Hlavní obsah

Rosický je nad věcí: I kdybych se s Arsenalem nedohodl, práci seženu

Samozřejmě že jistotu nemá, ale už tím, že se po vleklém zranění do sestavy Arsenalu postupně vrací, v sobě může Tomáš Rosický živit naději, že s ním kanonýři smlouvu prodlouží. „Bez obav. I kdybych se snad s Arsenalem na nové smlouvě nedohodl, nebudu mít problém práci sehnat. Jde jen o to, abych zůstal zdravý,“ pravil český legionář, když se den po devětadvacátých narozeninách objevil na reprezentačním srazu.

Foto: Petr Horník, Právo

Český záložník Tomáš Rosický budoucnost v Arsenalu neřeší.

Článek

Takže další námluvy s Arsenalem o prodloužení smlouvy se zatím nikam nepohnuly? Opravdu ani nějaké signály nemáte?

Logicky čekají, zda budu zdravý. Od toho se všechno odvíjí...

To vám řekl trenér Wenger, když jste s ním seděl a jednal?

O tom jsme se nebavili, protože vyjednávání o prodloužení smlouvy a pokračujícím angažmá není zatím aktuální. Uvidíme, co přinesou další dny, týdny a měsíce.

Přece se nabízelo, aby vám dal Arsenal k narozeninám dárek...

Skutečně nechci rozebírat a ventilovat, o čem jsme se s trenérem bavili.

Ani vy sám jste si nestanovil horizont, do kdy chcete mít jasno?

To rozhodně ne. Pro mě je teď důležité, aby zdraví vydrželo a já mohl hrát.

Jak se tedy vůbec cítíte?

Jsem na správné a dobré cestě. Od minulého reprezentačního srazu jsem v šesti zápasech Arsenalu třikrát nastoupil v základní sestavě a třikrát jsem střídal. Trenér mě postupně zatěžuje a já jsem rád, že všechno funguje, jak fungovat má.

Fotbalista Tomáš Rosický z Arsenalu v souboji o míč s Cristianem Ladesmou z Olympiakosu Pireus v utkání Ligy mistrůfoto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

Takže žádné bolesti, nadměrná únava, doznívající následky vleklého zranění?

Zatím jsem odehrál maximálně sedmdesát minut, po nichž jsem samozřejmě unavený, ale necítím, že bych byl na dně.  Klidně bych mohl hrát dál, i když je otázkou, jak by na devadesátiminutovou zátěž reagovaly svaly. Natrénováno mám sice hodně, s fyzičkou problém nemám, ale zápasy jsou přece jen něco jiného než příprava.

Zmiňoval jste šest zápasů, v nichž jste se v sestavě Arsenalu objevil. Z jakého jste měl nejlepší pocit?

Určitě z nedělního, protože jsme vyhráli hodně vysoko, i když jsme museli dvakrát otáčet skóre. To jen potvrdilo, že máme hodně silný mančaft. Hlavně v ofenzivě.

Prý vám hodně pomohlo, že se na utkání přišel podívat váš bývalý hráč Henry...

Motal se kolem kabiny, po zápase i dovnitř přišel. Možná že kluci, kteří ho v Arsenalu zažili, mu opravdu chtěli ukázat, že nám zase až tak moc nechybí.

Po prohrách s oběma celky z Manchesteru se vaše mužstvo skutečně rozjelo a dokazuje, že by v letošní sezóně mohlo vysoké ambice naplnit.

I zmiňované porážky byly k něčemu dobré. Sice jsme prohráli jak s United, tak i se City, ale dokázali jsme si, že nejsme horší než tito soupeři a že se nemáme za co stydět. Dělali jsme však hrozné hrubky v obraně, z čehož jsme si také poučení vzali. Teď bráníme víc a hlavně lépe a funguje to. Ostatně, dokázali jsme to třeba na Fulhamu, kde je to pokaždé moc těžký zápas.

Kolem Arsenalu bylo v posledních dnech a týdnech rušno i přičiněním vašeho bývalého hráče Adebayora a způsobu, jakým oslavoval gól v utkání proti vašemu týmu.

Bylo jeho věcí, jak gól oslavoval, my spíše nechápali to, co provedl Van Persiemu a dalším bývalým spoluhráčům. A že nešlo o náhodu dokazoval i jeho zákrok na Fabregase. Nerozuměli jsme tomu a byli jsme překvapeni, jak proti nám hrál.

Fanoušky šokoval i váš spoluhráč Bendtner, který přímo zázračně přežil děsivě vypadají autonehodu, po níž se nechal slyšet, že ho sám bůh ochránil.

Všichni jsme byli šokovaní, když jsme viděli obrázky jeho rozstřeleného auta. A samozřejmě jsme byli rádi, že z nehody vyvázl bez zranění jen s otřesem a pár škrábanci.

V Arsenalu hrajete s polským reprezentačním gólmanem Fabianskim, proti němuž v sobotu v kvalifikačním duelu nastoupíte. Přišla v Londýně řeč na zápas, jež vás čeká?

Ale samozřejmě. Vykládal, že mají nového trenéra, že hráči se mu budou chtít za nominaci odměnit, zároveň ale připouštěl, že oni už o nic nehrají, zatímco my ještě pořád o postup na mistrovství světa bojujeme. Na motivaci to musí být znát, takže bychom měli Poláky porazit.

Český záložník Tomáš Rosickýfoto: Právo/Petr Horník

Narazili jsme na váš současný zdravotní stav a zátěž, která v Arsenalu postupně narůstá. Zvládnete v reprezentaci dva důležité kvalifikační zápasy během pouhých čtyř dnů?

Nevím, co to se mnou udělalo a proto budeme na toto téma s Ivanem Haškem ještě mluvit.

Nějaké tušení ale přece mít musíte...

Chci hrát svůj fotbal a dál uvidím. A vůbec - je otázkou, zda mě trenér vůbec postaví a kam mě postaví.

Reklama

Související témata: