Hlavní obsah

Český fotbal už je na samém dně. Do kvalifikace vykročil porážkou s Litvou

OLOMOUC

Česká reprezentace už ví, jak vypadá bahnité dno fotbalové Evropy. Propadla se na něj v samém úvodu kvalifikace o EURO 2012 na Hané, kde prohrála s Litvou a za vidinou cesty na šampionát do Polska a na Ukrajině vykročila mankem, které bude v dalších měsících horko těžko smazávat a dohánět. Nic jí nepomohlo domácí prostředí, nic platný ji nebyl darovaný pokutový kop, který Baroš neproměnil. Hlavička Šernase proměnila první ostré vystoupení Bílkova týmu v jeden smutný a tragický pohřeb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Daniel Pudil v kvalifikačním zápase proti Litvě.

Článek

Šest minut jako z partesu, v nich nakumulované pokusy Fenina, Pudila a Baroše, ale pak jako když utne! S Barošovými průniky si Litevci najednou rady věděli, volně pobíhajícího a podle vlastního uvážení v ofenzívě operujícího Rosického už bez dohledu také nenechávali a pro jeho vymýšlení už tuplem pochopení neměli, Bílkův systém s vyrážejícími krajními obránci také přečetli. A protože patřičně zahustili prostor ve vlastní šestnáctce i před ní, protože k důrazu přidali i rychlý start na míč a důsledné krytí protihráčů, byl český tým rázem bezradný. Převahu sice měl, ale jen převahu.

Jeden výpad a malér byl na světě

A co teprve, když Litevci k důslednému bránění přidali i rychlé výpady! Rychlé, jednoduché, jako podle pravítka narýsované, zato však krajně nebezpečné. Dvě varování nevzali čeští obránci vážně, jednou dokonce i Čech při odkopu zazmatkoval, ale to nejhorší mělo přijít až po pětadvaceti minutách.

Zdeněk Pospěch smutně sleduje radost Litevců po závěrečném hvizdu.foto: Právo/Jan Handrejch

Znovu bleskový kontr a po centru Stankevičiuse úplně volný a nikým nekrytý Šernas. Pochopitelně že proti jeho hlavičce Čech nárok neměl!

Spravedlnost slepá nebyla

Začalo trápení a marné dobývání litevského valu, jež nemělo mít konce. A to přesto, že šest minut před přestávkou spadl na Hanou dar z fotbalového nebe, neboť izraelský sudí doslova daroval Bílkovu týmu penaltu. Fenin se po kontaktu s Kijanskasem hodně ochotně svalil, ale spravedlnost přece jen zaúřadovala. Barošovu střelu totiž gólman hostů vyrazil a ti tudíž vedení drželi a i v druhé půli bránili.

A museli se bránit usilovně, protože celých pětačtyřicet minut se odehrávalo na jejich půli. Jenomže u toho také zůstalo, neboť snažení českého celku bylo přímo zoufalé. Zdlouhavé, dopředu signalizované akce, nedostatek nápadů, o myšlence vůbec nemluvě, hra bez nápadu, alibistické pokusy o střelbu...

Milan Baroš odchází po prohraném utkání s Litvou.foto: Právo/Jan Handrejch

Tak tedy vypadá dno!

Vyčpělé mužstvo, v němž snad měl jiskru jediný Plašil, si prostě nevědělo s Litevci absolutně rady a protože s přibývajícími minutami samozřejmě i podrážděnost a nervozita rostla, nemohlo úvodní kvalifikační vystoupení Bílkova celku skončit jinak než ostudnou blamáží. Závěrečné vzepětí, kdy se střídající Bednář, Necid či Hubník pokusili zachránit alespoň remízu a kdy se do litevské šestnáctky vydal i brankář Čech, ji neodvrátilo, dlouhé nastavení rovněž ne. Teď už český fotbal opravdu ví, jak vypadá evropské dno!

Utkání kvalifikace fotbalového mistrovství Evropy 2012 v Olomouci:
Česká republika - Litva 0:1 (0:1)
Branka: 25. Šernas. Rozhodčí: Jefet - Štejf, Nahmias (všichni Izr.). ŽK: Hubník - Šernas, E. Česnauskis, Šemberas. Diváci: 12.038.
ČR: Čech - Pospěch, Hubník, Kadlec, Pudil (83. Bednář) - Plašil, Hübschman, Polák (68. Štajner), Rosický - Fenin (58. Necid), Baroš. Trenér: Bílek.
Litva: Karčemarskas - Stankevičius, Skerla, Kijanskas, Radavičius - E. Česnauskis, Panka, Šemberas, Mikoliunas (78. Lukša) - Danilevičius (90. Ivaškevičius), Šernas (60. Poškus). Trenér: Žutautas.

Reklama

Související témata: