Hlavní obsah

Běloruská jednadvacítka předběhla lvíčata

KIŠINĚV/PRAHA

Běloruská jednadvacítka zvítězila v posledním utkání kvalifikace o postup na ME v Kišiněvě nad domácím Moldavskem 2:0 a v čele třetí skupiny vystřídala české fotbalisty. Svěřenci Wernera Ličky ztrácejí na první místo tři body, ale mají k dobru ještě říjnový zápas v Rakousku. Pokud v něm zvítězí, vrátí se do čela.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Snímek z úterního zápasu Česko - Nizozemsko

Článek

Dlouho se zdálo, že fotbalovým reprezentantům do 21 let nemůže první místo v třetí kvalifikační skupině a následný postup do baráže o evropský šampionát uniknout. Po pěti odehraných zápasech byli bez ztráty bodu suverénně v čele, o jejich moderní hře plné ofenzivních variací se mluvilo jen v superlativech. Po dalších kvalifikačních zápasech je ale všechno jinak.

Svěřenci Wernera Ličky prohráli v pátek v Bělorusku i v úterý na domácí půdě s Nizozemskem a dnes dokonce přišli o vedení v tabulce. Zatím není jisté, zda by na postup z třetí skupiny stačilo i druhé místo. Jednadvacítku může hřát jediné: pokud vyhraje v říjnu v posledním zápase v Rakousku, baráž "lvíčatům" neunikne.

"Vše máme ve svých rukou"

"Nejdůležitější ze všeho je to, že máme ještě všechno ve svých rukou," řekl dnes ČTK kouč Lička. I on však přiznal, že s takovými komplikacemi před posledním kvalifikačním dvojutkáním absolutně nepočítal. "Čekali jsme samozřejmě úplně něco jiného. Teď provedeme důkladnou analýzu a rychle začneme hledět k říjnovému utkání v Rakousku. Nesmíme se už příliš ohlížet zpět, to by byla ta největší chyba," nabádal lodivod.

Lička považuje za hlavní důvod momentální nepříznivé situace v reprezentační jednadvacítce pokles formy jednotlivých hráčů. "V obraně potvrdil v posledních dvou zápasech svoji výkonnost jen Koubský. Forma odešla především všem ofenzivním hráčům - bez výjimky," připustil trenér. Kapitán týmu Koubský potvrdil trenérova slova o krizi bezprostředně po úterním zápase: "Je to pro nás opravdu velké zklamání. Z výsledku, ještě více však z našeho výkonu. Zápas se nám nepovedl, nezvládli jsme to," krčil rameny.

Krize v útoku

Úterní zápas s Nizozemskem jen prohloubil krizi v útočné fázi. V posledních třech zápasech se "lvíčata" trefila jen jednou, ale ani Fořtova liberecká branka na body nakonec nestačila. "Markantním příkladem bylo špatné řešení finálních situací, hráči si v nich vybírali nejhorší možné varianty. Hodně nás také srazila první inkasovaná branka, kluci si přestali věřit a byli stále méně přesvědčení, že zápas mohou zvládnout. Jako řetězová reakce to pak spadlo na celý tým," přidal postřeh Lička.

Před posledním zápasem v Rakousku s razantními změnami v nominaci či přípravě nepočítá. "Něco jsme už s tímhle týmem dokázali a stále vím, že síla v mužstvu zkrátka je. Nesmíme panikařit. Před Rakouskem ale budu velmi bedlivě sledovat aktuální formu jednotlivých hráčů," naznačil Lička. "Teď se ukáže, jak silný máme tým. Budeme pod tlakem a je potřeba, aby byl každý z hráčů psychicky silný. Půjde o hodně. Jestli to nezvládneme, tak mezi nejlepšími nemáme co dělat," řekl jednoznačně Lička.

Běloruský tým dnes dostal do vedení v 33. minutě Škabara. Po necelé hodině hry domácí přišli o vyloučeného Andronika a Rožkov v samém závěru pojistil hostům výhru. Následující zápasy 3. skupiny: 10. října Rakousko - Česká republika, 11. října Nizozemsko - Moldavsko

3. kvalifikační skupina:
Moldavsko - Bělorusko 0:2 (0:1)
Tabulka:
1. Bělorusko860211:618
2. Česko750215:415
3. Rakousko73225:611
4. Nizozemsko71336:106
5. Moldavsko70163:141

Reklama