Hlavní obsah

Rodilý Kanaďan v jednadvacítce Lensky žije život plný paradoxů

PRAHA

Narodil se v kanadském Vancouveru, ale otec i matka jsou rodilými Čechy a do Prahy jezdil za prarodiči a známými pravidelně aspoň jednou za rok v zimě na prázdniny. Reprezentoval už juniorské kanadské fotbalové výběry, ale když měl nyní šanci talentovaný Jacob Lensky povýšit až do tamní dospělé reprezentace, rozhodl se překvapivě hrát za českou jednadvacítku. A tím v zemi javorového listu zadák nizozemského Utrechtu způsobil pozdvižení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Rodilý Kanaďan Jacob Lensky

Článek

"Ale já jsem teď vnitřně šťastný a myslím, že jsem udělal správné rozhodnutí. Měl jsem jasno docela rychle. V duchu se cítím jako Čech. A když jsem o té věci mluvil s rodiči, byli také šťastní, že budu hrát za českou reprezentaci," řekl Lensky českým novinářům.

Ve středu poprvé se hlásil na srazu jednadvacítky vedené koučem Jakubem Dovalilem a nesměle se zdravil s novými spoluhráči i celým realizačním týmem. "Rodiče o všem věděli hned, ale příbuzní tady v Praze se asi dozvěděli až z novin, že jsem v českém národním týmu," dodal Lensky s úsměvem.

Už se ani netrápí nad tím, že hodně zarmoutil trenéra kanadské reprezentace Stephena Harta, který s Lenským počítal do týmu. "Zůstává ve mně hořkost," zlobil se Hart. "Vím, že jsem je nepotěšil. Ale i přede mnou byli lidé, kteří jednali stejně," připomněl Lensky příklady Owena Hargreavese a Jonathana de Guzmana, kteří reprezentaci rodné Kanady vyměnili za Anglii, respektive Nizozemsko.

Proti Severnímu Irsku ještě hrát nebude

Lensky však ještě za českou jednadvacítku příští úterý v kvalifikačním duelu o postup na mistrovství Evropy v Severním Irsku nenastoupí, zatím nejsou vyřízeny všechny formality související s jeho startem za český tým.

"Počítám s tím. Teď to beru tak, že se musím sžít s novým prostředím, poznat všechny kluky a trenéry a také se víc dostat do češtiny. Rozumím dobře, ale s mluvením je to horší, přece jen v posledních letech nemám šanci si češtinu tolik vyzkoušet," vysvětlil Lensky.

Každou zimu však pravidelně vyráží do Prahy na prázdniny ke svým prarodičům a známým. "Mám tady prostě celou rodinu, je to druhý domov. Když jsem se teď procházel po Dejvicích, cítil jsem nostalgii, protože jsem tady jako malý u babičky strávil hodně času," podotkl Lensky, jehož rodiče do Kanady emigrovali před 25 lety.

Lensky už hrál za Spartu i Slavii, ale i za Blackbrun

Život i fotbalová kariéra talentovaného Lenského jsou už v jeho dvaceti letech protkány celou řadou zajímavých angažmá, paradoxů a také nečekaných kotrmelců. Jeho životopis má už v mladém věku mnoho položek. Ještě jako chlapec si vyzkoušel dresy Sparty i Slavie, když s rodiči vždy část z roku pobýval v České republice. "V té době jsem o rivalitě obou klubů moc nevěděl," žertoval Lensky.

Rodilý Kanaďan Jacob Lensky a trenér fotbalové jednadvacítky Jakub Dovalilfoto: Právo/Michaela Říhová

Na dalších štacích zase zamířil na ostrovy do mládežnických týmů Blackburnu a věhlasného Celtiku Glasgow, po návratu na kontinent zamířil do Anderlechtu Brusel a pak do Feyenoordu Rotterdam. "V takových velkoklubech se člověk hodně naučí," vzpomínal Lensky. "Prošel jsem hodně klubů, protože rodiče kvůli práci vždycky hodně cestovali," vysvětlil Lensky.

Když svoji kariéru konečně nastartoval a ve Feyenoordu v osmnácti letech dokonce nahlédl do ligových klání, přišel loni v srpnu další zvrat, který značně vystihuje celý Lenského život. Mladý Čechokanaďan, který vlastní pasy obou zemí, působení v Evropě překvapivě uzavřel a Feyenoordu dal sbohem, přestože se před ním otevíraly slušné vyhlídky.

Cítil jsem, že se musím vrátit

"Na hřišti to nebylo špatné, ale jinak jsem se tam necítil dobře. Chyběli mi rodiče, kamarádi, domov a hodně se mi stýskalo. V tu dobu jsem cítil, že se musím vrátit, navíc jsem měl rozdělanou školu," vzpomínal Lensky. S odstupem více než roku by možná prý už jednal jinak.

"Beru to tak, že jsem asi udělal chybu. Ale už se nic podobného opakovat nebude. Vím, že teď už musím zůstat pozitivní za všech okolností," přemítal Lensky. Novou chuť do fotbalu našel v rodném Vancouveru, kde hájil barvy místního klubu Whitecaps. A po půl roce znovu jeho kariéra nabrala kurz Evropa, kde se letos na jaře dohodl s Utrechtem. "Zase to bylo bleskové. Slušná nabídka, týdenní testy a rychlá dohoda," uvedl Lensky.

V Utrechtu na sebe zase upozornil, ale než jej do svých služeb nastálo získala Kanada, předběhla ji česká strana. Především svazový předseda Ivan Hašek na Lenského upozornil a během dvou týdnů věci nabraly rychlý spád. Ve středu už Lensky nafasoval všechny české reprezentační propriety a chystal se na první společný trénink.

"Je to vzrušující pocit tady být," líčil chvíli poté, co se představil v novém kolektivu. V něm chce dokázat, že může dostát pověsti velkého příslibu i na mezinárodní scéně. "Vždycky jsem byl ambiciózní, ale když se tady neprosadím, tak nebudu křičet a kopat kolem sebe. Je mi jasné, že v české reprezentaci to nebudu mít lehké, ale je to pro mě velký impulz v kariéře," upozornil Lensky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.