Hlavní obsah

Joe Cole sebral v nastavení českým fotbalistům výhru v Anglii

LONDÝN

Parádní start byl tak blízko! Lepší úvod na reprezentační lavičce si trenér Petr Rada nemohl přát. Čeští fotbalisté mohli poprvé v historii vyhrát v Anglii, gól Joe Colea v nastavení zařídil středeční remízu 2:2. Skóre v londýnském Wembley otevřel po individuální akci Baroš, těsně před poločasem vyrovnal Brown. Po přestávce se parádně trefil Jankulovski, na výhru to ale nestačilo.

Článek

Před utkáním hráčům potřásli rukama šéfové obou asociací a po hymnách se šlo na věc. Trenér Rada podle očekávání poslal do hry jediného útočníka Milana Baroše, kterého domácí diváci během představování vybučeli.

Na konci 5. minuty Kováč doklouzal do Rooneyho a při následném centru měl potíže Petr Čech. Míč vyboxoval jen k nohám Lamparda, ten ale opuštěnou branku netrefil. Češi odpověděli z protiútoku, po průniku Šírla střela nesedla Vlčkovi. Podle očekávání byli domácí aktivnější, česká obrana fungovala spolehlivě. Naopak inkasovat mohli domácí. Baroš vystřelil zpoza Ferdinanda a pohotový zákrok musel vytáhnout James.

Stejně jako při úterním tréninku se obloha nad Wembley otevřela a trávník skrápěl hustý déšť. A ten přinesl svěřencům trenéra Rady úspěch. Šírlovi nejprve efektní patičku zachytila obrana, v dalším útoku si legionář z Petrohradu vychutnal na levém křídle Browna a předložil míč Barošovi. Ten se obtočil kolem Terryho a s pomocí teče Ashleyho Colea překvapivě poslal Česko do vedení! V radosti nad svým prvním reprezentačním gólem po téměř 17 měsících zatnul pěst a mohl se pousmát nad předzápasovou reakcí domácích fanoušků.

Angličané okamžitě přidali a Čech se musel ohánět. Defoe z dobré pozice mířil jen do středu, kde byl stejně jako za okamžik při hlavičce Rooneyho český brankář. Trenér Rada vyskočil z lavičky a divokými gesty tlačil své svěřence do důraznějšího napadání. Skulinku v rozestavení našel ve 38. minutě Gerrard, Defoe ani napotřetí Čecha nepřekonal. V poslední minutě první půle ale Ujfaluši neuhlídal Wese Browna, ten si naskočil na roh Beckhama a prvním gólem v národním celku vyrovnal. Bek Manchesteru United tak odčinil zaváhání při gólu Baroše.

Jankulovski zmrazil Jamese

Česká odpověď přišla ihned po přestávce. Barry podkopl na hranici pokutového území při zpracování Poláka a míč si postavil Marek Jankulovski. Bek AC Milán filigránsky zakroutil svoji střelu do horního rohu a James mohl jen zoufale sledovat parádní trajektorii míče. Čeští hráči se seběhli u střídačky, v hostujícím sektoru fanoušků propukly oslavy.

V 60. minutě Wembley strnulo. Na ofsajdovou past vyzrál Svěrkoš, obešel i vyběhlého Jamese a směřoval k opuštěné brance. Zakončení ale uspěchal a po střele mimo se na sebe hodně zlobil. Domácím příznivcům nepříznivé skóre příliš nevadilo, bavili se mexickými vlnami. Čtvrt hodiny před koncem si mohl Rada s úsměvem plácnout s Janem Rajnochem, který si tak odbyl reprezentační premiéru.

Stejně jako v nastavení první půle česká obrana zkolabovala i v nastavéní druhého poločasu. K odraženému míči po rohovém kopu se dostal Joe Cole a se štěstím ve druhé minutě nastavení protlačil míč za Čechova záda. Do hry poté přišel Papadopulos, další nováček. Skóre se už ve zbývajících dvou minutách nezměnilo a zápas skončil remízou 2:2.

Petr Rada tak nepotvrdil stoprocentní bilanci českých trenérů při reprezentačních debutech. Národní tým může směle vyhlížet start kvalifikace mistrovství světa 2010, v němž se za tři týdny představí v Severním Irsku. Historická výhra v Anglii však byla blízko.

Anglie - Česká republika 2:2 (1:1)
Branky: 45. Brown, 90.+2 J. Cole - 22. Baroš, 48. Jankulovski. Rozhodčí: Hauge - Holvik, Nebbe (všichni Nor.). ŽK: Barry. Diváci: 69 738.
Anglie: James - Brown, Terry, R. Ferdinand (58. Woodgate), A. Cole - Beckham (78. Bentley), Barry, Lampard (79. Bentley), Gerrard (57. J. Cole) - Defoe (46. Heskey), Rooney (69. Downing). Trenér: Capello.
Česká republika: Čech - Grygera (46. Pospěch), Rozehnal, Ujfaluši, Jankulovski - Kováč (76. Rajnoch) - Vlček (46. Jarolím), Plašil (90. Papadopulos), Polák, Šírl (75. Kadlec) - Baroš (46. Svěrkoš). Trenér: Rada.

Reklama