Hlavní obsah

Zasloužený třígólový výprask v Norsku bolí, předvedený výkon českého týmu však ještě víc

OSLO

Generálka na zářijovou kvalifikaci ve Skotsku české reprezentaci nevyšla. Výsledkově, ale co je ještě horší – ani herně. Ani proti Norům totiž nenašel Bílkův výběr svou tvář a slibovaný progres se opět nedostavil, což je před vyvrcholením bojů o EURO 2012 víc než varovné. Nejen proto, že vzhledem k šancím domácího celku je třígólová prohra ještě milosrdná, ale především proto, že s podobným výkonem český tým v Glasgowě jen těžko obstojí.

Foto: Andersen, Aleksander, ČTK

Norští fotbalisté se radují z prvního gólu proti Česku.

Článek

Slovo sice dodržel a sestavu se dvěma útočníky kouč české reprezentace Michal Bílek skutečně postavil, k aktivitě své svěřence určitě také nabádal, jenže jejich statická kombinace a snaha o držení míče se oproti předchozím zápasům příliš nezměnila a zákonitě končila za půlící čárou.

Všechno stálo na Rosickém, který se ovšem musel pro míče vracet až mezi stopery a uběhnout třicet metrů, takže mohl těžko zaskočit domácí beky nápadem či překvapivou přihrávkou. K ohrožení Jarsteinovy brány se tak Bílkovi svěřenci nedostali, na první střelu se zmohli po půlhodině, vážnější pokus poslal až Plašil pět minut před přestávkou.

Trest musel zákonitě přijít

Norové na tom sice nebyli zase až o tolik lépe, jejich hra však měla hlavu a patu. Hlavně si však nekomplikovali život, počínali si mnohem účelněji, jednodušeji a hlavně nebezpečněji. Hlavně proto, že využívali volných křídelních prostorů, které český tým vyklízel a nepochopitelně uvolňoval. Už po pěti minutách zkoušel Čecha legionář z Blackburnu Pedersen, čtyři minuty poté po rohového kopu Riiseho přehlavičkoval Wähler Sivoka a orazítkoval břevno, po dvaceti mohlo opět udeřit, ale balón se naštěstí odrazil kousek před čárou od Rajnochovy nohy!

Trest za nedůsledné bránění a přespřílišnou volnost poskytovanou Norům však musel zákonitě přijít. Krajánek z Hannoveru Abdellaoue  si pohrál s českými zadáky a nedal Čechovi šanci. A kdyby sedm minut před přestávkou doskočil po rychlém výpadu Huseklepp na centrovaný balón do šestnáctky,  nebo kdyby Pedersenovu vyloženou šanci záhy poté nezlikvidoval Čech, mohlo být vymalováno.

Norové udeřili podruhé

Ani po přestávce se obraz hry příliš nezměnil, i když na hřiště přišel místo debutanta Gecova pohyblivější Petržela. Norové se totiž spoustou nepřesností českému týmu přizpůsobili, takže hra upadla do podprůměru. Na straně jedné Greindheim a na druhé Rosický se snažili běhat a hru rozhýbat, moc pochopení ale nenacházeli.

A to Rosický předložil Pekhartovi přihrávku, z níž se vyrovnání nabízelo. Pekhart však míč špatně zpracoval a brankář ho ze střeleckého úhlu vytlačil. Chvilkovou výzvu ke zvýšené aktivitě sice tato příležitost znamenala, ale efekt nepřinesla.

Norové proto zase udeřili. Čech sice ještě v 71. min. pomalu zázračně zmařil jasný gól Husekleppovi, vzápětí však byl i on bezmocný proti hlavičkovému biliáru Norů a střele Riiseho.

Ještě štěstí, že legionář z Chelsea stál v bráně, protože se poté v rychlém sledu zaskvěl ještě dvakrát a uchránil tak svůj tým od mnohem vyšší prohry. A nic na to nemění,  že dvě minuty před koncem byl nucen složit v šestnáctce střídajícího Elyounoussiho a Abdelloue výprask českého celku dovršil.

Norsko - Česká republika 3:0
Branky: 23. a 89. Abdellaoue, 72. J. A. Riise. Rozhodčí: Black – Eakin, Neeson (Sev. Irsko). ŽK: Tettey - Hübschman, Čech, Sivok.  Poločas 1:0.
Norsko: Jarstein – Högli (46. Ruud), Wähler (80. Madsen), Demidov, J. A. Riise - Huseklepp (88. Elyounoussi), Tettey, Hauger (66. Jenssen), Grindheim (46. Brenne), Pedersen (68. Parr)  - Abdellaoue. Trenér: Olsen.
ČR: Čech - Pospěch, Rajnoch, Sivok, Kadlec - Gecov (46. Petržela), Hübschman - Rosický (68. Vacek), Plašil - Pekhart (77. Lafata), Baroš (81. Rezek. Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: