Hlavní obsah

Kouč reprezentace Straka: Chtěl bych zůstat i na závěr kvalifikace

Výkonný výbor ČMFS dostal sice od expertní skupiny návrh, aby na přípravu s Maltou jmenoval trenérem fotbalové reprezentace Dušana Uhrina, na úterním jednání se však rozhodl pro padesátiletého Františka Straku. Známého motivátora, který dokáže mužstvo zvednout. Ten však v rozhovoru pro Právo potvrdil, že chce u národního týmu zůstat i pro zbytek podzimní kvalifikace mistrovství světa.

Foto: čtk

Trenér František Straka

Článek

Kdy jste se dozvěděl, že jste byl vybrán za trenéra reprezentace na červnové přípravné utkání s Maltou?

Po desáté hodině mi nejprve přišla sms. Výkonný výbor dál jednal, takže jsem s nikým v té době nemluvil.

Experti doporučili Dušana Uhrina staršího. Překvapilo vás, že neprošel a vybrán jste byl vy?

Překvapilo mne to. Padala i jiná jména. Ale překvapení bylo velice příjemné. Jsem hrdý, že mohu vést národní mužstvo, byť zatím v jediném zápase. Pro každého trenéra je to velká čest, ale také závazek a odpovědnost. Moc se na tuhle práci těším.

Řekl jste zatím na jeden zápas...

To zatím má znamenat, že se budu ucházet o místo trenéra reprezentace dál. Chtěl bych zůstat i na závěr kvalifikace. O novém trenérovi bude rozhodovat nové vedení, ale já chci i v tom zatím jediném utkání dokázat, že to byla správná volba a mám na to.

Kdy začnete pracovat?

Už jsem začal. Výkonný výbor má k dispozici moji koncepci, takže jeho členové znají mé představy.

Jsou revoluční?

Jsou takové, o jakých si myslím, že by v dané situaci mohly reprezentaci pomoci.

Už sestavujete svůj realizační tým?

I na tom teď intenzivně pracuji. Představu mám, ale teď nechci říkat žádná jména, protože nevím, zda ti lidé budou volní a ochotní se mnou spolupracovat. Pokud bych u týmu zůstal do konce kvalifikace, zřejmě by došlo k nějakým změnám.

Oslovil jste i bývalého příbramského kouče Massima Moralese?

Známe se léta ještě z Německa, ale v tuto chvíli nechci hovořit ani o něm. Až budu mít tým pohromadě, pak s ním vedení fotbalu a veřejnost seznámím.

Povoláte na zápas s Maltou i zahraniční opory nebo tým složíte z hráčů domácí nejvyšší soutěže?

V žádném případě toto utkání nepodcením. Asi neoslovím nejvytíženější hráče, kteří jsou prověření a budou za sebou mít těžkou sezónu. Oslovím ale ty, kteří třeba nedostali tolik šancí a takové, pro které by tento zápas mohl být příležitostí se ukázat. Tým by měli tvořit nejen zkušení fotbalisté, ale i mladí, perspektivní.

A co šestice potrestaných...

Nejprve se musím domluvit s vedením fotbalu, zda se na ně vůbec mohu obrátit. Pokud ano, není vyloučeno, že některé oslovím. Říkat jakékoliv jméno by bylo předčasné. V první řadě respektuji rozhodnutí výkonného výboru.

Věříte, že budete mít respekt i u hvězd z velkoklubů?

Pro trenéra i hráče je reprezentace velkou ctí. Cíl je společný. V tom bych problém neviděl. Něco jsem ve fotbale také odehrál a dokázal.

Jak vůbec vidíte situaci reprezentace v kvalifikaci mistrovství světa?

Samozřejmě jako složitou, ale rozhodně ne beznadějnou.

Jste znám jako motivátor, co budete od hráčů požadovat?

Srdce a kvalitu. Stoprocentní profesionální přístup. Ten dávám sám do svojí práce a požaduji ho od ostatních.

Reklama