Hlavní obsah

Vlček: Cesta na šampionát by byla třetím splněným snem v sezóně

Letošní sezóna vychází Stanislavu Vlčkovi parádně. Na podzim pomohl Slavii k historickému postupu do základní skupiny Ligy mistrů, nyní se mu daří i v dresu Anderlechtu, kam zamířil před jarní částí soutěže. „Cítím se velmi dobře! Mohl jsem dát více gólů, to je jasné. Ale odehrál jsem solidní zápasy. A vzali mě i fanoušci. Je to fajn,“ těší útočníka, který se nenervuje tím, jestli na něj zbude místo v nominace pro mistrovství Evropy.

Článek

Minulé kolo jste prohráli v Lutychu a ztratili i poslední naděje na belgický titul. S jakými plány vstoupí váš Anderlecht Brusel do závěrečných tří kol?

Skončit na druhém místě a vybojovat tak místo v předkole Ligy mistrů. Teď máme všechny trumfy ve svých rukách. Příští týden hrajeme doma právě s Bruggami a v posledním kole jedeme do Monsu, který je u dna tabulky. Los hraje pro nás.

Nedělali jste si ve skrytu duše ještě zálusk na titul?

Kdybychom minule vyhráli v Lutychu, tak snad. Jenže byla by to jen teorie a hodně chatrná. Po zpackaném podzimu je pro nás prioritou druhé místo. Vždyť my jsme ztráceli třináct bodů na druhé Bruggy. Ale dokázali jsme se z toho vyhrabat, proto by s druhým místem byla velká spokojenost. K tomu jsme prošli do finále Belgického poháru. Po dlouhých patnácti letech.

S výjimkou krátkého období po zimním přestupu do Bruselu, kdy jste byl zraněný, zažíváte skvělou sezónu. Nejprve na podzim ve Slavii, kterou jste dovedl do Ligy mistrů, teď zase výrazně přispíváte k jarní resuscitaci Anderlechtu. Je to skvělá sezóna, že?

V Bruselu zažívám vážně parádní jaro. Pravidelně nastupuji, přitom na můj post jsou tu tři další hráči. Dva členové širšího kádru belgické reprezentace či Egypťan Ahmed Hassan, jenž táhl reprezentační tým k vítězství na africkém šampionátu. Abych byl upřímný, nečekal jsem, že dostanu tolik prostoru. A k tomu dávám góly. A některé hodně důležité.

Cítíte velkou formu?

Cítím se velmi dobře! Kdyby to tak nebylo, trenér by mi nedal prostor. Mohl jsem dát více gólů, to je jasné. Ale odehrál jsem solidní zápasy. A vzali mě i fanoušci. Je to fajn.

Blíží se čas nominace na mistrovství Evropy. Jste jedním z hráčů, kteří nemají místo jisté. Prožíváte hodně závěr sezóny z tohoto pohledu?

Nejsem z toho ve stresu. Nemohu to ovlivnit. Navíc zbývá ještě měsíc a stát se může cokoliv. Vím, že jsem toho v kvalifikaci moc neodehrál. Nekladu si žádné vzdušné zámky.

Neříkejte, že by vás absence v kádru pro šampionát nemrzela?

Bylo by to splnění třetího snu v sezóně. Prvním byl postup do Ligy mistrů se Slavií. Druhým přestup do špičkového evropského klubu, jímž Anderlecht je. Tím třetím je cesta na EURO. Kdyby to vyšlo, byla by to senzace. A jako třešničku bych si přál ještě titul pro Slavii.

Ale té se po vašem zimním odchodu na rozdíl od Anderlechtu příliš nedaří. V minulém kole prohrála v Teplicích. Její naděje na titul klesají. Sledujete její výkony?

Pochopitelně. Je to pro mě srdeční záležitost. Už mám asi týden zapojené české programy, takže jsem ten zápas na Stínadlech viděl. Fotbalově to skřípe. Trumfy drží Sparta, ale má těžký los. Chci to vidět optimisticky. Kluci nesmějí boj o titul zabalit.

Zmínil jste, že už máte nainstalované české programy. Takže jste dokončil stěhování?

Měli jsme byt od klubu, ale chtěli jsme něco většího. Jenže jsme nevěděli, do jaké školy půjde dcera. A chviličku trvalo, než se podařilo najít ideální místo.

Teď už jste tedy v Bruselu maximálně spokojený?

Ano, protože domov je hodně důležitý. Našli jsme si domeček, všechno bylo zařízené. Mám to deset kilometrů na stadión a tři kilometry ke spoluhráčům Polákovi a Zítkovi.

Reklama

Související témata: