Hlavní obsah

Obhajoba stříbra bude pro dvacítku velkým egyptským dobrodružstvím

PRAHA

Nejen soupeři v podobě Austrálie, Brazílie a Kostariky čekají v základní skupině mistrovství světa v Egyptě českou fotbalovou dvacítku. Mladíci musejí počítat s tím, že na úvod šampionátu je nečeká žádný luxus. A pokud si ho chtějí užít, budou muset postoupit do vyřazovací části turnaje. Na šampionátu ostatně obhajují dva roky staré stříbro z Kanady.

Článek

Nebude to žádná exkurse po pyramidách, i když i prohlídku Gizy či katakomb v Alexandrii mladíci v itineráři šampionátu mají. Fotbalová reprezentace do 20 let se ve středu 23. září vydá do Egypta, aby na mistrovství světa obhajovala stříbrné medaile. Zatímco Fenin a spol. odlétali před dvěma lety do Kanady bez většího očekávání a pak senzačně prošli až do finále, od současného týmu kouče Dovalila se minimálně postup ze skupiny čeká. Také proto, že jedenadvacítka, jejíž kádr je s dvacítkou víceméně shodný, minulý týden porazila v Německu domácí mistry Evropy.

„Sílu mužstvo má, ale jestli se nám podaří zopakovat tažení Kanadou, to předem slibovat nebudeme,“ avizuje trenér Jakub Dovalil. „Kanada bylá úžasná, jedinečná a možná neopakovatelná. Pro úspěch uděláme maximum. Hlavní je postoupit ze skupiny, ve vyřazovací části se může stát cokoliv. V Kanadě jsme dvakrát postoupili na penalty, to už je o štěstí, které však přeje připraveným. A také musíme počítat s tím, že zatímco tam jsme hráli v semifinále s Rakouskem, v Egyptě můžeme dál narazit na soupeře typu Brazílie či Argentiny,“ uvědomuje si kouč.

Březnová inspekce Čechy šokovala

Mladé fotbalové hvězdičky se každopádně musejí připravit na poněkud spartánské podmínky, které je v Egyptě čekají. „V březnu jsme se do dějiště šampionátu vypravili a šokovalo nás, co jsme viděli. Připraveno nebylo skoro nic, všechny stadióny byly v rekonstrukci, včetně toho v Port Saidu, kde hrajeme první dva zápasy. Musíme tak věřit, že teď už všechno nachystáno je,“ líčí technický vedoucí týmu Ivo Sekerka.

Hráči byli poučeni, že v Egyptě hrozí žloutenka, takže je vhodné nechat se očkovat. Pít budou jen dovezenou balenou vodu. „Hotel, ve kterém začínáme, není nijak luxusní, ale vařit nám budou podle instrukcí FIFA a náš lékař bude na stravu dohlížet. Musíme doufat, že postoupíme a pak si užijeme i lepších podmínek,“ vyzývá mužstvo Sekerka.

Dvacítka se sejde příští pondělí v Praze. Češi hrají 27. září proti Austrálii, 30. září proti favorizované Brazílii a 3. října uzavřou základní skupinu duelem s Kostarikou. První dva týmy ze skupiny postupují automaticky, do osmifinále se podívají také čtyři mužstva ze třetích míst s nejlepší bilancí.

Reklama

Související témata: