Hlavní obsah

Kollerovi na prvním tréninku v Rusku tleskali i spoluhráči

PRAHA/SAMARA

Byl úplně vedle, protože něco takového reprezentační kanonýr Jan Koller nezažil. „Na prvním tréninku jsem dal dvě hlavičky a spoluhráči mně začali tleskat. To se mně opravdu ještě nikde nestalo,“ podivovala se česká posila fotbalových Křídel sovětů, když v Samaře končil první trénink. Do Ruska přiletěl Jan Koller v doprovodu svého manažera Pavla Pasky v úterý, kdy si s mužstvem poprvé zatrénoval, ve středu dopoledne byl oficiálně představen novinářům a absolvoval první tiskovou konferenci.

Článek

Už Kollerovo přivítání v Samaře bylo velkolepé. „Přiletěli jsme v pět ráno, přesto na letišti čekali nejen novináři a televizní štáby, ale i stovka fanoušků s obrovskými Kollerovými plakáty, takže Honza musel hned na letišti absolvovat autogramiádu,“ líčil Pavel Paska pro Sport.cz, jak byl jeho chráněnec v novém působišti přivítán.

Koller: Už první setkání rozhodlo 

I na první trénink přišla spousta fanoušků, kteří každému Kollerovu kontaktu s míčem nadšeně aplaudovali. „I noví spoluhráči mu nadšeně zatleskali, když se mu povedly dvě hlavičky,“ potvrzoval Kollerova slova Paska, jenž rekordmana  mezi českými, a vlastně i československými reprezentačními kanonýry přesměroval po půlroční štaci v Norimberku na východ.

„Už po prvním setkání s trenérem Leonidem Sluckým a bývalým spoluhráčem Jirkou Jarošíkem, jenž v Samaře už půl roku kope, jsem byl rozhodnutý, že do Křídel sovětů přestoupím,“ svěřoval se Jan Koller, jenž se klubu figurujícímu v ruské lize na po první polovině soutěže na šesté příčce upsal na půldruhého roku.

„Bude v Samaře, jak se někdejší Kujbyšev dnes jmenuje, i v ruské superlize určitě hvězdou, protože Koller je prostě výjimečný. I proto dostal v pětatřiceti letech výjimečnou smlouvu, což se málokterému fotbalistovi v jeho věku povede,“ je přesvědčen Pavel Paska, že devadesátinásobný český reprezentant bude zářit. Starosti o Kollerovu adaptaci nemá.

 Paska: Jarošík se vším pomůže

„Vždyť bude mít po ruce Jirku Jarošíka, s nímž jsme se samozřejmě také hned setkali. Slíbil, že pro mě bude pracovat a Honzovi ve všem pomůže. S ruštinou, stejně jako s adaptací na tamní poměry,“ pochvaloval si Paska, jak bude o Kollera v Samaře postaráno.

„Ale vždyť já se rusky učil, takže opráším staré sešity a slovníčky,“ vzpomněl si pětatřicetiletý dlouhán ze Smetanovy Lhoty na školní léta. S Křídly sovětů sice Koller trénuje, v sobotním ligovém duelu proti Kazani, která ruskou superligu vede, však ještě nenastoupí.

„Honzova transfer karta se teprve vyřizuje, navíc v Rusku platí předpis, že nejprve musí uběhnout sedm dnů od začátku přestupního termínu a teprve pak může hráč za nové mužstvo nastoupit,“ vysvětloval pro Sport.cz Pavel Paska, proč Koller bude v prvním duelu na domácí půdě absentovat a nastoupí až příští týden v Jaroslavli.

Reklama