Hlavní obsah

Lavička pozval na kvalifikaci deset vicemistrů světa a Jeslínka

PRAHA

Trenér české fotbalové reprezentace do 21 let Vítězslav Lavička nominoval ke kvalifikačním zápasům o mistrovství Evropy s Arménií a Lichtenštejnskem hned deset vicemistrů světa do 20 let. Vůbec poprvé byl na sraz jednadvacítky vedle debutujících úspěšných mladíků brankáře Radka Petra a obránce Ondřeje Mazucha povolán také kladenský útočník Jiří Jeslínek.

Článek

Lavička hned po úspěchu na mistrovství světa dvacítek avizoval, že hodlá kostru jednadvacítky založit na hráčích, kteří v Torontu vybojovali stříbrné medaile. Ty v nominaci doplnil o čtyři hráče s více zkušenostmi z jednadvacítky, a to o plzeňského střelce Martina Filla, záložníky Maria Holka, Františka Rajtorala a obránce Michala Švece.

Naopak pět hráčů neodehrálo za jednadvacítku ještě ani utkání. Mezi nimi je také obránce Jan Šimůnek, který by však nemusel nastoupit ani proti Arménii, jelikož je blízko nominace do seniorské reprezentace jako první náhradník výběru Karla Brücknera. "Ta situace může nastat. Mám pravidelné schůzky s trenérem Brücknerem a i o této variantě jsme se bavili," potvrdil Lavička na čtvrteční tiskové konferenci. "Samozřejmě respektuji, že A tým má přednostní právo na výběr," dodal.

Jeslínek je náhrada za Fenina

Ze stejného důvodu Lavička již jistě nemůže počítat s útočníkem Martinem Feninem. Jako jeho náhrada byl pozván kladenský talent Jiří Jeslínek. Ten na sebe upozornil především výkonem v 3. kole první ligy, kdy dvěma góly pomohl porazit Viktorii Žižkov. "Podává nyní v lize dobré výkony a je i produktivní. Navíc jsme museli reagovat na to, že se Martin Fenin posouvá do áčka," řekl Lavička k nominaci kmenového hráče Sparty Praha, který je v Kladně na hostování.

Nominace se dočkal také jihlavský záložník Theodor Gebreselassie. První hráč tmavé pleti, který se dostal do české reprezentace, byl povolán už k poslednímu přípravnému utkání ve Skotsku, tehdy ale až jako náhradník. "Jeho výkony v přípravě ve Skotsku ale také v dresu Jihlavy ho předurčily k další nominaci," vysvětlil nový lodivod jednadvacítky.

Lavičku nyní trápí především post levého obránce, kam v této věkové kategorii zatím vhodného kandidáta nenašel. "Pravda je, že tento post nemáme úplně ideálně obsazen. Zkoušeli jsme tam Kubáně a Švece, z čehož se dá odvodit, kdo na levém beku nastoupí teď v kvalifikaci," naznačil Lavička, že proti Arménii bude levého beka hrát slávista Michal Švec.

O brankářské jedničce se bude ještě rozhodovat

Zatím není jisté to, kdo nastoupí v brance jako jednička, jelikož k slávistovi Jakubu Divišovi a Milanu Švengerovi ze Sparty Krč přibude Radek Petr, který jako jednička pomohl dvacítce ke stříbrným medailím. "Zde zatím nemáme úplně jasno. Diviš se Švengerem podali ve Skotsku dobrý výkon, ale samozřejmě víme o kvalitách Radka Petra," uvedl Lavička, který se bude rozhodovat po konzultaci s trenérem brankářů Petrem Koubou.

Lavičkův výběr se s Arménií utká 8. září v Jerevanu, o tři dny později pak v Horních Počernicích přivítá Lichtenštejnsko.

Nominace:
Brankáři: Diviš (Slavia Praha, 1 start v jednadvacítce/0 branek), Petr (Parma, 0/0), Švenger (Sparta Krč, 2/0),
obránci: Kúdela (Sparta Praha, 1/0), Suchý (Slavia Praha, 0/0), Řezník (Baník Ostrava, 0/0), Šimůnek (Wolsfsburg, 1/0), Švec (Slavia Praha, 8/0), Mazuch (Fiorentina, 0/0),
záložníci: Holek (1. FC Brno, 10/0), Janda (Slavia Praha, 3/0), Kalouda (1. FC Brno, 1/0), Rajtoral (Baník Ostrava, 10/0), Dočkal (Kladno, 1/0), Gebreselassie (Jihlava, 1/0),
útočníci: Fillo (Viktoria Plzeň, 12/1), Pekhart (Tottenham Hotspur, 1/0), Střeštík (1. FC Brno, 1/0), Jeslínek (Kladno, 0/0).

Reklama