Hlavní obsah

Bronzoví „Portugalci“ se vítězně neloučí. Zlomí to Jankulovski?

PRAHA

Nebude to jen závěrečný duel ve skupině kvalifikace mistrovství světa 2010. Fotbalová reprezentace se bude ve středu večer loučit v Edenu s nadějemi na šampionát v Jihoafrické republice, ale po deseti letech poctivé služby také s Markem Jankulovským. Obránce AC Milán trvá na svém rozhodnutí, že ve chvíli, kdy reprezentace ztratí šanci na postup, on v ní skončí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Galásek, Tomáš Ujfaluši, Marek Jankulovski a Zdeněk Grygera se radují po vítězné baráži s Norskem. Po středě už v nároďáku asi zbude jen Grygera...

Článek

Kdekdo by ho přemlouval, aby v nároďáku pokračoval. „Myslím, že je to předčasné. Ještě budeme s Markem mluvit, po kvalifikaci na to bude dost času. I v příštím cyklu by měl národnímu mužstvu pořád co dát,“ říkal den po utkání s Polskem trenér reprezentace Ivan Hašek.

Že by však Jankulovského přesvědčil, tomu asi kouč sám moc nevěří. „Pořád nám jde o hodně. A vidět Marka živě při jeho posledním utkání za reprezentaci, to přece fanouškům za to stojí,“ konstatoval Hašek den před duelem se Severním Irskem.

Pokud tedy budou ze San Marina přicházet očekávané špatné zprávy, že Slovinsko vítězí, bude Jankulovského loučení hlavním bodem programu v Edenu. „Marek patřil v posledních letech k nejlepším reprezentantům. Musíme tedy udělat vše pro to, aby se loučil vítězně. To jediné pro něj můžeme udělat, snad se mu to splní,“ slíbil kapitán Petr Čech.

Jenže v tom je právě háček. Jankulovski je dalším z členů slavného týmu z EURO 2004, který v Portugalsku získal bronzové medaile. A zatím žádný ze slavných „Portugalců“ při svojí rozlučce nevyhrál!

Karel Poborský - Poslední zápas sehrál 22. června 2006. V Hamburku vydržel na hřišti jen první poločas, Češi prohráli s Itálií 0:2 a na mistrovství světa tak skončili již v základní skupině.

Pavel Nedvěd - Rozloučil se jen o zápas později než jeho parťák „Steve“. Přátelský duel se Srbskem byl 16. srpna 2006 v Uherském Hradišti jeho velkou beneficí. Grande Paolo byl podle dohody střídán minutu před koncem první půle a zažil velké ovace vstoje. Když v slzách opouštěl trávník, byl stav 1:1, hosté však nakonec vyhráli 3:1.

Tomáš Galásek - V Ženevě odehrál 15. června 2008 celý zápas, národní tým však po šokujícím zvratu v závěru prohrál s Tureckem 2:3 a tím pádem skončil na mistrovství Evropy také již v základní skupině.

Jan Koller - Končil dvakrát. Nejdřív spolu s Galáskem a byť dal Turkům první gól zápasu, na body to nestačilo. Po roce se vrátil, jenže 5. září 2009 odehrál v Bratislavě jen 55 minut a po velkém rozčarování ze svého výkonu i z remízy 2:2 se Slovenskem se rozloučil znovu a nadobro...

Tomáš Ujfaluši - Když si 28. března 2009 vykoledoval v Mariboru zbytečnou žlutou kartu, nikdo netušil, že remíza 0:0 ve Slovinsku je jeho konečnou. Na další zápas se Slovenskem se musel jen dívat, po něm vyrazil s kumpány na tah a po známé aféře se reprezentace sám vzdal.

Některé důležité postavy portugalského tažení se ještě nerozloučily, byť už v reprezentaci delší čas nenastupují. Obránce René Bolf hrál naposledy 3. září 2005, když nároďák prohrál v Constanci s Rumunskem 0:2. A tak jen poslední zápas štístka Vladimíra Šmicra je vítězný - 16. listopadu 2005 se na Letné radoval z barážové výhry 1:0 nad Norskem a slavil postup na světový šampionát. Od té doby ho pronásledují zranění, alespoň krátký rozlučkový start v nějakém přátelském utkání by si však ještě určitě zasloužil.

Reklama