Hlavní obsah

Na Baroše hodně spoléhám. A o Polákovi jsem nepochyboval nikdy, tvrdí Bílek

Až do poslední chvíle držel trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek nominaci na kvalifikační zápasy o postup na EURO 2012 v tajnosti, do poslední chvíle se zdráhal prozradit tahy, které při výběru svých dvaadvaceti vyvolených pro duely ve Španělsku (25.3) a proti Lichtenštejnsku (29.3.) v Českých Budějovicích udělal. Možná i proto, že některými jmény překvapil, ba přímo šokoval.

Foto: Jan Tauber

Trenér reprezentace Michal Bílek některými jmény v nominaci na Španělsko překvapil.

Článek

Před vyřčením nominace na kvalifikační dvojzápas jste podnikl několik výzvědných misí za legionáři působícími v Evropě, po návratu jste se však zdráhal mluvit o tom, zda je do reprezentace povoláte. Což je třeba případ Kozáka, který v době vaší návštěvy v Římě za Lazio pravidelně hrál, zatímco v posledních dvou utkáních v sestavě nefiguroval. Přesto jste na něho ukázal...

Právě proto, že před tím za Lazio pravidelně hrál, střelecky se prosazoval, dovede držet míč a být nebezpečný v soupeřově šestnáctce. V útoku představuje velkou sílu.

V nominaci je vůbec hned několik překvapení. Třeba šest hráčů, kteří patří věkem ještě do Dovalilovy reprezentační jedenadvacítky.

Jenže oni hrají pravidelně ve svých klubech, mají tudíž perspektivu a my je chceme postupně zabudovávat do áčka.

Asi nejvíce jste ale šokoval povoláním mladého gólmana Vaclíka z druholigové Viktorie Žižkov.

Původně jsem k Čechovi a Laštůvkovi uvažoval o teplickém Grigarovi, jenže ten má zdravotní problémy. Proto Vaclík, jenž sice chytá druhou ligu, ale podává jak ve Viktorce, tak i v jedenadvacítce velmi dobré výkony.

Mladý gólman Tomáš Vaclík se objevuje po boku Petra Čecha a Jana Laštůvky v reprezentačním áčku.foto: ČTK/Radek Petrášek

Moc se nepočítalo ani s tím, že povoláte oba mladé legionáře z Kaiserslauternu Morávka a Hlouška. Opravdu vás při inspekční návštěvě na Betzenbergu tak přesvědčili?

Hloušek hraje po těžkém zranění kolena v Kaiserslauternu pravidelně a společně s Morávkem patří k nejlepším ve svém týmu. Proto se v nominaci objevili. Stejně jako třeba sparťanský Kušnír, který se vrací rovněž po zranění. Hrál ve Skotsku, na americkém turné si vedl také dobře.

Po zdravotních problémech se do národního týmu vrací i Baroš. Asi jste si hodně oddechl, že ho budete mít zase k dispozici.

V pondělí jsem s ním mluvil a potvrdil, že je zdravotně v pořádku. Jasně že je to velice dobrá zpráva, samozřejmě spoléhám, že v útočné fázi náš výkon hodně pozvedne. Barošova reprezentační bilance mluví přesvědčivě o jeho kvalitách, takže ve Španělsku samozřejmě nastoupí hned od samého začátku.

Milan Baroš foto: ČTK/Kateřina Šulová

Řešili jste při telefonickém rozhovoru i Barošovo intermezzo s trenérem Galatasaray Hagim a některými jeho spoluhráči?

Pochopitelně že jsme se i o tom bavili. Říkal, že nejde o nic tak dramatického, aby se to muselo mediálně řešit. Osobně myslím, že to všechno souvisí z postavením Galatasaraye v turecké lize a atmosférou, jež v klubu vládne.

Do nominace se nakonec vešel i Polák, s jehož posledním reprezentačním vystoupením v Chorvatsku jste nebyl právě dvakrát spokojený. To vás výkony ve Wolfsburgu natolik přesvědčil?

V Pule sice nepodal výkon, který bych od něho čekal, ale mou důvěru má a ani na chvíli jsem nepřemýšlel, že bych ho z reprezentace vyřadil.

V posledním přípravném zápase sice Jan Polák nepřesvědčil, trenér Michal Bílek  však na něho sází dál.foto: ČTK/Kateřina Šulová

V případě plzeňského Petržely jste to ale udělal, i když ten naopak patřil v krajně nepovedeném přípravném duelu v Pule ke světlým výjimkám...

V Chorvatsku podal opravdu velice dobrý výkon, jenže dostal trest a v lize nehraje.

Ve vašem kádru se objevuje naopak jablonecký Lafata, jemuž se na jaře v lize mimořádně střelecky daří. To váš tak přesvědčil svými dvěma hattricky do sítě Liberce a Hradce Králové?

Hlavně mě přesvědčil velmi dobrou střeleckou formou v jarní části ligy.

Reklama

Související témata: