Hlavní obsah

Rosický musel znovu na sono, takže na jeho návrat se vypisují sázky

PRAHA

Dokonce už i sázkové kanceláře začaly vypisovat kursy, zda se Tomáš Rosický vrátí na trávník ještě v letošním roce a odehraje ať již v dresu Arsenalu nebo národního týmu alespoň jednu jedinou minutu. „Tak to mně právě dvakrát po chuti není,“ netají reprezentační trenér Petr Rada, že podobné hrátky sázkových kanceláří se mu příliš nezamlouvají.

Článek

Trenérovi Arsenalu Arsénu Wengerovi se pomalu vyprazdňuje marodka. Francouz Clichy by mohl nastoupit už o víkendu proti nováčkovi Hull City, Van Persie, Walcott a Song už jsou zdravotně také v pořádku a začínají trénovat. Jen na návrat Tomáše Rosického kouč Wenger stále čeká, neboť léčba kapitána české reprezentace laborujícího už dlouhé měsíce s poraněným a v květnu operovaným stehnem a uvolněnou šlachou, se dál protahuje.

Rada: Chce se mi věřit Wengerovi

„Pravidelně si s ním telefonuji - právě teď podstoupil opakované sonografické vyšetření, po němž by měl klubový lékař Arsenalu rozhodnout, jak bude Tomášova rehabilitace pokračovat,“ referoval pro Sport.cz trenér české fotbalové reprezentace Petr Rada.

Trenér Arsenalu Wenger se sice nechal před pár dny slyšet, že do Vánoc by se měl Rosický na trávník vrátit, žádná z lékařských zpráv, které se dostaly v poslední době na veřejnost, však Wengerův optimisus nepotvrzuje.

„Chce se my věřit, že má Wenger pravdu. Vždy kdo jiný by měl mít o Rosického zdravotním stavu lepší informace, než klubový trenér a lékař?“ Už ani Rada nepočítá s tím, že by měl kapitána národního týmu k dispozici pro říjnová kvalifikační utkání proti Polákům a Slovincům či listopadový duel v San Marinu. „Chce to prostě velkou trpělivost. Od Tomáše i od všech kolem,“ dodává.

Čech: Sám jsem zažil muka čekání

Do momentálních pocitů Rosického, který už osm měsíců čeká na návrat do světa velkého fotbalu, se dokáže náramně vžít Rosického reprezentační spoluhráč a na ostrovech pochopitelně protivník Petr Čech.

„Dovedu se moc dobře vcítit do jeho pocitů. Za celou kariéru neměl žádné vážnější zranění a najednou čeká na návrat už osm měsíců, přičemž čekání se dál a dál prodlužuje. On každý den trénuje, návratem do sestavy Arsenalu i nároďáku žije, obětuje spoustu času, aby byl zase zpátky, ale návrat se pořád odkládá. Strašný nápor na psychiku,“ vzpomíná reprezentační gólman Petr Čech na nekonečná muka, když po těžkém zranění hlavy utrpěném před dvěma lety po zákroku Stephena Hunta čekal na návrat do brány Chelsea a českého nároďáku.

„U mě bylo ale všechno snazší, neboť doktoři stanovili horizont pro návrat od pěti měsíců až po půldruhého roku. Tomáš ale neví, na čem je, neboť jeho zranění žádným zákrokem protihráče způsobeno nebylo a přišlo vlastně odnikud. O to je pro něho všechno těžší,“ ví o Rosického strádání své Petr Čech.

Trenér: Doktoři by se měli sejít

„Nic se nesmí uspěchat, chce to hlavně trpělivost. Teď už je jedno, zda se Tomáš vrátí před Vánoci nebo po Novém roce, hlavně musí dostat čas, aby se dal stoprocentně do pořádku. Pro Arsenal i reprezentaci,“ opakuje i Rosickému pravidelně do telefonu trenér českého národního týmu Petr Rada.

I on se pochopitelně už moc napřemýšlel, co dál, kdyby v případě Rosického nastaly další komplikace a návrat se znovu odkládal.

„Pak by se asi měli sejít kluboví lékaři Arsenalu a našeho nároďáku, aby našli společnou řeč a poradili se, jak dál,“ navrhuje Petr Rada.

Reklama

Související témata: