Hlavní obsah

Češi na EURO nemají šanci, píší v Anglii. Němci a Španělé si Bílkův tým nepřejí

PRAHA

Napětí v šestnácti vyvolených evropských zemích, které se probojovaly na fotbalové Euro 2012, roste. V pátek v podvečer se v Kyjevě při slavnostním losu dozvědí všichni zúčastnění své soupeře pro základní skupiny šampionátu. Hráči i fanoušci všech reprezentací pochopitelně spekulují, jaký los by byl pro ně k úspěchu na mistrovství nejlepší.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Slavnostní otevření stadiónu v ukrajinském Lvově pro EURO 2012.

Článek

Česká reprezentace má z evropských šampionátů skvělou bilanci. Coby samostatný stát se zatím pokaždé na závěrečný turnaj dostala. V roce 1996 dosáhla na stříbro a o osm let později na bronz. Češi se také pochopitelně podíleli na zlatých medailích Československa z ME 1976. Přesto už na mezinárodním poli dávno nebudí takový respekt jako dříve. V Kyjevě bude v osudí ve čtvrtém, nejhorším koši.

„Měli štěstí, že se na turnaj vůbec dostali poté, co jim kontroverzní penalta pomohla k remíze ve Skotsku. Češi vypadají jako stín skvělých týmů z Eura 96 a 2004, kde zářili. A byl by to mimořádný šok, kdy se jim povedlo ze skupiny probít,“ píše například britský list Daily Mail v představovačce všech týmů.

Nasazení zemí pro los EURO 2012
1. koš: Polsko, Ukrajina, Španělsko, Nizozemsko
2. koš: Německo, Itálie, Anglie, Rusko
3. koš: Chorvatsko, Řecko, Portugalsko, Švédsko
4. koš: Dánsko, Francie, Česká republika, Irsko
Losuje se v pátek od 18:00 v Kyjevě.

K ostatním mužstvům ve čtvrtém koši ani zdaleka tak ostrý není. Dokonce ani k Irům, kteří se na velký turnaj dostali po dlouhých letech. „Očekávejte, že jednou nebo dvakrát Irové někoho pořádně naštvou,“ předpovídá list.

Němci si přejí Španěly

Například v pořadatelském Polsku, které si většina soupeřů do své skupiny přeje, ale v médiích neřadí výběr trenér Michala Bílka ani mezi nejlehčí možné losy, ani nejtěžší. Třeba server Sport.pl pro svůj tým označil jako skupinu smrti s Německem, Portugalskem a Francií. Jako hratelnou pak s celky Ruska, Řecka a Irska. „Ale ani v ní by Poláci nebyli favority,“ uznává sebekriticky deník.

Němečtí fanoušci chtějí, podle hlasování v on-line anketě nejčtenějšího deníku Bild, jako soupeře do skupiny obhájce titulu Španěly a dále Portugalce a Francii. Češi jsou spolu s Dány podle ankety druhým nejméně vytouženým soupeřem pro německé fanoušky. Ještě méně si jich přeje dostat do skupiny Chorvatsko.

I Bild však zmiňuje jako nejslabšího ze čtvrtého (českého) koše Irsko, jemuž ale patří v rankingu FIFA o jedenáct příček lepší pozice než České republice. Iry zařadil do nejslabší možné skupiny i chorvatský list Sportske novosti.

Čechy jako soupeře si nevybrali ani španělští fanoušci v hlasování prestižního sportovního listu Marca. Španělé, kteří Českou republiku dvakrát porazili v kvalifikaci, si odhlasovali skupinu s Ruskem, Portugalskem a Francií. „Čtenáři deníku Marca dali ze čtvrtého koše přednost Francii před teoreticky rozumnějšími soupeři z Irska, Dánska a Česka,“ píše list.

Reklama