Hlavní obsah

Nedělní los kvalifikace EURO 2012? Hašek by si přál do skupiny Nizozemce

PRAHA

Rozporuplné pocity zažívá před cestou na nedělní losování kvalifikace ME 2012 první muž českého fotbalu Ivan Hašek. Samozřejmě by chtěl do skupiny soupeře, přes něž by reprezentace postoupila do závěrečného finálového turnaje, současně ale touží po protivnících atraktivních, kteří by znamenali finanční profit pro strahovskou pokladnu. „Takže třeba Německo, Španělsko, Portugalsko a nejraději ze všech týmů z prvního koše Nizozemsko,“ přeje si Hašek před cestou do Varšavy.

Foto: Petr Horník, Právo

Těžká věc. Všechno, co před losem řeknu, bude po kvalifikaci použito proti mně, uvědomuje si šéf českého fotbalu Ivan Hašek.

Článek

Na nedělní losování kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012, jež proběhne v pravé poledne ve varšavském Paláci kultury a vědy, poletí početná ekipa. Samozřejmě předseda Ivan Hašek, pochopitelně reprezentační trenér Michal Bílek a manažer Vladimír Šmicer, spolu s nimi pak i strahovský místopředseda Jindřich Rajchl a sekretář Rudolf Řepka.

Trpaslíka do skupiny nechtějí

„Raději bychom do pětičlenné skupiny,“ hlásí dopředu manažer Vladimír Šmicer. „V šestičlenné bychom narazili na některého z fotbalových trpaslíků a zápasy s nimi jsou k ničemu. Nanejvýš jsou dobré k tomu, aby si člověk vystřihl ostudu.“

Jedenapadesát evropských zemí, které se do kvalifikace mistrovství Evropy 2012 přihlásily, bude totiž v neděli ve Varšavě rozděleno do šesti skupin po šesti účastnících a do třech, jež budou mít pět aktérů.

Rozdělení účastníků kvalifikace EURO 2012 do výkonnostních košů:
1. koš: Španělsko, Německo, Nizozemsko, Itálie, Anglie, Chorvatsko, Portugalsko, Francie, Rusko
2. koš: Řecko, Česká republika, Švédsko, Švýcarsko, Srbsko, Turecko, Dánsko, Slovensko, Rumunsko
3. koš: Izrael, Bulharsko, Finsko, Norsko, Irsko, Skotsko, Severní Irsko, Rakousko, Bosna a Hercegovina
4. koš: Slovinsko, Lotyšsko, Maďarsko, Litva, Bělorusko, Belgie, Wales, Makedonie, Kypr.
5. koš: Černá Hora, Albánie, Estonsko, Gruzie, Moldavsko, Island, Arménsko, Kazachstán, Lichtenštejnsko
6. koš: Azerbájdžan, Lucembursko, Malta, Faerské ostrovy, Andorra, San Marino.

„I já bych raději bral skupinu s pěti týmy. Fotbaloví trpaslíci chtějí samozřejmě v utkáních se silnějšími protivníky uspět a proto jdou do zápasů hodně tvrdě. Kadlec by o tom mohl po podzimním střetnutí se San Marinem vyprávět,“ nechal se slyšet reprezentační trenér Michal Bílek. „A navíc - výsledky proti nejslabším soupeřům ve skupině se nakonec stejně škrtají,“ přidával Vladimír Šmicer. „Volný kvalifikační termín bychom určitě dokázali využít jinak,“ notoval si se svými podřízenými Ivan Hašek.

Šéf myslí na postup i na finance

UEFA rozdělila před losováním jedenapadesát účastníků do šesti výkonnostních košů. Česká reprezentace figuruje společně s Řeckem, Švédskem, Švýcarskem, Srbskem, Tureckem, Dánskem, Slovenskem a Rumunskem ve druhém, takže na tyto soupeře v kvalifikaci nenarazí.

Z elitního prvního výkonnostního koše může naopak dostat úřadující mistry Evropy Španěly, dále pak Německo, Nizozemsko, Itálii, Anglii, Chorvatsko, Portugalsko, Francii nebo Rusko.

„Opravdu mám trochu rozporuplné pocity. Na jednu stranu bych si samozřejmě přál soupeře, přes něž bychom postoupili do závěrečných bojů, zároveň ale musím myslet i na ekonomický profit, který by plynul z prodeje reklamních a televizních práv. A tady jsou zárukou atraktivní soupeři, jako třeba Španělsko, Portugalsko, Chorvatsko a hlavně Německo. Ale je mně jasné, že cokoli teď řeknu, bude po skončení kvalifikace použito proti mně,“ nechtěl nejprve za nic na světě vyslovit Hašek protivníka, kterého by si přál z prvního koše do české skupiny.

„Takže snad Holandsko,“ prohlásil Hašek nakonec a vysvětloval: „Typologicky nám vyhovuje. Je sice hodně silné v ofenzívě, ale kdykoli Nizozemci narazili na naši defenzívu, měli problémy a my ze skupiny postoupili. Jenže vyslovovat jakékoli přání je zrádné.“

Režii nedělního losování bude mít v rukou generální sekretář UEFA Gianni Infantino, jemuž by měly asistovat polské a ukrajinské fotbalové veličiny Zbigniew Boniek, Andrzej Szarmach, Oleg Blochin a Andrej Ševčenko.

Reklama