Hlavní obsah

Rosický: Věřím, že na Slováky budu v sobotu připravený

Bude fit? Pomůže fotbalové reprezentaci v sobotním klíčovém duelu na Slovensku? Zvládne po téměř dvouleté pauze v národním týmu větší část zápasu? To jsou otázky, které provázejí návrat Tomáše Rosického. Záložník Arsenalu se však usmívá od ucha k uchu. Uvědomuje si, že situace mužstva v kvalifikaci MS 2010 je kritická, jinak si ale návrat viditelně užívá.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Dobře naladěný Tomáš Rosický při srazu fotbalové reprezentace v Praze.

Článek
Fotogalerie

Naposledy jste za reprezentaci nastoupil právě proti Slovensku. Bylo to v listopadu 2007 a vyhráli jste 3:1. Jak to skončí v sobotu?

Kdyby to dopadlo stejně, bylo by to ze všeho nejlepší. Ovšem v situaci, v jaké jsme, bereme jakékoliv vítězství. Naše situace je vlastně jednoduchá...

A bude hrát reprezentace i s Rosickým?

Nikdo neví, jestli Tomáš Rosický nastoupí, jestli ho Ivan Hašek nominuje. Rozhodnutí bude na něm. Zvládl jsem s Arsenalem poslední dva tréninky a bylo to dobré. Teď si musím ještě vyzkoušet pořádně některé věci, protože ty tréninky byly spíš lehčí. Já věřím, že budu připravený.

Proč jste ale nenastoupil v sobotu proti Manchesteru United? Kouč Arsenalu Wenger váš návrat avizoval.

Trenér mi říkal, že mě ještě nevezme, protože nechce riskovat. Samozřejmě nebyl nadšený,  když jsem mu řekl, že pojedu na sraz. Ale není důvod, abych nepřijel. Když budu stoprocentně připravený, proč bych nemohl hrát?

Neříkejte, že vás Wenger nepřemlouval, abyste raději zůstal v Anglii...

Nepřemlouval. Chápe, že nám jde na Slovensku o všechno. A pokud budu stoprocentně fit, není důvod, abych nemohl nastoupit.

Myslíte, že váš a Kollerův návrat může na Slováky psychicky zapůsobit?

Je mi jedno, co to může znamenat pro Slováky. Pro nás je to jednoduché, my zkrátka musíme vyhrát a soustředit se jenom na náš výkon.

Jak jste vlastně prožil téměř dva roky, co jste v reprezentaci chyběl?

Uteklo to na jednu stranu hodně rychle, ale je to stejně podivné. Jsem prostě rád, že jsem zpátky.

Co jste během dlouhé pauzy bez fotbalu ztratil?

Když jsem se vrátil v letním turnaji Emirates Cup, fotbalově jsem se cítil téměř tak, jako tam, kde jsem skončil. Nepřijde mi, že bych na hřišti něco zapomněl nebo ztratil. Všechno se samozřejmě odvíjí od mého zdravotního stavu. A během té pauzy jsem naopak získal větší trpělivost. Já nikdy moc trpělivý ohledně věcí běžného života nebyl, teď jsem se to musel naučit.

Proti Belgii měl kapitánskou pásku Petr Čech. Už jste si ji vzal zpátky?

Já ani nevím, jestli ještě pořád jsem kapitánem nároďáku. Za dobu, co jsem tady nebyl, se vystřídali dva trenéři... Není to však žádný problém, v Petrovi máme dobrého kapitána.

Prý jste se během zranění naučil hrát dobře na kytaru.

Velmi dobře určitě ne, pořád jsem lepší fotbalista...

Vaše dlouholetá přítelkyně Radka Kocurová nedávno chytila na svatbě nevěstin střevíček. Co z toho vyvozujete?

Je pravda, že už zůstáváme jen já a Jarda Jágr. Já se ničemu nebráním, máme s Radkou krásný vztah. Určitě to přijde...

Reklama

Související témata: