Hlavní obsah

Bílek musel v nominaci zase škrtat. Do Ameriky letí bez Rosického, Baroše a spol.

PRAHA

Představy měl úplně jiné, při nominaci na americké turné je však musel trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek notně korigovat. Ani za oceán s nejsilnějším kádrem nepoletí, neboť hned sedm hráčů z kádru vypadlo. Baroš má natržný sval, Rosický zhmožděný kotník, Hubníka trápí koleno a Svěrkoše achillovky, Pospěch jde na operaci s kýlou a Bednář rovněž, Kadlece Leverkusen neuvolnil, neboť se chystá na turnaj do Číny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek se musí na zaoceánském turné obejít bez sedmi hráčů, s nimiž původně počítal..

Článek

Touhou odcestovat za oceán v nejsilnějším možném složení se trenér Michal Bílek přitom netajil od chvíle, co padlo rozhodnutí, že se svými svěřenci za moře nakonec přece jen poletí. Po podzimní blamáži na turnaji v Arábii a jarní porážce v přípravném utkání ve Skotsku totiž představují zápasy s USA a Tureckem první příležitost napravit českému fotbalu pošramocenou reputaci a zbrzdit pád v žebříčku FIFA.

Představy jsou jedna věc, realita druhá

Realita je však zase jiná. "Chtěl jsem letět s co nejsilnějším týmem, ale co nadělám? Na konci sezóny jsem musel se zraněními a omluvami počítat," povdechl si reprezentační kouč, když oznamoval jména 22 hráčů, s nimiž za oceán poletí.

"Vybral jsem další hráče, na nichž bude, aby přesvědčili, že do národního týmu patří. Příležitost dostanou a sám jsem zvědav, jak se o nabídnutou možnost poperou a nakolik nás přesvědčí. Věřím, že na začátku podzimní kvalifikace bude z čeho vybírat," meditoval Michal Bílek a hned vypočítával, že devět fotbalistů pod jeho vedením ještě nehrálo.

V nominaci čtyři debutanti

"Pro čtyři to bude dokonce reprezentační premiéra, neboť v národním mužstvu dosud neodehráli ani minut. Laštůvka z Dněpropetrovsku, Milan Černý ze Slavie, Mazuch z Anderlechtu a Suchý z moskevského Spartaku si však o příležitost řekli a zaslouží si ji," rozebíral svůj výběr trenér Bílek, který dává novou šanci i některým dalším hráčům, kteří v národním mužstvu dlouho nehráli - třeba Lafatovi, Polákovi Feninovi nebo Sinkovi.

"I oni si šanci zaslouží. Sionko ve Spartě ožil a letenské mužstvo táhne, Lafata je na jaře ve střelecké formě a dvě šance mu stačí na vstřelení gólu, Fenin dostává znovu příležitost, i když toho ve Frankfurtu moc neodhrál," zdůvodňoval reprezentační kouč některá staronová jména, která se v nominaci české fotbalové reprezentace na přípravná utkání v USA objevují.

Jméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
Petr ČechChelsea720
Jaroslav DrobnýHertha Berlín30
Jan LaštůvkaDněpropetrovsk00
David LimberskýPlzeň30
Ondřej MazuchAnderlecht00
Ondřej KušnírSparta Praha10
Marek SuchýSpartak Moskva00
Tomáš SivokBesiktas110
Libor SionkoSparta Praha398
Tomáš HübschmanŠachtar Doněck260
Mario HolekDněpropetrovsk20
Daniel PudilGenk112
Jan MorávekSchalke 0410
Jaroslav PlašilGirondins Bordeaux534
Jaroslav ČernýSlavia Praha10
Milan ČernýSlavia Praha00
Jan PolákAnderlecht486
Rudolf SkácelLarissa61
Martin FeninFrankfurt101
David LafataJablonec62
Tomáš NecidCSKA Moskva135
Lukáš MageraTemešvár30

Nejprve s Turky, pak s Američany

Za moře odlétá česká reprezentace 19. května, v Americe se utká nejprve 22. května od 18.30 středoevropského času v New Jersey s Tureckem. Po zápase se přesune do Hartfordu, kde nastoupí 26. května od 2 hodin středoevropského času proti domácímu týmu USA. "O obě střetnutí je značný zájem, takže věříme, že se budou hrát před parádní diváckou kulisou," doufá manažer české reprezentace Vladimír Šmicer.

Islandská sopka straší, ale cestu neohrozí

Původně se uvažovalo i o tom, že cestou do USA by se mohl národní tým zastavit na Islandu a tam rovněž sehrát přípravný duel. „Jenže to platilo jen do doby, než byl potvrzen zápas s Tureckem. Hrát tři utkání během týdne by znamenalo brát víc hráčů, což nepřicházelo v úvahu,“ vysvětluje reprezentační manažer Vladimír Šmicer.

Samozřejmě i fotbalisty straší islandská sopka soptící dým a popel a komplikující leteckou dopravu. "Proto máme připraveny celkem tři varianty - jednu s přistáním a tankováním pohonných hmot na Islandu, druhou s mezipřistáním v Irsku nebo Grónsku, třetí pak počítá s jižní cestou," ujistil Šmicer, že vedení výpravy myslí skutečně na všechno a ke dvěma zápasů do Ameriky hráče určitě dopraví.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články