Hlavní obsah

Podle expertů je ztráta Rosického nenahraditelná

Vážné dopady pro český národní tým může mít podle fotbalových expertů neúčast kapitána Tomáše Rosického na nadcházejícím evropském šampionátu. Odborníci označili ztrátu klíčové reprezentační opory, kterou nepustí na Euro zranění podkolenní šlachy, za velmi citelný zásah do herního systému i chodu mužstva. Středopolaře Arsenalu by podle nich nedokázal naplno nahradit ani případný návrat záložníka Pavla Nedvěda.

Článek

Experti vyzdvihli hlavně Rosického přínos pro ofenzivu. "Takových hráčů pro finální a předfinální fázi je hrozně málo, a přitom právě oni dělají rozdíl mezi mužstvy v té absolutní špičce. Bez každého se dá hrát, ale v případě Rosického je to obrovský zásah do herního systému mužstva i šatny, protože šéfuje a řídí herní styl," řekl bývalý trenér a současný generální manažer ostravských fotbalistů Verner Lička.

Podobně hovořili i další. "Po konstruktivní stránce je Tomáš nenahraditelný. Nemáme nikoho, kdo by ho v ofenzivě nahradil. Reprezentace ztratila svůj základní kámen a kapitána, jednoho ze svých ofenzivních pilířů. Je to citelná ztráta," posteskl si bývalý reprezentační útočník a momentálně kouč druholigového Fulneku Václav Daněk.

Není čas na změnu hry

Souhlasil s ním i Vladimír Šmicer, který před dvěma lety přišel kvůli zranění o start na světovém šampionátu. "Pro naši reprezentaci je to strašná rána. Tomáš se nahradit nedá, musíme hrát jiný fotbal. Způsob naší hry na Euru bude bude muset být jiný než v kvalifikaci," podotkl slávistický středopolař.

Podle Ličky však není na změnu hry čas, neboť Euro je za dveřmi. "Spíš jde o to využít přednosti jiných hráčů, ať třeba Plašila nebo Matějovského. Ale ne ve smyslu, že by měli někoho nahrazovat, jako spíše tak, aby se na hřišti naplno využili své originální schopnosti," přiblížil Lička.

Rosického prý nedokáže plně zastoupit ani Nedvěd, jenž by se mohl vrátit do týmu. "Jsem pro, aby se vrátil, ale je to úplně jiný typ hráče. Je to hráč do tahu, zakončovatel a killer, ale ne typ distributora přihrávek jako Rosický. Nevidím, že by Rosického nahradil jako takového v jeho úloze," pokračoval ostravský funkcionář.

Ani podle Daňka nemůže Nedvěd vyřešit všechny potíže. "Typově je to odlišný hráč, i když formu a zkušenosti má a pro národní mužstvo by byl přínosem. Hlavně bych to ale nespojoval. Kdyby se Nedvěd vrátil, tak by se vrátil i bez toho, jestli Rosický je, anebo není," mínil bývalý internacionál.

Jedinou volbou je návrat Nedvěda

Pokud by Nedvědův návrat nevyšel, mohl by Rosického nahradit Marek Matějovský z Readingu. "Ale nehrává v reprezentaci pravidelně, což je nevýhodou," poznamenal zlínský kouč Pavel Hoftych. "Když se nad situací zamyslím, tak je jedinou volbou návrat Pavla Nedvěda. Zkušenějšího hráče na tomto místě nevidím," doplnil.

Podle někdejšího reprezentanta a trenéra Karla Jarůška může neúčast zraněného kapitána nabudit ostatní hráče. "Je to citelný zásah do sestavy, ale na druhé straně možná právě jeho absence nakopne hráče ještě k lepším výkonům," uvažoval předseda představenstva v brněnském klubu.

"Kvalifikaci v Německu jsme hráli také bez Rosického a Matějovský se předvedl v tom nejlepším světle. Ale jedná se pouze o jedno utkání, je otázkou, zda by dokázal Rosického nahradit ve více zápasech po sobě," dodal Jarůšek.

Reklama