Hlavní obsah

Česká devatenáctka na úvod ME senzačně přehrála Anglii

JABLONEC

Čeští mladíci zvládli na výbornou úvodní duel domácího fotbalového mistrovství Evropy, když v Jablonci porazili své vrstevníky z Anglie 2:0. Dvě branky z druhého poločasu slávisty Tomáše Necida výrazně pomohly k naplnění cíle, kterým je postup ze základní skupiny a zajištění účasti na MS dvacítek příští rok v Egyptě. Češi hráli závěr utkání v devíti hráčích, když druhé žluté karty v utkání viděli Heidenreich a Brunclík.

Článek

„Jsem spokojený s výsledkem. První půle byla opatrná, druhá se trochu rozjela,“ zhodnotil novinářům zápas po důležité výhře český kouč Jakub Dovalil.

Začátek utkání na severu Čech byl poznamenaný nervozitou fotbalistů na obou stranách. V 6. minutě unikal na Buttona v brance Anglie slávistický útočník Necid, bohužel pro Česko mu byl odpískán ofsajd. I nadále byla hra obou mužstev protkána nepřesnostmi, přičemž téměř zaplněný jablonecký stadión mohl vidět větší aktivitu na straně českých hráčů.

Po odehrané čtvrthodině čeští mladíci svého soupeře zatlačili na vlastní polovinu, k vážnému ohrožení branky se ovšem nedostali. Ve 25. minutě se po chytré uličce dostal do vápna pravý záložník Sinclair, hráči Chelsea bylo ovšem také odpískáno ofsajdové postavení. Osmadvacátá minuta přinesla do té doby největší šanci utkání. Po dobře zatočeném Zemanově rohu se k hlavičce dostal Necid, který tvrdým pokusem pod břevno nechal vyniknout Buttona, jenž byl v loňské sezóně na pozici trojky za Robinsonem a Černým v Tottenhamu.

Hráči Anglie v té době na hřišti téměř nebyli vidět, česká devatenáctka kontrolovala zápas a postupnými útoky se snažila o ohrožení anglické branky. Ve 40. minutě si po průniku do vápna Anglie říkal o penaltu Vošahlík, makedonský sudí Stavrev jej ale v klidu pobídl k pokračování. Těsně před přestávkou měl šanci laxní hru anglického stopera potrestat Vošahlík, mířil ovšem vedle pravé tyče Buttonovy branky.

Češi dohrávali v devíti

Anglický brankář Button nepůsobil nikterak jistým dojmem během první půle, stejně tak se prezentoval i v 54. minutě, kdy si na dlouhý centr za obranu nabíhal Necid. Gólman Tottenhamu si při sbírání míče ze vzduchu počínal nedůrazně, naopak Necid se nebál, svou aktivitou míč vybojoval a zcela osamocen poslal domácí míč do prázdné branky.

„Každá chyba byla chybou kolektivu, u prvního gólu nemůžeme vinit Davida Buttona, bylo to selhání celé defenzivy,“ řekl po prohraném duelu novinářům kouč Angličanů Brian Eastick. „Je to pro mě velké zklamání. Naši hráči dokážou předvádět daleko lepší výkony, než který předvedli v tomto prvním duelu. Hráli jsme špatně organizovaně,“ zhodnotil Eastick s tím, že si čeští hráči vyhrát zasloužil.

Byl to znovu slávista Necid, který o čtyři minuty později rozveselil fanoušky na jabloneckém stadiónu podruhé. Zeman krásně načechral míč z rohu z pravé strany, nepokrytý vytáhlý slávista se do míče na hranici malého vápna položil ze vzduchu a střelou pravou nohou nedal Buttonovi v bráně šanci. V závěru zápasu připravili hráči svému trenérovi Dovalilovi muka na české střídačce, když se po druhé žluté nechal zbytečně vyloučit Brunclík, Češi tak dohrávali s devíti hráči v poli.

"Necid se na utkání těšil, odehrál ho de facto doma, když tady v Jablonci na hostování ze Slavie působil. Svou roli splnil. Před turnajem měl na šampionát obrovskou chuť,“ řekl na adresu šťastného střelce jeho kouč Dovalil.

V závěru zápasu plály emoce, Angličané tlačili, k přímému ohrožení Vaclíka v české bráně se nedostávali. Sturridge ještě zkusil štěstí z dálky, český gólman byl ovšem pozorný. „V závěru zápasu to nebylo jednoduché, hráči nás zmáčkli. Obě vyloučení si vyhodnotíme vnitřně, máme interní pravidla,“ prozradil k posledním minutám zápasu kouč českých mladíků Jakub Dovalil „Byl jsem opravdu překvapen, nejsem si jistý, že bychom v předešlých čtyřech letech nějakou červenou kartu obdrželi,“ pátral v paměti ještě dlouhé minuty po konečném hvizdu Dovalil.

Česko U-19 - Anglie U-19 2:0 (0:0)
Branky: 54., 58. Necid. ČK: Heidenreich a Brunclík po dvou žl.  Rozhodčí: Stavrev (MKD), Myrmus (POL), Ok (TUR). Diváci: 6 153.
Česko U-19: Vaclík - Řezník, Brunclík, Polák, Heidenreich - Reinberk, Morávek, Hable (46. Mareček), Zeman (86. Štěpánek) - Necid, Vošahlík (76. Lecjaks).
Anglie U-19: Button - Cork, Tomkins, Pearce, Bertrand - Sinclair (65. Obadeyi), Gosling (79.Chandler), Gibbs, Rose - Sears - Sturridge.

Reklama

Související témata: