Hlavní obsah

Jasný cíl Brücknerova týmu: porazit Němce!

PRAHA

Velká jarní fotbalová bitva o EURO je tady. Pražská Letná v sobotu večer od 20.45 hodin uvidí přímý souboj o první místo v kvalifikační skupině D. Česká reprezentace přivítá v Toyota Areně třetí tým loňského mistrovství světa – Německo. „Utkají se dva špičkové týmy, které neuvažují o ničem jiném než o vítězství. Samozřejmě chceme vyhrát a uděláme pro to maximum,“ řekl na předzápasové tiskové konferenci rozhodně kapitán českého týmu Tomáš Rosický.

Článek

Němci ale Čechům slibují jeden až dva góly. „To je vážné varování. Nebereme ho na lehkou váhu,“ dodal s rádoby vážnou tváří kouč Karel Brückner.

Skutečnost, že ani případná porážka by českému týmu nezavřela cestu na šampionát, není pro trenéra uklidňujícím faktorem. „Není to jako ve Finsku, kam jsme jeli odvracet první mečbol. Ale v tomto utkání chceme jednoznačně uspět,“ zdůraznil Brückner.

Trenér sice má podle vlastních slov o sestavě jasno, ale ani tentokrát ji neprozradil. „Budu ji tajit do posledního možného okamžiku,“ uvedl. To je devadesát minut před začátkem utkání. Brückner odmítl mluvit také o tom, čím chce protivníka překvapit.

„Rozhodně nebudeme spoléhat na případné chyby soupeře. Soustředíme se na sebe, na svoji hru. Pokud jsme našli něco, čím bychom mohli svého soka překvapit, určitě to nebudeme inzerovat. Němci i přes zranění jsou velice silní,“ uvedl kouč. Podle posledních tréninků lze soudit, že pošle v úvodu utkání na letenský trávník dva útočníky.

Kollera umí využít

S tím soupeř počítá. Němci hovoří s velkým respektem o Kollerovi, Rosickém, Barošovi. „Nemyslím, že by někoho z nás hlídali osobně. My k jejich hvězdám také nepostavíme strážce. K vidění ale určitě budou zajímavé souboje,“ uvedl Rosický.

„Ballack hraje výborně, je to gólový hráč s vynikající střelou a dobrou hrou hlavou. Podolski se dostává do formy a v nároďáku hraje lépe než v Bayernu. Při standardních situacích si budeme muset pohlídat skvělého hlavičkáře Mertesackera,“ nabídl svůj pohled na tři německé opory Jan Koller.

Právě s Mertesackerem a Metzelderem, kterého zná ještě z Dortmundu, by měl svádět velké vzdušné bitvy. „Není to jen o jeho pokrytí a vyhrávání hlavičkových soubojů s ním. I když bude Koller dobře střežen, my víme, jak ho dobře využít,“ naznačil Brückner, že ví o problému, který mají zmínění vysocí stopeři s menšími rychlými hráči.

V pátek v podvečer oba týmy ještě trénovaly na trávníku zkrápěném hustým deštěm. „Počasí je výborné,“ liboval si trenér Brückner, který je znám tím, že má rád deštivé počasí.

Nové pruhy trávy doslova zářily. A to byla výměna vyšlapaných míst v šestnáctkách ohrožena. V pondělí Němci přivezli tenčí trávník, než jaký byl objednán. Museli ho tedy sbalit a vrátit se pro nový. Ve čtvrtek už byl obnovený trávník hotový.

Novináři si mohli na Letné také prohlédnout maketu a nákresy uvažovaného Národního stadiónu, který by měl stát na Letné, stejně jako nákresy Zemského stadiónu, který zřejmě mnohem dříve vyroste v Brně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.