Hlavní obsah

Čech: Těším se na kanonýra Freie, znám ho z Rennes

Gólman Petr Čech už přemýšlí o prvním soupeři národního výběru na blížícím se mistrovství Evropy mužstvu Švýcarska. Žádný talisman si šestadvacetiletý brankář nepřivezl. "Podstatný bude náš výkon. Když odvedeme kvalitní práci, měli bychom Švýcary zvládnout. Oni hrají doma, budou pod tlakem, celé Švýcarsko je bude sledovat," řekl v rozhovoru pro Právo gólman Chelsea.

Článek

Už na vás dýchla atmosféra šampionátu?

Hned v pondělí, když jsme přijeli. Známe to tady dobře, jsme v příjemném prostředí, odkud jsme už nejednou vyráželi k velkým fotbalovým bitvám. Teď už cítíme, že šampionát se blíží. Denně hovoříme s médii, sledují nás fanoušci, už to má tu správnou atmosféru, jaká k EURO patří. Hezké bylo přivítání v Seefeldu a také počasí. Oproti vedrům doma je tady příjemně.

Když se řekne, švýcarský národní tým, kdo nebo co vás napadne jako první?

Útočník Frei, jejich nejlepší střelec. Pokud vím, tak dnes už i v celé historii švýcarské reprezentace. Znám ho ještě z Rennes, kde jsme spolu rok a půl hráli. Občas si ještě napíšeme. Pro mne to bude zvláštní i v tom, že jsem proti němu nikdy nehrál. Frei je pro ně totéž, jako pro nás Honza Koller. Je to skutečně špičkový kanonýr. Když je někdo nejlepším střelcem francouzské ligy, musí něco umět. A on umí. Dokáže si perfektně vybrat místo pro zakončení. V mužstvu však mají i další vynikající fotbalisty se zkušenostmi z velkých evropských klubů a kvalitních soutěží. Například Barnetta, Senderos, je jich víc.

Jde z nich strach, hrají doma...

Strach ne, ale respekt máme ke všem soupeřům. Podstatný bude náš výkon. Když odvedeme kvalitní práci, měli bychom Švýcary zvládnout. Oni hrají doma, budou pod tlakem, celé Švýcarsko je bude sledovat. To jim může dát křídla nebo svázat nohy, což ale uvidíme až v sobotu.

Přeci jenom to ale není superšpička...

Podcenit Švýcary by byla obrovská chyba, ale to z naší strany nehrozí. Oni nemají super hvězdy, ale o to víc pracují jako tým. To je kolikrát těžší soupeř než celek nabitý hvězdami. Hrají podobným stylem jako my. Musíme si uvědomit, že na poslední velké turnaje se dokázali probojovat a třeba na mistrovství světa v Německu postoupili ze skupiny. Jejich dosavadní výsledky z přípravy nejsou podstatné. Zápas na šampionátu je úplně o něčem jiném.

Už se o Švýcarech bavíte v týmu?

To je jasné. Čeká nás video, taktická příprava, zápas se blíží. To je znát s každou hodinou.

Hodně se spekuluje o tom, že sobotní duel bude pro vývoj skupiny klíčový...

Bude důležitý, protože po prvních zápasech se rozdávají karty. Kdo bude mít v ruce tříbodové trumfy, dostane se do výhody, především po psychické stránce. Otázkou pak je, jak s tou výhodou naloží.

Takže rozhodující to pro naši další účast na šampionátu nebude?

Úplně rozhodující zápas to skutečně nebude, což dokazuje historie. Portugalci před čtyřmi roky prohráli úvodní utkání s Řeckem a pak se s nimi potkali ještě ve finále. Naše reprezentace v roce 1996 prohrála úvodní duel s Německem a tohoto soupeře znovu potkala ve finále. Naopak na mistrovství světa v Německu jsme v prvním utkání porazili Američany, ale pak se to všechno sesypalo. Pro nás by bylo cenné, kdybychom Švýcary porazili, protože v utkání s Portugalskem bychom nebyli pod takovým tlakem. V žádném případě pak nesmíme podcenit ani zápas s Tureckem.

Na pokoji v hotelu Dorint bydlíte sám. Přivezl jste si nějaký talisman?

Talismany si nevozím, protože nejsem pověrčivý. Přivezl jsme si nějaká dvd a nějakou knížku, co jsem popadl, než jsem odletěl z Londýna. Určitě se zabavím.

Reklama

Související témata: