Hlavní obsah

Čech na kapitánské pásce nelpí, chce vyhrát finále

PRAHA

Na nedávnou přípravu s Belgií udělal reprezentační trenér Ivan Hašek z brankáře Petra Čecha kapitána. Teď se do týmu vrátil Tomáš Rosický a gólman Chelsea počítá s tím, že se automaticky posune na post jeho zástupce. „Pokud Tomáš nastoupí od začátku, povede mužstvo jako kapitán on. Na tom se nic měnit nebude,“ říká.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Brankář Petr Čech na srazu české fotbalové reprezentace

Článek

To, že se Rosický po pauze vrátil, kvituje. „Ani mi nepřišlo, že byl tak dlouho pryč,“ přiznává. Nemůže být však nasazení hráče Arsenalu velkým riskem? Soutěžní zápas přece jen více než rok a půl nehrál. „Bude záležet na Rosovi, jak se bude cítit. Každý si přeje, aby zápas dopadl co nejlépe pro nás i pro Tomáše. Trenéři určitě udělají nejlepší rozhodnutí pro tým i pro něj. Uvidíme, jak to v sobotu bude,“ míní Čech.

Stejně tak je rád, že se do mužstva vrací dlouhán z útoku Jan Koller. Česká reprezentace bez něj hrála posledních čtrnáct zápasů. „Myslím, že nebude složité Honzu začlenit zpátky. I když se mužstvo trochu obměnilo, většina kluků jeho styl zná. Podle mě do mužstva zapadne, jako kdyby tady nikdy nechyběl,“ myslí si brankářská jednička reprezentace.

O každém ze zbývajících kvalifikačních zápasů hovoří jako o finále. „Já už za první finále považoval přípravu s Belgií. Jedno jsme zvládli a čekají nás čtyři další. Když nevyhrajeme hned to první na Slovensku, šance na postup budou minimální,“ říká k vyhlídkám na účast na MS v Jihoafrické republice.

Remíza by nic neřešila

Dobře ví, že remíza by z pohledu české reprezentace nic neřešila, naopak Slovákům by pomohla. „Naše remíza by akorát nahrála ostatním, skupina je zamotaná. Musíme prostě vyhrát. Kvalitu na to máme,“ burcuje tým. „Slovensko by nerozhodný výsledek určitě bralo. Očekávám, že se nebudou nikam hnát,“ odhaduje Čech.

Sobotního soupeře považuje za favorita. „Role se prostě obrátily. Když jsme s nimi hráli v Praze, favoritem jsme byli my a zápas jsme nezvládli. Teď jsou favorité oni, protože vedou skupinu. V zápase proti nám budou v této roli po dlouhé době a uvidíme, jak si s tím poradí.“

Utkání v Bratislavě bude řídit norský sudí Övrebö. Rozhodčí, který v minulé sezóně připravil řadou přehmatů jeho Chelsea o postup do finále Ligy mistrů přes Barcelonu. „Tam udělal chyby, ale to se může stát. Jiné zápasy zase odpískal dobře. Nás třeba pískal už ve finále mistrovství Evropy jednadvacítek. Problém bych v tom neviděl,“ dodává Čech.

Reklama