Hlavní obsah

S Maltou se hrát nemusí. A nejen proto, že nároďák nemá trenéra!

PRAHA

S červnovým přípravným zápasem proti Maltě nemusí být vůbec takový problém, jak se ještě před středeční popravou kouče české fotbalové reprezentace Petra Rady zdálo. „Hrát nemusíme, protože protokol není podepsaný,“ prozradil generální sekretář fotbalového svazu Rudolf Řepka poté, co na trenérské lavičce národního týmu nastalo po odvolání Rady vakuum.

Článek

Hledání nového kouče bude složité. „Nevěřím tomu, že se na příštím výkonném výboru 28. dubna na jménu shodneme,“ potvrdil pro Sport.cz teplický člen strahovské generality František Hrdlička, že mezi vládci českého fotbalu nepanuje ani trocha shody. "Ke konsensu nedojdeme,“ je neochvějně přesvědčen.

Kubíček proti spiklencům nepochodil

„Proto jsem prosazoval, abychom odvolali Radu a realizační tým zůstal. Jeden z asistentů se mohl pro jablonecké utkání funkce ujmout a měli bychom po starostech. Ostatní však nechtěli můj názor slyšet,“ prozrazoval olomoucký Jiří Kubíček, s jakým návrhem vyrukoval a proč ho tak vehementně hájil. Nepochodil.

Sedmička spiklenců, jak nazývá Vacka, Mokrého, Hrdličku, Starku a spol. se dohodla předem, takže při hlasování 7:0 vyhrála. On a jeho čtyři moravští souputníci se totiž nakonec zdrželi hlasovaní.

Experti jen doporučí jméno

Ani první muž českého fotbalu Pavel Mokrý nevěří, že by jeho jedenáct rozhněvaných a navzájem se osočujících mužů dokázalo tak rychle najít nového trenéra.

„A to navzdory tomu, že ustavená expertní skupina složená ze zástupce trenérské rady, Unie trenérů, technické komise, zástupce ligy a obou místopředsedů Vacka a Kubíčka jména předloží, já se budu s kandidáty jednat a na výkonném výboru pak bude, aby rozhodl. Tak rychle to ale nepůjde,“ nepředpokládá Mokrý, že by do 5. června, kdy by se mělo hrát v Jablonci s Maltou, bude mít český národní tým nového trenéra.

Jména sice padají, Karel Jarolím je skloňován často a František Straka ještě víc, ale jejich příchod k reprezentaci je pramálo reálný.

Jarolíma Slavia v současné situaci neuvolní, Straka, kterého předhodil jako druhou alternativu příbramský Jaroslav Starka v plén i ve středu na Strahově, neprojde.

A to navzdory tomu, že on sám hlásá, že je připraven národní tým okamžitě převzít. Ledaže by se zase sešla skupina spiklenců, jako před Radovou volbou, a svého favorita si prosadila.

Ani Straka zřejmě neprojde

„Já navrhoval Straku už loni v červenci, kdy všichni mluvili jen o Chovancovi a Radovi. Tehdy však můj návrh, abychom udělali překvapivý tah, nebyl vyslyšen,“ je Starka zase připraven vynést své eso.

U Kubíčkova moravského křídla však slyšení nenajde, šest zbývajících spiklenců ani tentokrát zřejmě nepřesvědčí, aby zvedli ruku jako jeden muž.

Jeden nepovedený experiment s Radou jim stačil.

Takže vakuum? Hledání, jež bude pokračovat až po valné hromadě svolané na konec června? Martyrium, které se může protáhnout přes celé prázdniny? Varianta, že na zápas s Maltou nebude mít česká reprezentace trenéra, takže plánovaný zápas se raději zruší?"

Nedělejme z utkání s Maltou drama. Máme přece doma hráče i trenéry, kteří mohou střetnutí důstojně zvládnout,“ nepřipouští místopředseda svazu Jaroslav Vacek, že by se utkání s ostrovany vedenými českým koučem Dušanem Fitzelem rušilo.

Reklama

Související témata: