Hlavní obsah

Baroš: K souboji s Dány přistoupíme, jako kdyby šlo o kvalifikaci

Fotbalisté Dánska jsou oblíbeným soustem útočníka Milana Baroše. Český forvard se za poslední čtyři roky trefil do dánské sítě třikrát a svůj účet může rozšířit ve středu, kdy výběr trenéra Brücknera sehraje s Dány přátelské utkání. „Hlavním cílem je stabilizovat sestavu, najít optimální složení. Ladíme formu, abychom uspěli,“ říká Baroš v rozhovoru pro Právo.

Článek

Ve středu nastoupí český reprezentační tým v Dánsku k jedinému přípravnému utkání jara před závěrečným soustředěním na mistrovství Evropy. Co od zápasu očekáváte?

Všem je jasné, že evropský šampionát se kvapem blíží. Začínáme za necelé tři měsíce. Takže hlavním cílem je stabilizovat sestavu, najít optimální složení. Ladíme formu, abychom uspěli. Rozhodně k souboji s Dány přistoupíme, jako kdyby šlo o kvalifikaci.

Jaké jsou vaše vzpomínky na souboje s Dánskem?

Před rokem a půl jsem v Praze vyrovnával v nastaveném čase hlavou. Druhý zápas jsem s nimi absolvoval na mistrovství Evropy před čtyřmi lety, kde jsem skóroval dvakrát. Ten si velmi dobře vybavuji, protože šlo o finálový turnaj v Portugalsku.

Poprvé jste na sraz národního týmu dorazil s vědomím, že trenér Brückner po letním šampionátu u týmu skončí. Co si o jeho rozhodnutí myslíte?

Je to jeho volba... Jde o obrovskou osobnost a všichni jsme s ním prožili spoustu let a dosáhli velkých úspěchů. Jednoznačné je, že kdokoliv přijde po něm a ujme se funkce hlavního trenéra, bude v hodně složité pozici.

V jakém rozpoložení jste se připojil k národnímu týmu?

V sobotu jsme s Portsmouthem prohráli na hřišti Tottenhamu, takže z tohoto pohledu to mohlo být samozřejmě lepší. Ale celkově se cítím dobře. Pravidelně nastupuji, hlavně v domácích zápasech. Při utkáních na hřištích soupeřů trenér většinou volí rozestavení s jediným útočníkem, takže naskakuji až v průběhu, jako teď v sobotu. Připravil jsem také nějaké góly, takže k úplné spokojenosti mi chybí jen vstřelit branku. Ale s ohledem na mistrovství Evropy určitě nemám strach. Cítím se stále lépe.

Byl pro vás tedy zimní odchod z Lyonu vysvobozením?

Jsem vážně moc spokojený. Dostávám šanci, a proto jsem do Anglie šel. Portsmouth hraje velmi kvalitně, je to silný tým. Ve Francii byla moje pozice hodně těžká, přes Benzemu bych se na hřiště dostával složitě.

Netrápí vás fakt, že v létě vaše hostování v Anglii vyprší a budete se muset vrátit do Lyonu?

Vůbec ne! Tohle budu řešit až po mistrovství Evropy. Do té doby se o to nehodlám starat, je to dlouhá doba. Třeba se vrátím, možná zůstanu v Portsmouthu, ale klidně mohu jít přece i jinam...

Portsmouth je vaším třetím klubem v Anglii. Zkuste ho porovnat s předchozími angažmá v Liverpoolu a v Aston Ville.

Musím to hodnotit především z pohledu zkušeností v Liverpoolu, protože na tohle působiště mám krásné vzpomínky. Mimořádné. Takové angažmá se nepovede každému. Vyhrál jsem Ligu mistrů, byl jsem tam moc šťastný. Portsmouth teprve poznávám, ale rozhodně můžeme být v tabulce hodně nahoře. A máme blízko k velkému úspěchu v FA Cupu. Jsme mezi posledními čtyřmi. Bylo by skvělé vyhrát tuhle trofej.

V semifinále je váš tým jediným z nejvyšší soutěže. Bylo by zklamáním, kdybyste soutěž nevyhráli?

Určitě jsme favorité, ale hrajeme s West Bromwich Albion. Je to sice tým z druhé ligy, ale má velkou kvalitu. Jsou pátí a usilují o postup. Navíc je jasné, že proti poslednímu zástupci Premier League budou cítit velkou motivaci, budou se chtít vytáhnout. Žádné papírové předpoklady prostě v téhle soutěži neplatí.

Vás může hřát, že jste výrazně pomohl k postupu ze čtvrtfinále přes Manchester United. Po faulu na vás se kopala penalta, z níž Portsmouth vstřelil jediný postupový gól. Užil jste si ten zápas?

Ano. Byl to velký zážitek a já byl moc rád, že jsem týmu pomohl mezi nejlepší čtyři. Zvláště když jsme hráli na stadiónu soupeře, kde bylo sedmdesát pět tisíc diváků. Navíc FA Cup má v Anglii specifické kouzlo, je velmi prestižní.

Reklama