Hlavní obsah

Budoucnost českého fotbalu? Klíčový zápas reprezentace na Slovensku

PRAHA

I kdyby trakaře padaly, pro postup na mistrovství světa do Afriky musí český fotbal udělat maximum. Nový předseda svazu Ivan Hašek se rozhodl chopit opratí nároďáku sám a milióny za účast na světovém šampionátu do českého fotbalu vybojovat. Jak se mu to povede, ukáže rozhodující zářijový duel na Slovensku. Sport.cz na toto téma pohovořil s několika trenéry, kteří mají se slovenským fotbalem osobní zkušenost.

Článek

Česká reprezentace nyní po šesti odehraných duelech zaujímá ve třetí kvalifikační skupině nezáviděníhodné čtvrté místo. A to jen díky skóre. Jinak by Slovinci, kteří prozatím získali shodně osm bodů, odsunuli český výběr na předposlední místo před San Marino.

Favoritem Skupiny 3 je v tuto chvíli Slovensko, které narozdíl od českého národního týmu uhrálo ze šesti zápasů již patnáct bodů a o dva body tak vede tabulku před Severními Iry. Ti mají navíc o zápas víc. Právě výběr Vladimíra Weisse pátého září přivítá v Bratislavě český národní tým, a podle fotbalových trenérů oslovených redakcí Sport.cz půjde o klíčový zápas pro obě mužstva. "Dokud ta šance je, tak stojí za to o ni bojovat. Na Slovensku to bude opravdu klíčové utkání a pokud se vyhraje, tak šance českého týmu jen vzrostou," řekl trenér Přemysl Bičovský, jenž se řadí k početnému zástupu českých trenérů, kteří působili na lavičce Ružomberku.

Těžký los pro Slováky

„Obě dvě mužstva mají šanci na vítězství tak 50:50. Samozřejmě se jedná o rozhodující zápas. A to nejenom pro český národní tým, ale také pro Slovensko. To je trochu ve výhodě, protože bude hrát v domácím prostředí. Pokud ale ani Slováci neuspějí, hodně si tím situaci ve skupině zkomplikují. Mají navíc mnohem těžší rozlosování. Čeká je zápas v Severním Irsku a v Polsku. Naopak, když vyhrají, tak už budou mít jistou první nebo druhou příčku. My musíme vyhrát za každou cenu. Jestli ne, pak se s šampionátem můžeme rozloučit,“ řekl bývalý kouč Žiliny a současný trenér Plzně Pavel Vrba.

O síle slovenských fotbalistů ví dobře i bývalý kouč Ružomberku František Komňacký, jenž s týmem u našich východních sousedů slavil ligový titul v sezóně 2005/06. „Díky Škrtelovi v Liverpoolu či dobře hodnoceným hráčům v bundeslize nastal na Slovensku určitý boom. Šli nahoru, což spojuji i s osobou trenéra Weisse. Je to dítě štěstěny. S Petržalkou a nyní i s reprezentací se nese na vítězné vlně. V naší skupině se sešly týmy, které nepatří do nejlepší evropské dvacítky. A jestliže se Slováci přiblížili střednímu proudu v Evropě, Češi a Poláci se do něj trochu zanořili,“ myslí si Komňacký.

Český fotbal se propadl

Trochu více kritický k postavení českého fotbalu už byl kouč Petr Uličný, jenž v první polovině roku 2007 vedl také hráče Ružomberku. „Nechtěl bych se někoho dotknout, ale Češi šli v poslední době trochu dolů. Nejen mně v nároďáku moc chybí všichni ti Rosičtí a Kollerové. Slováci už také hrají v kvalitních zahraničních klubech a jsou čím dál tím lepší, takže se to vyrovnalo,“ tuší Uličný.

„Já tam zase tak dlouho nepůsobil. Žádné reprezentanty jsem v mužstvu neměl, ale už tehdy jsem tvrdil, že fotbalisté z nejlepších slovenských klubů, jako třeba ze Žiliny, jsou vynikající a klidně by mohli hrát u nás,“ nechal se slyšet Uličný.

Otázka hříšníků

Trenér Hašek a jeho realizační tým stojí před klíčovým duelem na Slovensku také před otázkou, zda povolat šestici hříšníků, kteří šli po prohraném zápase právě proti Slovensku flámovat a od tehdejšího vedení reprezentace byli z národního týmu vykázáni. „Já se svým chováním nemůžu nikomu radit a moralizovat, vždyť já patřím spíš k těm darebákům... (smích) Hráče potrestal ještě starý výkonný výbor a teď na Strahově sedí nový, takže je to zcela v kompetenci Ivana Haška. Já osobně bych jim ale také dal trest pořádný, to zase jo,“ prozradil Uličný.

Své k tématu řekl i současný kouč Jablonce František Komňacký. „Ivan Hašek už naznačil, že s nimi počítá. A je to tak správné. Ti hráči jsou si dobře vědomi, že udělali chybu. Byla kolem toho spousta povyku, ale řada z nich ještě má reprezentaci co dát. A to je důležitější, než si hrát na mentory a vychovatele. Teď je třeba zmobilizovat opravdu to nejlepší, takže se i já přimlouvám, aby se vrátili. Mrzí mě, že se v nastalé hysterii reprezentace vzdal Ujfaluši. Lepšího stopera teď podle mě nemáme...,“ zakončil Komňacký.

Reklama