Hlavní obsah

Současná lvíčata jsou silnější než můj zlatý výběr z roku 2002, míní kouč Beránek

PRAHA

Trénoval mistry Evropy. Před devíti lety Miroslav Beránek na kontinentálním šampionátu hráčů do 21 let ve Švýcarsku dovedl český tým ke zlatu. Před finálovým turnajem stejné kategorie v Dánsku, startujícím příští sobotu, předpovídá výběru trenéra Jakuba Dovalila stejný úspěch.

Článek

„Současná jednadvacítka je silnější než tehdejší zlatý výběr,“ míní Beránek, který momentálně vede reprezentaci Kazachstánu. „Obránci Mazuch a Suchý nastupují v předních evropských klubech, mají vysoké taktické dovednosti. V záloze je na stranách obrovská síla. Ve středu hřiště rovněž a útočníci Pekhart, Kozák či Kadlec představují pro soupeře permanentní hrozbu,“ rozplývá se trenér.

„Spousta hráčů už okusila atmosféru prvního reprezentačního týmu. Tehdy měl zkušenosti z áčka vlastně jen Baroš,“ dumá Beránek, jenž zlatý triumf starý devět let přičítá faktoru jménem Petr Čech. „On byl klíčový pro úspěch. Turnaj se mu mimořádně povedl.“

V kádru současného týmu vidí obrovskou sílu. „Uspěli na mistrovství Evropy sedmnáctek, na devatenáctkách i na dvacítkách. Mají zkušenosti s finálovými turnaji i ze zahraničních klubů. Jsou úspěšní a trenér je s nimi prakticky od reprezentační šestnáctky. Mají sebevědomí, které je podložené. Jde o vítězné typy,“ zdůrazňuje Beránek. „Na mistrovství Evropy rozhoduje kvalita a šíře kádru. Uspět můžete, když je na lavičce hráč, který i z pozice náhradníka zápas rozhodne. A takové trenér Dovalil má,“ míní Beránek.

Příprava za pochodu

Zásadní rozdíl vidí v možnostech přípravy. „Teď před Dánskem má trenér dost času vychytat všechny nedostatky. My jsme tehdy jeli prakticky nonstop,“ připomíná čtyřiapadesátiletý kouč a vzpomíná na peripetie před turnajem. „Tehdy bylo v pondělí finále Poháru ČMFS, do něhož nastoupilo v souboji Sparta–Slavia deset hráčů. A ve čtvrtek se hrál první zápas ME s Francií, který jsme prohráli. Až poté pro nás turnaj začal. Nebylo možné se dát dohromady za dva dny včetně přesunu. Průběžně jsme pracovali na kondici a hlavně na regeneraci.“

Český tým tehdy Francii podlehl (0:2), následně porazil Belgii (1:0) a remíza s Řeckem (1:1) stačila k postupu do semifinále. V něm v prodloužení přemohl Italy (3:2) a ve finále po bezbrankové remíze s Francií slavil titul po penaltovém vítězství 3:1.

„Vybavuji si přesně, jak Vachoušek převzal pohár pro mistry Evropy. Ale v průběhu zápasu jsem nevěřil, že by se mohl penaltového rozstřelu dožít. Byl úplně vyždímaný,“ líčí Beránek.

Semifinále s Itálií přineslo největší emoce

Nejemotivnější okamžik má však spojený s triumfem nad Italy v semifinále. „Byli jsme lepší, ale zvrtlo se to. Vedli jsme čtyři minuty před koncem o dva góly, jenže po trefě Pirla vyrovnal v nastavení Maccarone. Funkcionáři a realizační tým Italů vyběhli před lavičku a dělali nevkusná gesta. Hrálo se ještě asi devadesát vteřin a bylo nám ouvej,“ vzpomíná Beránek.

„Přežili jsme do prodloužení. Kluci byli zlomení, ale dali jsme je psychicky dohromady. Když šli na hřiště, věřil jsem v postup. Z mužstva sálala energie. Byli nabití, sebejistí a odhodlaní,“ popisuje Beránek. „Když dal Pospíšil postupový gól do branky před deseti tisíci Italů, byl by na jejich tribuně slyšet padající špendlík,“ směje se Beránek.

Jedinou záludnost v nadcházejícím turnaji vidí v pozici, jež je Čechům přisuzována. „Jsme favorité, což je pro naše týmy ošidné. Jen výjimečně se s očekáváním vyrovnáme,“ upozorňuje bývalý trenér Slavie, Brna či asistent reprezentačního áčka.

Reklama