Hlavní obsah

Dvacítce na světovém šampionátu možná pomůže i Suchý

PRAHA

Obránce pražské Slavie Marek Suchý, který si před dvěma týdny v souboji s útočníkem Mladé Boleslavi Lubošem Peckou zlomil jařmovou kost, možná nepřijde o mistrovství světa fotbalistů do 20 let. Jeho stav se rychle zlepšuje a reprezentační trenér Miroslav Soukup se nevzdává naděje na to, že jednoho z klíčových hráčů svého výběru konec na šampionátu v Kanadě na přelomu června a července využije.

Článek

Když se Suchý v duelu s Mladou Boleslaví vážně zranil, sám byl smířen s tím, že se na mistrovství nepodívá. Ale vývoj v posledních dnech situaci změnil. "První prognózy vypadaly mnohem pesimističtěji, ale teď se to poměrně rychle lepší," uvedl Soukup na pondělní tiskové konferenci. "Marek by měl postupně začít s lehkým individuálním tréninkem, posilovnou, rotopedem. A od začátku června by s námi mohl jít i na hřiště s tím, že by samozřejmě nemohl podstupovat souboje. Ale měla by pro něj být připravena i speciální maska," řekl Soukup, který by o Suchého nerad přišel.

Suchý není jediným hráčem, jehož zdravotní stav dělá kouči starosti. Jisté je, že se šampionátu nezúčastní záložník bundesligového Bielefeldu Kamil Vacek, který si obnovil zlomeninu zánártní kůstky.

Soukup, jinak také asistent trenéra Josefa Mazury u prvoligového týmu brněnských fotbalistů, už pomalu přemýšlí nad složením mužstva pro mistrovství. Z obvyklých opor bude postrádat jen slávistického záložníka Michala Švece a libereckého útočníka Jana Blažka, kteří jsou v nominaci jednadvacítky na Euro v Nizozemsku. "Cením si toho, že platila dohoda z přelomu prosince a ledna a do jednadvacítky nakonec spadli jen tito dva hráči," uvedl Soukup.

Konečná nominace bude oznámena dva dny před odletem 

Po skončení posledního kola první ligy musí být do sídla UEFA odeslána širší třicetičlenná nominace reprezentační dvacítky. Na závěrečné soustředění, které začne 31. května v Písku, pak dostane pozvánku 23 hráčů. Konečná nominace pak bude čítat 21 jmen a oznámena bude 14. června, dva dny před odletem do Kanady.

Čeští mladíci budou ladit formu v jihočeském městě záměrně. "Světový šampionát se bude hrát na hřišti s umělou trávou a v Písku je povrch s podobnými vlastnostmi," vysvětlil Soukup. Soustředění vyplní i dva přípravné duely s Kongem, 3. června se český tým poměří s Afričany na pražském Vyšehradě a o tři dny později v Příbrami. Od 7. do 13. června budou mít hráči volno vyplněné individuálním tréninkem a 16. června odletí přes Frankfurt do Edmontonu.

V základní skupině se dvacítka utká i s Argentinou

Zde čeká české fotbalisty 18. června duel s kanadskými vrstevníky. "Bude se hrát na stadiónu pro 56 tisíc diváků, naši kluci tak budou mít šanci, aby si zvykli na bouřlivou atmosféru a také neobvyklou velikost stadiónu. Na podobných se odehraje i mistrovství," uvedl Soukup.

Před startem mistrovství se česká reprezentace přesune do Ottawy a v kanadské metropoli ještě 23. června absolvuje poslední přípravný duel s Jižní Koreou. První zápas na mistrovství tým sehraje 30. června s Argentinou, 3. července se pak utká s KLDR a 6. června uzavře základní skupinu zápasem s Panamou.

Reklama

Související témata: