tom, že národní tým hodně vychází ze hry, která se praktikuje v lize. V případě Nizozemců si řada hráčů přinášela návyky z anglické i italské ligy a na hře to bylo poznat," řekl Galásek novinářům.

Češi mohou proti taktickému pojetí soupeře prokázat více kreativity, která je jim vlastní. "Navíc by nám mohlo svědčit, že nepřijedou s žádnou defenzivní taktikou. Alespoň to už několik dnů tvrdí," uvedl Galásek.

I při dosud posledním setkání se podle něj ukázaly největší přednosti obou stylů - Češi na ME v roce 2004 Němce přehráli 2:1, přestože trenér Karel Brückner s výjimkou Galáska poslal do hry druhou garnituru.

"Oni si to moc dobře pamatují, osobně jsem se o tom v Německu už také přesvědčil. Stále jim to leží v žaludku," připomněl fotbalista první výhru českého výběru ve vzájemných zápasech od rozdělení federace.

Už mají respekt 

I Galásek ale cítí, že tentokrát zápas není tak vypjatý, jako byly souboje s Nizozemskem. "Jednak se s Němci tak často nepotkáváme, ale hlavně výsledek není pro celou kvalifikaci tak klíčový. Oba týmy mají ještě většinu kvalifikace před sebou," uvedl zkušený záložník.

Galáskova role může být ještě důležitější než obvykle. Právě středová řada totiž musí eliminovat největší zbraň soupeře, kterou je záloha v čele s Michaelem Ballackem. "To je pravda, kolem jejich zálohy se všechno točí. Na to si musíme dát pozor," prohlásil.

Galásek je přesvědčen, že na rozdíl od minulého vzájemného utkání už Němci svého soka nepodcení. "V Portugalsku mohli mít pocit, že hrajeme v náhradní sestavě, ale narazili. Jenže teď mají respekt a ten v jejich případě znamená, že dají do zápasu všechny schopnosti," odhadl.

Přesto věří, že na sobotní zápas budou raději vzpomínat Češi. "Může to být další velký zápas našeho týmu a věřím, že dopadne tak, jak si přejeme. Jsem přesvědčen, že si diváci zápas užijí a budou mít důvod k oslavě," uvedl Galásek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články