Hlavní obsah

Nedvěd znovu „kope“ za malé EURO, Platini prý svým Čechům rozumí

PRAHA

„Grande Paolo“ má na druhý pokus dopomoci českému fotbalu k získání juniorského šampionátu. Pavel Nedvěd je znovu ambasadorem kandidatury České republiky na pořadatelství mistrovství Evropy hráčů do 21 let v roce 2015. UEFA vybere pořadatele v březnu a Češi mají v tuto chvíli sedm soupeřů - Rusko, Rakousko, Wales, Ázerbájdžán, Portugalsko, Řecko a Maďarsko.

Foto: Sport.cz

Unikátní setkání tří držitelů Zlatého míče v pivnici U Fleků v prosinci 2010 - zleva Pavel Nedvěd, Josef Masopust a Michel Platini.

Článek
Fotogalerie

Pražské stadióny na Letné a v Edenu, Olomouc a Uherské Hradiště. To jsou čtyři místa, která chtějí hostit šampionát „jedenadvacítek“ v roce 2015. Český fotbal kandidoval již na malé EURO 2013, loni však až ve finále podlehl Izraeli.

„Hrozně nerad prohrávám a těsná minulá porážka byla velkou motivací, abychom se o to znovu pokusili. Hodně pořadatelství chceme, bral bych získání šampionátu jako velký úspěch,“ konstatoval Miroslav Pelta, předseda FAČR.

Projekt znovu připravil Petr Fousek, šéf kandidatury. „Petr je ve světě uznávaný. Je to silný hráč, který by nám měl pomoci. UEFA k nám již podruhé ani nepřijela na inspekci. Pokud jde o úřednickou část, jsme jasní vítězové. Teď ještě musíme naše snažení dotáhnout po stránce lobbistické,“ říká Pelta na rovinu.

V tom je minulá prohra pro Čechy poučením. Izrael využil nejen toho, že má ve výkonném výboru svého zástupce, ale o výhru se také výrazně přičinila politická garnitura státu.

„Jsme silní a věříme si. Prvním cílem je, abychom se dostali mezi tři nejlepší kandidatury, což by se nám mělo povést. Máme jistý morální náskok, protože posledně jsme prohráli opravdu jen těsně. Další naší výhodou je, že nekandidujeme na žádný jiný šampionát,“ poukazuje Fousek.

Pelta už u Platiniho orodoval

V roce 2013 bude Praha hostit evropský Superpohár mezi vítězem Ligy mistrů a Evropské ligy. Pak by měli na řadu přijít junioři. „Naše kandidatura byla hlavním tématem mojí nedávné návštěvy u Michela Platiniho, předsedy UEFA. K českému fotbalu má úctu, vnímá nás jako silnou fotbalovou zemi,“ ujišťuje Pelta, že nevynechává žádnou příležitost k lobbování.

O to samé se i podruhé snaží internacionál Pavel Nedvěd, který znovu přijal roli ambasadora kandidatury. „Pavel je ikona českého fotbalu a držitel Zlatého míče za rok 2003, jakožto funkcionář Juventusu Turín má mezinárodní přesah. Osobně se zúčastnil zasedání výkonného výboru UEFA v Praze a s jeho členy o naší kandidatuře mluvil,“ připomíná Fousek.

Trpělivost většinou přináší úspěch

„Když jsme byli minule ve finále, máme pocit, že nám UEFA šampionát dluží. Tak to chodí i při přidělování olympiád, je třeba o ně usilovat opakovaně. Ostatně i nešťastný šampionát lyžařů v Liberci jsme vybojovali trpělivostí,“ připomíná Pelta. „Žádná taková záruka ovšem samozřejmě neexistuje. Příkladem je třeba Turecko, které již třikrát usilovalo o EURO dospělých. Marně, takže chystá již čtvrtý pokus,“ doplňuje Fousek.

Začátkem března všechny projekty posoudí komise UEFA pro národní týmy. Jejím členem byl i Ivan Hašek, bývalý šéf českého svazu, jeho nástupce Pelta teď bude přizván jako host s tím, že po dalším kongresu by měl Haška plnohodnotně nahradit. Výkonný výbor UEFA pak zvolí pořadatele 20.-21. března.

Největšími soupeři se jeví Rakousko a Rusko

Koho se Češi ze sedmičky protivníků Rusko, Rakousko, Wales, Ázerbájdžán, Portugalsko, Řecko a Maďarsko nejvíc obávají?

„Soustředíme se jen na sebe, ale za největší konkurenty považujeme Rakousko a Rusko. Možná odstoupí Řecko, teď má svých starostí dost,“ avizuje Fousek.

Šampionát v České republice by měl rozpočet kolem 72 miliónů korun. „Turnaj by nám měl vynést profit. Náklady nese hlavně UEFA, která si ponechává marketinková práva. Prodej vstupenek však zůstává pořadateli,“ vysvětlil Jaroslav Kolář, mluvčí asociace.

Reklama