Hlavní obsah

Čech ani Zítka nechytají, teď je na řadě Drobný

CASABLANCA

Jiní se horké půdy bojí, jemu svědčí. Zamiloval si Řecko, kde si našel manželku a narodil se mu syn. A svůj debut ve fotbalové reprezentaci by měl brankář Jaroslav Drobný absolvovat až v Africe v přípravném utkání v Maroku. Při absenci Petra Čecha a Daniela Zítky je opora Herthy Berlín první volbou, což den před utkáním potvrdil i trenér Petr Rada.

Článek

Brankáři a levá křídla jsou prostě sví. Alespoň pár dnů se může cítit jako jednička v národním týmu, ale znát na sobě nedá vůbec nic. A to má Jaroslav Drobný před sebou reprezentační debut, protože i když na srazy jezdí, přes Petra Čecha a Daniela Zítku se mezi tyče zatím neprosadil.

„Jasnou jedničkou je přece Čechíno. Dan ho zase velmi dobře zastoupil v utkání proti Slovinsku. Pro mě je to něco nového,“ mávne rukou před duelem v Casablance.

Drobný má přitom formu jako málokterý český hráč. V hodnocení samotných fotbalistů byl zvolen druhým nejlepším gólmanem Bundesligy, fanoušci ho pak za podzim vybrali nejlepším hráčem Herthy Berlín. Teď se dočká sladké odměny.

Do brány se postaví Drobný

„Vždyť já vůbec nevím, jestli nastoupím,“ upejpal se brankář ještě cestou do Maroka. Před tréninkem v Casablance ovšem Petr Rada potvrdil, co stejně všem dávno došlo. „Od začátku by měl chytat Drobný. Už jen proto, že má herní praxi, protože dva ligové zápasy letos odchytal,“ poukázal kouč na stadiónu Mohammeda V. s tím, že o obsazení strážce branky obavy nemá.

„Na tomto postu český fotbal nikdy problémy neměl. Na podzim Petra Čecha výborně zastoupil Dan Zítka, také on se však bohužel zranil. Jsou tu i další, třeba zkušený Martin Vaniak,“ říká Rada.

Gólman Slavie, který byl povolán dodatečně a v reprezentaci chytal naposledy před pěti lety, už v návrat ani nedoufal. „To opravdu ne. Ale může to být jen záskok na jeden zápas,“ ví Vaniak.

Sešívaným i postup do Ligy mistrů vychytal, má ale pech. Svá nejlepší brankářská léta prožívá v éře Petra Čecha... „V mém věku mi to opravdu nevadí. Reprezentace je pro mladší. Petr měl třeba štěstí i v tom, že si svoji kariéru tak pokazil Jindra Skácel. Dneska tady klidně mohl být on,“ připomíná Vaniak velký olomoucký talent.

Reklama

Související témata: