Hlavní obsah

Fotbalovou reprezentaci povede Straka

PRAHA

Novým trenérem české fotbalové reprezentace byl překvapivě jmenován František Straka. Výkonný výbor ČMFS při úterním jednání nedal na doporučení expertní skupiny, která v minulém týdnu navrhla Dušana Uhrina staršího. ČTK to řekl místopředseda ČMFS Jaroslav Vacek. Podle informací Sport.cz by asistenty měli být Karel Večeřa, Petr Vrabec a Pavel Srníček.

Článek

Strakovo působení není podle prvních informací omezeno pouze červnovým přípravným zápasem proti Maltě, smlouva má znít na dobu neurčitou. Ovšem o jeho případném setrvání pro zbytek kvalifikace bude údajně stejně ještě rozhodovat po valné hromadě nově zvolený výkonný výbor.

Je však zřejmé, že trenér se setrváním trochu počítá. "Je to splněný sen, ale nejde v tuto chvíli o mě. Podstatné je, aby se nároďák dostal z nepříjemné situace, do níž se v kvalifikaci dostal. Za sebe můžu slíbit, že udělám maximum. Vím také o tom, jak mě podporovala naše fotbalová veřejnost. Za to jí patří obrovský dík a budu se snažit ji nezklamat," řekl Straka v bezprostřední reakci ČTK.

Jména svých asistentů ještě nechce oznámit, ale předpokládá se, že osloví italského odborníka Massima Moralese, který trénoval do minulého týdne Příbram. Straka to totiž v minulých dnech opakovaně připustil.

O dva hlasy více než Uhrin

O volbě rozhodovalo až druhé kolo hlasování, v němž dostal Straka o dva hlasy více než favorizovaný Uhrin. O Strakovi se spekulovalo už po odvolání Petra Rady. Jeho jméno prosazoval především příbramský šéf a člen výkonného výboru Jaroslav Starka, podle kterého mužstvo potřebuje motivátora, jakým je právě Straka.

Pro Straku hlasovali: Mokrý, Vacek (oba členové expertní skupiny, která doporučila Uhrina), Starka, Bělák, Hrdlička, Chvála a Haškovec.

Pro Straku je jmenování také dárkem k 51. narozeninám, které oslaví za dva týdny. Někdejší hráč Sparty Praha a národního týmu závěr hráčské kariéry strávil v Německu, kde také začínal s trénováním ve třetí lize. Po návratu do vlasti trénoval postupně Teplice, Spartu, Plzeň a České Budějovice, mezitím si odskočil zpět do německého Ahlenu a vedl také rakouský Tirol Innsbruck.

Přehled trenérů české fotbalové reprezentace od roku 1994 s bilancí (období; zápasy-výhry-remízy-prohry):
Dušan Uhrin (1994-97/48-27-10-11)
Jozef Chovanec (1998-01/45-27-7-11)
Karel Brückner (2002-08/76-50-12-14)
Petr Rada (2008-09/8-2-4-2)
František Straka (od 2009).

Reklama