Hlavní obsah

Vydělat a postoupit, takový scénář by Čechům měli vylosovat Ševčenko a spol.

PRAHA

Prognózy jsou na draka, o tom se český fotbal v minulých měsících přesvědčil až moc bolestivě. Národní tým byl v kvalifikaci mistrovství světa 2010 nalosován z prvního koše do skupiny, z níž snad ani nešlo nepostoupit. A přesto to reprezentace „dokázala“... Také proto ztratila několik příček a před losem kvalifikace EURO se propadla do druhého koše.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Na koho teď Milan Baroš a spol. narazí?

Článek

Co nezvládla jako nasazená jednička, o to se v příští kvalifikaci pokusí jako papírová dvojka příslušné skupiny. Fotbalová reprezentace má ještě téměř tři čtvrtiny roku na to, aby se dala dohromady. Své soupeře v bitvě o postup na EURO 2012 v Polsku a Ukrajině se však dozví již tuto neděli. Varšavský los budou mít v rukou internacionálové Boniek, Szarmach, Blochin a Ševčenko.

„Samozřejmě bych si přál soupeře, přes které bychom postoupili. Jako předseda svazu však musím myslet i na to, abychom náležitě zhodnotili prodej reklamních a televizních práv,“ líčí první muž českého fotbalu Ivan Hašek dva mlýnské kameny, mezi nimiž bude svazová delegace los přímo na místě napjatě prožívat.

Co nabízí rozdělení do losovacích košů
Nejlehčí možná skupina
Chorvatsko, Česká republika, Finsko, Maďarsko, Lichtenštejnsko, San Marino
Nejtěžší varianta skupiny
Španělsko, Česká republika, Irsko, Slovinsko, Island, Ázerbájdžán
Komerčně atraktivní soupeři
Top - Německo
Paráda - Španělsko, Francie, Anglie, Itálie
Ze třetího koše - Rakousko

Pokud jde o sportovní hledisko, budou přání rozdílná. Hašek by z prvního koše bral Holanďany. „Ofenzivně laděný soupeř ve většině minulých kvalifikací na české defenzivě pohořel,“ poukazuje. Naopak dostat třeba Španěly, rozjeté obhájce titulu, by byla téměř poprava. Přímý postup si na rozdíl od minulé evropské kvalifikace zajistí jen vítězové skupin a nejlepší tým ze druhého místa. Ostatní mužstva ze druhých pozic čeká baráž.

Komerční jedničkou je Německo

V případě komerční atraktivity je žebříček přesně daný. „Jasnou jedničkou je Německo. Za ním je potom Španělsko, Francie, Anglie a Itálie, to všechno je ještě stále bomba. Ze třetího koše je výhodné Rakousko. Probírat se nižšími koši už nemá smysl,“ říká Jaroslav Vacek, dlouholetý místopředseda svazu a ještě donedávna fotbalový „ministr financí“.

Vacek jezdíval na předešlé losy v roli poťouchlého záškodníka. Zatímco se trenéři modlili, aby dostali co nejschůdnější soupeře, fotbalový byznysman nikdy netajil, že jemu jde především o to, aby na renomé a marketinkovém potenciálu protivníků co nejvíc trhnul. A to se mu ve chvíli, kdy se Češi díky skvělým výsledkům vyšvihli do prvního koše, nikdy nemohlo splnit...

Všechno zlé tedy může být i k něčemu dobré. Po krachu v minulé kvalifikaci je dost pravděpodobné, že nároďák teď narazí na giganta, na němž může vydělat. „Ano, je to paradox. Jako nejvýše nasazení jsme měli snáze postoupit, ale mohli jsme dostat sotva jednoho komerčně zajímavého soupeře. Teď můžeme kápnout i na dva takové,“ souhlasí Vacek.

Obchodníci tedy jasně hlasují pro Německo, Španělsko, Francii, Anglii či Itálii. „Soupeř z prvního koše bude určitě daleko atraktivnější než ti, s nimiž jsme hráli dosud. A to by znamenalo daleko větší ekonomický profit, zajímavější zisky z prodeje televizních práv a podobně. Milióny by se valily! A to už nemluvím o variantě, kdybychom přes protivníka podobného kalibru postoupili,“ líčí Vacek spásnou variantu pro své svazové nástupce.

Reklama

Související témata: