Hlavní obsah

V Madridu začne první díl bitvy o postup na EURO 2012. Diplomatický!

PRAHA

Trenéra Chovance a Brücknera už doprovázel, teď se Jaroslav Dudl chystá na další diplomatickou misi s novým koučem české fotbalové reprezentace Michalem Bílkem. V pátek usednou v Madridu k jednomu stolu nejen se španělskými hostiteli, ale i se Skoty, Litevci a Lichtenštejnci, aby se dohodli na jízdním řádu kvalifikační skupiny, v níž půjde o postup na fotbalové EURO 2012. „Do pondělí 15. března musíme na UEFA nahlásit termíny zápasů,“ připomíná Dudl.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Trenér českých fotbalistů Michal Bílek (vpravo) a jeho španělský kolega Vicente del Bosque se budou v Madridu dohadovat o termínek kvalifikace.

Článek

Zažil toho už hodně.... Třeba jednání o jízdním řádu kvalifikační skupiny, v níž šlo o účast na EURO 2004. Kvůli neústupnosti nizozemského trenéra Dicka Advocaata skončilo rokování totálním krachem, takže o termínech a sledu zápasů musel rozhodnout los. „Naštěstí k nám byl tak milosrdný, že překonal všechny Brücknerovy představy. Dokonce vyhovoval ještě víc než strategický plán, s nímž jsme k jednacímu stolu přišli,“ usmívá se protřelý fotbalový diplomat Jaroslav Dudl

Pobaveně si vybavuje i nekonečné martyrium v holandském Nordwijku, kde se dohadovaly termíny kvalifikace o postup na MS 2006. „Na slavnostní večeři předcházející jednání předložili Nizozemci svůj návrh, který se všem zamlouval. Jakmile jsme ale druhý den usedli s trenérem Brücknerem ke kulatému stolu, povstal rumunský kouč Iordanescu a holandský návrh vetoval. "Vyhovuje jen Nizozemcům a Čechům,“ spustil a pohrozil, že z rokování odejde. Zástupci Andorry, Makedonie a Arménie však byli tehdy tak vstřícní, že jednání opustili oni s tím, nechť se dohodneme ve třech a oni že se přizpůsobí. Nakonec všechno klaplo a my většinu záměrů naplnili.“

Vůbec nejsnazší a nejjednodušší byla podle Dudlových vzpomínek bratislavská schůzka, na níž se dohadoval jízdní řád kvalifikace o postup na MS 2010. „Za hodinu bylo jednání hotové,“ připomíná, ale už nedodá, že kvalifikace nakonec skončila pro českou reprezentaci krachem, neboť na světový šampionát do Afriky nepostoupila.

Ve čtvrtek ovšem začíná nový příběh, neboť při jednání o termínech bude ve hře postup na mistrovství Evropy 2012 v Polsku a na Ukrajině. „Ve středu máme s trenérem Michalem Bílkem a reprezentačním manažerem Vladimírem Šmicrem schůzku, na které probereme všechny varianty, s nimiž do Španělska pojedeme. Samozřejmě že trenér má nachystaný ideální jízdní řád, který se budeme snažit prosadit, zároveň ale musíme připravit i ústupové scénáře. Těžko dosáhneme takového sledu a termínů všech zápasů, který by splňoval všechny naše představy,“ prozrazuje pro Sport.cz Jaroslav Dudl.

I v Madridu bude jednání předcházet čtvrteční večeře, na kterou přijde hostitelské Španělsko se svým návrhem. „Už během ní si jednotlivé delegace vyjasňují svá stanoviska, aby páteční jednání bylo co nejrychlejší,“ odhaluje zkušený diplomat Dudl, jak to ve fotbalových kuloárech chodí. „Nepředpokládám, že by k dohodě nedošlo. Nějaká další schůzka už není možná, takže o jízdním řádu naší kvalifikační skupiny by rozhodl los, což nikdo nebude chtít dopustit,“ myslí si a připomíná, že do 15. března musí znát sled utkání a jejich termíny UEFA.

Reklama