Hlavní obsah

Hubník a Hloušek v čele dravců, po nichž nový kouč nároďáku Bílek volá

PRAHA

Nepřemlouvat k návratu bývalé opory, ale najít nové dravé fotbalisty a k nim se upínat. To je jedna z priorit trenéra Michala Bílka, s nimiž se v říjnu ujal národního týmu. Bude to těžká cesta, protože moc nových Nedvědů, Poborských či Kollerů po hřištích neběhá. Hráči, kteří by mohli Haškova nástupce zaujmout, se však přece jen najdou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Roman Hubník brání Healyho ze Severního Irska.

Článek

Již v pátek vyloží Michal Bílek poprvé karty na stůl. Nový kouč fotbalové reprezentace oznámí nominaci na listopadový turnaj v Dubaji. A podle toho, s čím do funkce nastoupil, se dá očekávat, že kromě osvědčených fotbalistů povolá také několik neokoukaných tváří, s jejichž pomocí by chtěl národní tým revitalizovat.

„Máme kvalitní hráče, ale přesto je nutné tým oživit. Ivan už zapracoval Sivoka, Hubníka, Hübschmana, Hlouška - v tomto trendu je třeba pokračovat. Proto budu úzce spolupracovat s trenéry juniorských reprezentací Dovalilem a Hřebíkem i se všemi kouči ligových mužstev,“ avizoval Bílek.

Jím plánovaná obměna mužstva může být poměrně rozsáhlá. Tím spíš, že nový kouč teď má času dost, protože kvalifikace EURO 2012 začne až příští rok na podzim. „Na posledním srazu už s námi byli také Kušnír a Švec. Jako další mě napadá třeba liberecký Dočkal, protože máme problémy v záloze. Nových jmen však bude víc,“ připustil Bílek při své inauguraci.

Čech: Osu máme, přesto je nutné tým doplnit

Hodně zvědavý bude určitě i na čtvrteční zápasy Evropské ligy, v níž se mu znovu představí sparťan Hubník a slávista Hloušek. Právě tito dva hráči by měli v nejbližší budoucnosti vévodit dravcům, po nichž Bílek volá a na nichž chce základy mužstva pro další kvalifikace postavit.

„Osu mužstvo má, poslední čtyři zápasy v kvalifikaci jsme už zase měli sílu. Není třeba rozházet kámen po kameni, ale je jasné, že i vzhledem k odchodu Marka Jankulovského je třeba tým doplnit. Třeba Necid dal gól Polákům a Hloušek zase rozhýbal naši hru proti Irům,“ poukázal kapitán Petr Čech na mladé adepty bezprostředně po prohrané kvalifikaci mistrovství světa 2010.

Kdo z nových tváří by se tedy v pátek mohl v nároďáku objevit? Zaměřili jsme se na hráče, kteří nemají na svém kontě víc než pět mezistátních startů.

Neokoukané tváře, které stojí za pozornost
Brankáři
Jaroslav Drobný (30 let, Hertha Berlín) - Zkušený světoběžník má v reprezentaci jediný start, letos v únoru vychytal remízu 0:0 v Maroku. Patří k nejlepším gólmanům bundesligy.
Michal Daněk (26, Plzeň) - Reprezentační sraz už okusil, ale to bylo ještě před nevydařeným angažmá ve West Bromwich Albion. Po návratu do Plzně se znovu dostává do své „předanglické“ formy.
Obránci
Roman Hubník (25, Sparta) - Během pěti startů se propracoval do základní sestavy nároďáku. Daří se mu v Evropské lize, úroveň české domácí soutěže převyšuje, takže se dá čekat, že v zimě zase zmizí do zahraničí.
Ondřej Kušnír (25, Sparta) - Byl již na posledním srazu. Na české poměry je velmi rychlý, proto se neztratil ani na pohárové scéně a v lize na podzim vystřelil Spartě již dvě vítězství.
Marek Suchý (21, Slavia) - Kapitán sešívaných teď neprožívá dobré období, ale na svůj věk je mimořádně zkušený a pro nároďák roste dlouhodobě.
Ondřej Mazuch (20, Anderlecht) - Další mladík se zkušenostmi mazáka, účastník dvou světových šampionátů dvacítek.
Aleš Neuwirth (24, Ostrava) - Jeden z hlavních protagonistů podzimního vzestupu Baníku, zápas co zápas se tlačí do sestavy kola.
Záložníci
Bořek Dočkal (21, Liberec) - Bílek ho jmenoval mezi prvními, které chce vyzkoušet. Technický středopolař s patřičnou invencí.
Michal Švec (22, Heerenveen) - Také jeho stihl povolat ještě Ivan Hašek. Je použitelný i v obraně a stále roste i navzdory častým zraněním.
Adam Hloušek (20, Slavia) - Obrovský příslib. V Edenu zdomácněl okamžitě a vyčnívá, ať už hraje v obraně, v záloze či v útoku... Svou výbušností by mohl být symbolem nových Bílkovcýh dravců. Zatím stihl 32 minut proti Severnímu Irsku.
Mario Lička (27, Ostrava) - Prožívá své zřejmě nejlepší fotbalové období a spolu s Kuličem vede tabulku střelců Gambrinus ligy.
Útočníci
Michal Papadopulos (24, Heerenveen) - Tři starty v národním týmu si už připsal a v nizozemské lize se v posledních zápasech konečně rozstřílel.
Jakub Mareš (23, Teplice) - Talent s pověstí problémového hráče, je obounohý a nechybí mu rychlost.
Jan Vošahlík (20, Jablonec) - Na svůj věk dokáže zakončovat s nečekaným přehledem, patřil k příjemným překvapením na MS dvacítek v Egyptě.

Reklama

Související témata: