Hlavní obsah

Reprezentaci na cestě do Skotska zdrželi na letišti důchodci z Duchcova

PRAHA

Ještě dopoledne si zatrénovali za branami Strahova zavřenými i tentokrát na sedm západů, aby snad nějaký skotský špeh nespatřil, co geniálního trenér Bílek vymyslel a s čím v sobotu v Glasgow vyrukuje, dokonce i u videa v dejvickém hotelu Praha seděli a radili se, jak klíčovou kvalifikační partii o EURO 2012 zvládnout. Až odpoledne nasedli čeští fotbaloví reprezentanti do speciálu a ze starého ruzyňského letiště nabrali směr Glasgow. „Nepochybuji, že uspějeme,“ bůh ví, kde v sobě bral nezlomnou víru kouč Bílek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Baroš hovoří s novináři před odletem české reprezentace do Skotska.

Článek
Fotogalerie

Odlet české výpravy zdržela skupina důchodců z Duchcova, kteří měli zaplacenou prohlídku letiště, čímž zkomplikovali odbavení fotbalových reprezentantů. Senioři ale nakonec neznamenali pro Bílkovy svěřence vážnější komplikaci.

Žádná redukce kádru se nekonala, do Glasgow odletělo všech dvaadvacet hráčů, které trenér vybral. „A zdravých, problémy netrápí nikoho natolik, aby nemohl nastoupit, pokud se pro něho trenér rozhodne,“ hlásil lékař výpravy Petr Krejčí. „Tedy, já bolavé tříslo ještě pořád cítím, ale není to nic vážného. V sobotu ve tři jdu hrát,“ poopravoval doktora kapitán mančaftu Tomáš Rosický.

Rosického vážné varování

Také s notičkami vypracovanými trenérem Bílkem, i když právě on je moc nepotřeboval. Drtivou většinu skotských hráčů zná dokonale z Premier League. „Sám jsem zvědav, co na nás nachystali a s čím do sobotního utkání půjdou. V poslední přípravě proti Dánům nechali hrát soupeře a čekali, aby zápas nakonec 2:1 vyhráli. Ale je dost možné, že na nás vletí a budou nás honit po celém hřišti,“ meditoval, neboť se mu zřejmě donesla slova záložníka West Bromwich Albion Jamese Morrisona.

Fotbalová reprezentace před odletem do Skotska. Roman Hubník vystupuje z autobusu.foto: Právo/Jan Handrejch

„Trenér požaduje, abychom se tlačili stále do útoku a dostávali Čechy pod tlak po celém hřišti. A také abychom jim nahnali strach,“ prozradil pětadvacetiletý záložník domácího celku. „Bát se jich a mít z nich strach, to by bylo to nejhorší, co by se mohlo stát. Nejenže by nás přehráli, ale ještě by nám nakopali,“ varoval spoluhráče Rosický, podle něhož síla Skotů narostla už tím, že se do jejich kádru vrátil Fletcher z Manchesteru United.

„Hlavně ve dvojici s Adamem z Liverpoolu představují ve středové řadě velkou sílu. Fletcher je nepříjemný svou agresivitou a neustálým napadáním soupeřových hráčů, Adam jako tvořivý fotbalista má naopak perfektní periferní vidění, takže zásobuje spoluhráče přesnými pasy,“ rozebíral kapitán české reprezentace hlavní sílu Skotů v záložní řadě.

Domácím Skotům způsobilo trochu starostí zranění Stevena Naismitha. Záložník Glasgow Ragers si totiž o víkendu v zápase s Aberdeenem bolestivě narazil bok. "Nic vážného to ale není, trocha léčby bolest zahnala. Cítím se mnohem lépe a do přípravy na kvalifikační dvojzápas už se mohu zapojit," hlásil čtyřiadvacetiletý útočník patřící do základní sestavy skotského celku.

Trenér prý recept na Skota našel

Bílek tvrdí, že o ní ví. Nejenže poslal na poslední přípravu Skotska proti Dánsku svého špeha Drahokoupila, ale zápas viděl. A hned několikrát. Problém je ale trochu v tom, že Fletcher v tomto zápase nenastoupil vůbec a Adam odehrál jen necelou hodinu.

„Hrálo se za velice těžkých podmínek, neboť v Glasgow dva dny pršelo.  Zápas přinesl veliký boj, v němž byli Dánové fotbalovější, zatímco Skotové šli za úspěchem s obrovským nasazením a důrazem. Samozřejmě jim pomohlo, že si hosté dali  Kvistem vlastní gól,“ rozebíral trenér, co viděl a z přátelské konfrontace vyvodil. „Pokud zachováme chladnou hlavu, budeme přesně kombinovat a nepustíme Skoty do velkého tlaku, jsme schopni uspět.“

Že by snad jeho tým v sobotu odpoledne v Glasgowě prohrál, cestu do baráže si zkomplikoval a jeho trenérská mise na lavičce národního týmu skončila, o tom Bílek vůbec neuvažuje. „Vůbec si nepřipouštím, že bychom neuspěli,“ pravil tak přesvědčivě, že se člověk až zarazil, kde se v něm tolik víry bere. Zvláště po norské blamáži staré tři týdny.

Kapitán Tomáš Rosický a trenér Michal Bílek (vpravo)  na tréninkufoto: ČTK/Stanislav Peška

„V Glasgow nepůjde o Bílka, ale o celý český fotbal. A toho si jsou hráči vědomi,“ vysvětloval trenér. „Mnohým z nich je navíc jasné, že je to jejich poslední šance podívat se na velký evropský turnaj. Po této kvalifikaci dojde v národním mužstvu k další hráčské obměně,“ podpořil Bílka i reprezentační manažer Vladimír Šmicer.

Ani hráči zatím nevědí...

Po příletu do Glasgow už reprezentace žádný trénink plánovaný nemá, oficiální přípravu absolvuje až v pátek odpoledne v době zápasu. Po ní by měl Bílek alespoň naznačit, s jakou sestavou pro sobotní střetnutí počítá, protože je pramálo pravděpodobné, že by vyjmenoval jedenáct hráčů, které na trávník pošle.

„Uvažuji o několika variantách,“ pravil mnohoznačně při čtvrtečním odletu. „I my se dozvíme složení mančaftu až den před zápasem,“ prozrazoval mladý legionář z Norimberku Tomáš Pekhart, že ani hráči nejsou o moc moudřejší.

Reklama

Související témata: