Hlavní obsah

Fenin se na maturitním potítku třásl víc než při světovém finále

PRAHA

Neuvěřitelnou sérií událostí nabité léto teplického fotbalisty Martina Fenina nekončí. Dvacetiletý útočník, který byl autorem jediné finálové branky reprezentační dvacítky během červencového světového šampionátu, se po návratu začal rychle prosazovat střelecky v české lize. Před dvěma týdny absolvoval premiéru v reprezentačním áčku a v úterý bláznivé týdny završil zkouškami z dospělosti.

Článek

Kvůli dodatečné maturitě na gymnáziu v Dubí dokonce zmeškal i reprezentační sraz a na podvečerní trénink dorazil se zpožděním.

Během posledních týdnů toho zažil tolik, co jiní za celé roky. I proto se možná nestačil ani stresovat z toho, že mu minulý týden nevyšel chystaný přestup do bundesligy. Úterní den měl totiž znovu nabitý událostmi a ta mimofotbalová mu dělala větší starosti.

Na gymnáziu se ale už asi také těšili, až své studium ukončí. "Moc radosti jsem jim na gymnáziu nedělal, několikrát jsem dokonce prošvihnul termíny zkoušek v rámci individuálního plánu," přiznal se fotbalista k tomu, že nebyl příliš vzorným studentem.

Fenin se nejvíc bál němčiny

A když přišel rozhodující den, ani nemohl zapnout sako, jak se mu třásly nervozitou ruce. "Nejvíce jsem se bál němčiny a dala mně skutečně zabrat. Měl jsem v ní mluvit o mé budoucnosti," usmál se při vzpomínce na chvíle, které se mu ještě v případě angažmá u západních sousedů ještě asi mnohokrát vybaví.

Lehké prý nebyly ani další předměty: z češtiny si vytáhl období romantismu, ze zeměpisu Jižní Ameriku a snadné prý nebylo ani téma ze společenských věd. "Když jsem se dozvěděl, že mám čtyřku, dvě trojky a dvojku, moc jsem si oddechnul. Jsem rád, že se mohu soustředit zase jen na fotbal," vyprávěl novinářům po tréninku reprezentace, na který dorazil až v jeho druhé části.

Byl ale vděčný, že mu trenér Brückner pozdní příjezd povolil. "Jsem rád, že mi vedení týmu povolilo dnešní zkoušku absolvovat a jsem taky rád, že jsem jí zvládnul. Nedokážu si představit, co by mi řekli, kdybych sem přijel a oznámil, že jsem to nezvládnul, zvlášť pak od trenéra Rady," uvedl Fenin na adresu reprezentačního asistenta, který ho vede i v klubu.

Reklama

Související témata: