Hlavní obsah

Brücknera těší, že fotbalisté nehrají v červnu a končí doma

BRATISLAVA

Termínová schůzka o programu třetí kvalifikační skupiny fotbalového mistrovství světa 2010 skončila ke spokojenosti českého trenéra Karla Brücknera. Ještě sice netuší, zda mužstvo povede do čtvrté kvalifikace, ale z Bratislavy ve středu odjížděl s úsměvem na tváři.

Článek

Většina jeho strategických přání vyšla téměř dokonale: český celek zakončí kvalifikaci třemi zápasy doma a mimo jiné i s Poláky, v neoblíbeném červnovém termínu bude mít volno a navíc během kvalifikace v žádném z dvojzápasů nenarazí současně na dva papírově nejsilnější protivníky Polsko a Slovensko.

Pokud na někom byla ve středu vidět při tiskové konferenci v hotelu Crown Plaza spokojenost, pak právě na českém kouči. Dobře totiž věděl, že v jeho deskách byly podobné plány, které nakonec jeho kolegové dokázali vesměs přijmout. "Zda jsem spokojen, říkat nechci. To bude česká reprezentace tehdy, až postoupí na mistrovství světa," odrážel nicméně dotazy novinářů.

Korektní jednání 

Všechno se prý začalo dobře odvíjet od chvíle, kdy se zjistilo, že podobné plány mají i Poláci. "Bylo tak nějak logické, že týmy ze dvou nejvyšších košů by spolu na úvod neměly hrát. Měli jsme plán, kdy sehrát čtyři zápasy s Polskem a Slovenskem, to byl náš základní záměr, a ten vyšel," naznačil kouč, s čím do jednání vstoupil.

I proto mohl později ustupovat návrhům soupeřů. "Jen si hlavně všichni přáli, aby nemuseli hrát na úvod s námi. Tak jsem kolegy škádlil, že mohu odejít a vrátit se ve chvíli, kdy dojdou k březnovým termínům," snažil se český kouč vnést do jednacího sálu dobrou náladu.

Té bylo potřeba jen ve chvíli, kdy Slovinci začali sveřepě prosazovat svoje záměry. "Ale nemohu říct, že by se nejednalo korektně. Už jsem zažil podobných schůzek několik a dnes se všechno odehrávalo v dobré a poklidné atmosféře. To před minulou kvalifikací o svět to bylo horší," zavzpomínal Brückner, který byl středem zájmu novinářů ze všech účastnických zemí. Pro slovenská média i trochu z nutnosti, protože na tiskovou konferenci jako jediný ze všech trenérů nedorazil domácí Ján Kocian.

Chtěli začít doma 

Úvodní volný zářijový termín prý vyplynul z toho, že na stadiónku v Serravalle má v plánu hrát jednadvacítka San Marina a tamní fotbalový svaz nemá pro podobné zápasy další odpovídající arénu. "Vyhověli jsme jim, listopadový termín nám také vyhovuje," vysvětlil český trenér.

Opatrnější byl při posuzování, zda je výhodou hrát domácí zápas s Polskem na závěr kvalifikace. Pro český celek už ale začíná být skoro tradicí, že na závěr přivítá svého největšího konkurenta o postup na Letné. "Teď to vypadá jako záměr, ale ono to tak spíše vyplynulo z dalších dohod. Na druhou stranu jsme chtěli začínat domácím zápasem, ale zase nám to nahrazuje to, že budeme mít volno, zatímco Irové cestují na Slovensko," uzavřel Brückner svůj rozbor jízdního řádu kvalifikace.

Zda však u mužstva v kvalifikaci bude, ještě není zdaleka jisté. Prodloužení jeho smlouvy po červnovém mistrovství Evropy totiž záleží na výsledku, kterého tým na Euru dosáhne. Pokud postoupí alespoň do semifinále, bude rozhodnutí podle vedení svazu jen na něm. I proto v Bratislavě po jeho boku seděl asistent Petr Rada, o kterém se jako o případném nástupci spekuluje nejvíce.

Reklama