Hlavní obsah

Můžeme být černým koněm jako před čtyřmi roky, věří brankář Čech

Fotbalisté Portugalska jsou podle brankářské jedničky české fotbalové reprezentace Petra Čecha favoritem skupiny, v níž bude tým kouče Brücknera usilovat na blížícím se evropském šampionátu o postup do vyřazovacích bojů. „Turci jsou nevyzpytatelní a u Švýcarů bude důležité, jak se vypořádají s úlohou pořádající země. To jim může svazovat nohy, nebo dávat křídla,“ říká Čech v rozhovoru pro Právo.

Článek

Blíží se mistrovství Evropy. Myslíte, že český tým má letos znovu na medaili?

Můžeme být zase černým koněm jako před čtyřmi roky. Vítězství v těžké kvalifikační skupině s Němci by nám mělo dát sebedůvěru a pohodu. Důležité bude, aby na šampionát byli všichni zdraví a ve formě, to znamená, aby hráli v klubech. Doufám, že se nebude opakovat situace před loňským MS, kdy se několik hráčů zranilo, jiní nehráli, a pak to bylo znát. Když se nám tohle vyhne, věřím, že můžeme postoupit daleko.

Ve skupině máme Švýcarsko, Portugalsko a Turecko. Jak byste charakterizoval tyto soupeře?

Hned po losu jsem si říkal, že jsme mohli dopadnout hůř. Na druhou stranu máme Portugalsko, které patří k nejlepším týmům na světě. Nikde v posledních letech nechybělo a vždy se dostalo ze skupiny a před čtyřmi roky hrálo finále. Portugalci disponují opravdu skvělým týmem. Určitě jsou favority skupiny. Turci jsou nevyzpytatelní a mají velkou podporu fanoušků. U Švýcarů bude důležité, jak se vypořádají s úlohou pořádající země. To jim může svazovat nohy, nebo dávat křídla.

Může být naší výhodou, že s nimi hrajeme otevírací utkání šampionátu?

Těžko říct, protože zahajovací utkání je specifické. Předchází mu ceremoniál, všechno je jiné, i rozcvičení. Ale na druhou stranu to je zase jiný, odlišnou atmosférou umocněný zážitek. Myslím si, že hra Švýcarů by nám mohla vyhovovat. Praktikují podobný styl. Věřím, že to bude naše výhoda. Navíc je lepší začít na takovém turnaji co nejdřív než čekat dlouho na svoje první utkání.

Řekl jste, že favority naší skupiny jsou Portugalci. Jejich hvězdou je Cristiano Ronaldo, sledujete jeho fantastickou formu?

Momentálně skutečně hraje ve vrcholné formě. Sebedůvěra z něj přímo sálá, ale otázka je, jak dlouho mu to vydrží, protože soutěž v Anglii je ještě dlouhá. Uvidíme, co s ním udělá únava, jak se na šampionát připraví. Určitě ale patří k nejlepším fotbalistům na světě.

Jeho nedávný gól z trestného kopu do sítě Portsmouthu označil kouč Manchesteru Ferguson za nejlepší trestný kop, jaký viděl. Co v takové situaci může udělat brankář?

Kdybych chtěl být ironický, pak řeknu, že jenom zatleskat… Teoreticky by to mohl brankář chytit jen tehdy, kdyby ještě před kopem běžel na to místo. A při tom by musel doufat, že to stihne. Jenže takový technik jako Cristiano Ronadlo by mu to kopl na druhou stranu a byl by to zase gól. V takovém případě se nedá nic dělat, ale takový gól nemusí brankáře mrzet. Byl opravdu nádherný.

Už jste si vyzkoušel nový míč pro evropský šampionát, který se jmenuje Europass?

Trénoval jsme s ním poprvé na Kypru. Je úplně jiný a lehčí, než byl Teamgeist pro loňské mistrovství světa. Když se dobře trefí, je hodně rychlý, rychlejší než jeho předchůdce. Pochopitelně to je nevýhoda pro brankáře, ale všichni chtějí vidět góly, takže střelci jsou zvýhodňováni. I když s tímhle míčem na jaře vlastně nic neodehraji, myslím si, že si na něj zvyknu v přípravě před šampionátem stejně jako na předchozí míče. Designem připomíná staré známé černobílé balóny, což je hezčí než míče Nike se spirálou. Ty nevypadají z pohledu brankáře v letu příjemně.

Už jste se hecovali s portugalskými spoluhráči v Chelsea?

Ještě ne, spíš jsme se zasmáli tomu, že se potkáme. V Chelsea jsou tři Portugalci Carvallho, Hillario a Ferreira. Dřív tam ještě byli Maniche a Tiago. Znám jich tedy dost. Portugalci budou mít hodně silný tým, jsem na ně zvědavý.

Ochranná přilba, v níž chytáte od předloňského zranění, kdy vám protihráč prorazil lebeční kost, patří už k vašemu image. Přemýšlel jste už o tom, kdy ji odložíte?

Přemýšlet mohu, jak chci, ale záleží na lékařích. A ti říkají, že obnova kosti trvá několik let, a když v tom místě jednou praskla, může se to opakovat. Spíš to je tedy o sezónách. Nikdo nechce riskovat. Já také ne. Bez ní bych nemohl hrát. Už mi to nepřijde, zvykl jsem si, i když v létě to je v horku nepříjemné.

Reklama

Související témata: