Hlavní obsah

Šmicer: Brücknerovo fotbalové kouzlo funguje

PRAHA

Proměna týmu vyústila ve vytoužený postup. Vladimíra Šmicra odvábila od myšlenek na předčasný konec reprezentační kariéry. I on počátek obratu nachází u nástupu trenéra Karla Brücknera. Ten dal dohromady mladíky i protřelejší matadory, k nimž bleskově našel cestu, byť léta byl spjat pouze s jednadvacítkou.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Čeští fotbalisté (zleva Štěpán Vachoušek, Vladimír Šmicer a Martin Jiránek) se připravují na sobotní kvalifikační duel v Bělorusku.

Článek

"Kouzlo trenéra Brücknera funguje neuvěřitelně. Je v tom všem jeho velký podíl," říká Vladimír Šmicer, jeden z mazáků" v mužstvu.

Obrat se rodil již při turnaji na Kypru

Série utkání bez prohry od loňského února je úžasná. Vyvrcholila jistým postupem na EURO, byť ještě není její konec. To před necelými dvěma roky bylo ouvej. "Prostě křeč," vrací se k barážovému zpackanému konci předešlé kvalifikace MS Šmicer.

Vedení svazu pak dalo přednost při výběru Chovancova následovníka Brücknerovi před Jarabinským. Kypr byl první zápasovou zastávkou nového týmu. Turnajové klání český celek vyhrál. Soupeřům ale chybělo zvučné jméno. Přesto hned tam podle Šmicra byl zlom.

"Řekli jsme si, že uděláme tlustou čáru, nikdo na nikoho nebude házet špínu za baráž. Každý začal u sebe," vzpomíná na počátky série bez porážky. Její cenu zvyšují vítězné zápasy s Francií, Itálií, Tureckem, Jugoslávií a naposledy s Nizozemci.

V čem zakouzlil třiašedesátiletý trenérský mág? Jak to, že rozkvět jednadvacítky tak úžasně přenesl do áčka? "Motivaci jsme rázem cítili i v přátelácích. Málokdy se někdo na reprezentační sraz omluvil. I na Rakousko to v říjnu bude stejné, každý si to chce v nároďáku užít. Partu i hru," reaguje liverpoolský ofenzivní hráč.

Uvažoval, že skončí

Chvíle zmaru tahle reprezentace nepocítila. Agresivitu jí kouč vštípil jako prioritu. Pohoda se zvyšovala. "Všichni pochopili, že když plní, co chce trenér, jde to," podotýká Šmicer. Těžko popsatelný, lehce hmatatelný je ten nevídaný obrat. Tu snad nejobyčejnější frázi volí, když mluví o tom, co hraje reprezentace. "Dát míč rychle od nohy a vědět, kam běžet. Je to tak jednoduché, že se tomu možná někdo až může smát."

Přiznává, že stejně jako někteří další fotbaloví legionáři přemítal, zda v reprezentaci pokračovat. Nakonec byl vedle Nedvěda a Poborského jedním z těch, kteří šli boje o svoji třetí účast na ME v řadě. "Řekl jsem si, že to ještě půl roku zkusím, jestli to bude přínos. A smysl brzy cítil asi každý v týmu."

Reklama

Související témata: