Hlavní obsah

Kadlec o dovolené šlapal na Zoncolan a fandil Kreuzigerovi

PRAHA

Žádné moře, žádné válení. Fotbalista Michal Kadlec vyrazil po náročné sezóně v Leverkusenu s kamarády na cyklistické Giro d’Italia. Samozřejmě s kolem. „Byla to nádhera, těch pár dní jsem si užil,“ rozplýval se po návštěvě nejtěžších horských etap v závěru druhého týdne Gira. „Vyrazil jsem se třema kámošema, tu akci jsme plánovali půl roku dopředu. Vyšlo to parádně s koncem bundesligy, vzali jsme si karavan, kola a vyrazili jsme,“ líčil šestadvacetiletý reprezentant.

Foto: Archiv Michala Kadlece

Michal Kadlec v cíli jedné z etap slavného Gira.

Článek

Už loni si v době volna s předstihem projížděl některé etapy Tour de France. „Ale na závod jako takový už jsem nemohl, protože jsem měl povinnosti v klubu. Giro vychází termínově líp. Dřív jsem ho až tolik nebral, ale když ho letos jel Kreuziger, nebylo co řešit,“ prozradil levý obránce.

Vždycky s předstihem zaparkovali karavan, vzali kola a horské úseky si projeli. „Jel jsem třeba na vrchol Passo Giau, který byl nejvyšším na letošním Giru. Tu horskou časovku jsem zvládl za 59 minut. Závodníci to jeli za nějakých 29 a s tím jsem byl celkem spokojený. Zkusil jsem vyjet i Monte Zoncolan, ale po pěti kilometrech jsem slezl. Bylo to příšerný. Tak hrozný sklon jsem snad neviděl. Jak jsem stál v tom kopci, musel jsem brzdit a skoro jsem padal dozadu,“ líčil Kadlec.

V každé etapě s kamarády povzbuzovali českého lídra stáje Astana Romana Kreuzigera. „Řvali jsme na něj, když tuhnul v kopci. Musel nás slyšet a snad mu to pomohlo,“ říkal s úsměvem Kadlec, který se s Kreuzigerem osobně nezná. „Zatím nebyla příležitost se potkat. Ale je to bourák, obdivuju ho. To jeho šesté místo je super,“ ocenil výkon českého cyklisty.

Michal Kadlec v růžovém dresu, v jakém jel na Giru Contador.foto: Archiv Michala Kadlece

Přes kamaráda, který má zastoupení značky Trek v ČR, brázdil vrcholy Dolomit v dresu stáje Leopard Trek, kde jezdí třeba bratři Schleckové. „A na Giru jsme si koupili za 49 eur růžový dres, v jakém jel Contador. Je to hezká památka, akorát on v něm šlapal o dost líp,“ prozradil s úsměvem Kadlec.

Během sezóny se kvůli fotbalu na kolo skoro nedostane, letos byl před Girem jen jednou. „Myslel jsem si, že nějakou kondici z fotbalu mám a zvládnu to, ale je to úplně jiný druh pohybu. Na příští rok musím hodně potrénovat, abych Zoncolan vyjel,“ dal si závazek.

Jako malý hltal z věhlasných cyklistů Němce Ullricha, pak Armstronga, teď Contadora. „Ale když máme tak dobrého Čecha, fandím samozřejmě hlavně jemu. Věřím, že Kreuziger má nejlepší roky ještě před sebou,“ řekl Kadlec, který ke kolu získal vztah už v dětství. „Hodně jsem jezdil do školy, na tréninky. A teď mě to baví hrozně. Hlavně jízda v kopcích, kdy si člověk sáhne na dno. Mám jen silniční kolo, ale koupím si i horské,“ prozradil.

Profesionální cyklisté mají jeho neskonalý obdiv. „Je to jedno z nejtěžších odvětví. A když to člověk porovná na peníze třeba s golfem, je to směšné. Vezměte si, kolik vydělá vítěz golfového Masters a kolik dostane Contador, který vyhraje Giro a tři týdny jede denně 200 kilometrů. Je to nesrovnatelné, ale bohužel to tak je nastavené. Ale cyklisti jsou fakt borci,“ pochválil muže na bicyklech slavný fotbalista.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.