Hlavní obsah

Konečně! Američany český tým porazil a na pátý pokus se konečně dočkal výhry

HARTFORD

Konečně! Na pátý pokus se česká fotbalová reprezentace přece jen dočkala první výhry pod Bílkovým vedením. A dokonce po zlepšeném výkonu a hře, která už v Hartfordu snesla kritiku. Pravdou sice je, že domácí Američané vyrukovali k poslednímu testu před nominací na světový šampionát s druhou reprezentační garniturou, ale i tak má premiérové vítězství pro nově se rodící český národní tým svou cenu.

Foto: Jan Tauber, Sport.cz

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

Američané nemystifikovali - Donovan, Dempsey, Altidore a další opory, které mají nominaci na světový šampionát jistou, se posadily jen na tribunu, neboť trenér Bradley je zkoušet nepotřeboval.

Kubík: Vždyť jsem to říkal

„Vždyť jsem říkal, že na hřiště půjdou ti, kteří jsou na hraně a nad jejichž zařazením do kádru pro světový šampionát váháme,“ potvrzoval český asistent u amerického týmu Luboš Kubík, že proti českému sparringpartnerovi postavili domácí svou druhou reprezentační garnituru.

I ta ale po oboustranně opatrné první čtvrthodině, během níž oba týmy na trávníku šachovaly a na bránu nevystřelily, udeřila. Snadno a hodně lacině, protože Čech  zaváhal, neporadil si s balónem centrovaným Holdenem z trestného kopu, souboj v šestnáctce prohrál a americký legionář z Glasgow Rangers Edu pohodlně skóroval do prázdné brány.

Laciný gól přinesl probuzení

Inkasovaná branka kupodivu Bílkův výběr probrala. Hráči přidali na pohybu, zvýšili důraz v osobních soubojích, dokázali udržet míč a přesněji kombinovat, takže Feninovi se v rozpětí šesti minut nabídly dvě příležitosti k vyrovnání. Poprvé byla ale jeho střela zblokovaná, podruhé mířil po parádní Kušnírově přihrávce vedle.

Pro Bílka proto mohla být dlouho útěchou jen zlepšená hra a náznak územní převaha, kterou si jeho svěřenci vynutili a jež došla zúročení minutu před přestávkou. Po Plašilově centru z přímého kopu se dostal Sivok výš než Onyewu a hlavou zařídil zasloužené vyrovnání.

První vedení za Bílkovy éry

I po půli zlepšený výkon pokračoval... Fenin se proháčkoval obranou, ale jeho centr adresáta nenašel, Plašil pálil nad, Lafata dokonce po deseti minutách vstřelil druhý gól neuznaný ovšem pro ofsajd. Vzápětí si ale všechno vynahradil, neboť předložil Polákovi přihrávku, kterou nešlo neproměnit a česká reprezentace po 418 minutách Bílkovy éry poprvé vedla.

Ovšem pouhých sedm minut, neboť Čech sice při bombě Gomeze napravil svou chybu v úvodu zápasu, při přetaženém centru do šestnáctky však už byl bezmocný. Goodson totiž našel právě Gomeze, jemuž Sivok ponechal prostor a volnost, a ten pohodlně vyrovnal. V Hartfordu však šla česká reprezentace za výhrou usilovně a urputně, takže osud zápasu znovu otočila. Sionkovu přihrávku sice Necid nevyužil, neboť jeho střelu zblokoval domácí obránce, Fenin však míč přece jen do sítě propasíroval a český tým dokráčel po čtyřech nezdarech konečně k prvnímu vítězství za Bílkovy éry, které v nastaveném čase pečetil čtvrtým gólem Necid.

.

USA - Česká republika  2:4 (1:1)
Branky:  17. Edu, 65. Gomez - 44. Sivok, 58. Lafata, 79. Fenin, 90.+2. Necid. Rozhodčí: Morales - Ayala, Calderon (všichni Mexiko). ŽK: Rajnoch. Diváci: 36 218.
USA: Guzan - Cherundolo, Goodson, Onyewu (65. Bedoya), Bornstein (46. Pearce) - Holden, Torres (46.Kljestan), Edu, Beaslye (46.Rogers) - Buddle (46. Gomez), Johnson (46.Ching).Trenér Bradley.
ČR: Čech - Kušnír, Sivok, Rajnoch, Pudil - Sionko (85. Morávek), Polák (89. Holek), Hübschman, Plašil (90.Limberský) - Lafata (66. Necid), Fenin (79. M. Černý). Trenér Bílek.

Reklama

Související témata: