Hlavní obsah

Hrajeme jako Real Madrid. Moc nebráníme, přiznává Sivok

PULA

Do české reprezentace se obránce Tomáš Sivok vrátil po půlroční pauze. Možná dříve, než sám čekal. Od operace předního zkříženého vazu v levém koleně už odehrál osm zápasů za Besiktas Istanbul a věří, že bude platný i národnímu týmu.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Sivok (vlevo) na tréninku Besiktase Istanbul

Článek

„Jsem rád, že jsem zpátky,“ říká. „Návrat do nároďáku byl jedním z mých cílů po zranění. A tajně jsem si přál, abych ještě před Španělskem aspoň jeden zápas odehrál,“ řekl sedmadvacetiletý fotbalista. „Od turnaje v Americe jsem v reprezentaci nebyl a těšil jsem se na kluky,“ přiznal.

Ví, že mu ještě chybí větší zápasová praxe, ale fyzicky se cítí na jedničku. „Člověk si na to zase zvyká. V Besiktasi zrovna moc nebráníme, takže je to tak daleko náročnější. Někdy tam na to zůstaneme ve dvou,“ usmívá se.

Borci kalibru Gutiho, Quaresmy a dalších zrovna bránění v lásce nemají. „Jsme hodně útočně laděný mančaft. Každý má rád míč. Hrajeme takový styl jako Real Madrid: krátké přihrávky ve středu hřiště. S tím ale přicházejí i ztráty míče a pro nás dva vzadu to tam někdy pořádně hoří,“ líčí Sivok.

Guti má prý českou mentalitu

„Bránit u nás umí skoro každý, ale otázka je, jak se komu chce. I lidi hráče ženou jen dopředu. Když dáte přihrávku do strany nebo dozadu, začnou okamžitě pískat. Fanoušci si daleko víc užijí výhru 4:3 než 1:0, kterou bych bral radši já… Vzadu to prostě hrajeme na riziko s tím, že dáme víc gólů než soupeř,“ podotýká k taktice Besiktase.

Jinak s největšími hvězdami vychází v pohodě. Blíž má ke Španělovi Gutimu, někdejší ikoně Realu Madrid. „Má skoro českou mentalitu. Je to kliďas, rád si dá pivko. Od trenéra má jako jediný povolena dvě malá piva k obědu v tréninkovém centru. Je zvyklý, dává si je každý den,“ říká Sivok o slavném spoluhráči.

Německý kouč Schuster hráče nehlídá. „Je hodně benevolentní. Žádný diktátor. Ale o to víc chce po každém maximum na hřišti,“ přibližuje Sivok. „Když měl Guti v závěru roku bouračku a naměřili mu 2,7 promile, poté co to v protisměru narval do autobusu, Schuster to ani nijak hrozně neřešil. On taky jako hráč nebyl žádný svatoušek…“

Reklama