Hlavní obsah

Kouč 'lvíčat' Lička předložil analýzu a skončil

PRAHA

Trenér Werner Lička nedovedl fotbalovou jednadvacítku na mistrovství Evropy a u týmu skončil. V úterý šel neúspěšný kouč na kobereček do sídla ČMFS, kde předložil svůj pohled na pokaženou baráž a rozloučil se. "Trenér, který nesplní cíl, by neměl pokračovat. Dnes to byla jen zdvořilostní a formální záležitost," přiznal Lička.

Foto: PRÁVO

Werner Lička

Článek

V sídle svazu se zpovídal generálnímu sekretáři Petru Fouskovi a místopředsedovi Pavlu Mokrému, který zastupoval svazového šéfa Jana Obsta, neboť ten je na MS dvacetiletých v Dubaji.

Lička uzavřel smlouvu do konce roku s opcí, ale tu vedení ČMFS nevyužilo. "Nebyl naplněn základní cíl, a tím byl postup na mistrovství Evropy, které se mohlo uskutečnit v České republice. Tam jsme chtěli usilovat o postup na olympijské hry," nastínil Fousek, proč svazový šéf Jan Obst rozhodl, že o Ličkovy služby už nestojí.

Fousek přiznal, že se na schůzce věnovali také předložené analýze. "Tu postoupím výkonnému výboru," vysvětlil funkcionář. Ovšem na vliv obsazení místa trenéra 'lvíčat' to už nebude mít vliv.

Lička s koncem počítal

Samotný Lička počítal s ukončením angažmá hned po vyřazení od Švýcarska. "Věděl jsem, co bude následovat," řekl. Poznamenal však, že na spolupráci s mladými reprezentanty bude vzpomínat rád. "Měl jsem z toho dobrý pocit, ta spolupráce mě obohatila. Pro mě skončila jedna pěkná etapa," dodal pro ČTK Lička.

O své další práci zatím jasno nemá, ale rád by pokračoval dál jako trenér. "Zatím se cítím být koučem, chci být na hřišti. Práce funkcionáře mě ještě neláká," naznačil Lička. Na stole mu prý leží už dvě konkrétní nabídky, které však nechtěl specifikovat. Ještě dnes večer odjíždí do zahraničí kde bude o jedné z možností jednat.

Největším favoritem Lavička

Svaz mezitím zahájil vyhledávaní vhodného kandidáta, který by mužstvo vedl v kvalifikaci pro nadcházející ME. Její program bude znám v pátek, kdy se losuje kvalifikace MS seniorů. Složení skupin jednadvacítek bude totožné, jako u prvních týmů.

O Ličkově nástupci se rozhodne podle svazových funkcionářů nejpozději na lednovém zasedání výkonného výboru. V kuloárech se zatím přetřásají jména možných favoritů. Největším adeptem je podle dostupných informací Vítězslav Lavička, který v průběhu podzimu ukončil angažmá ve Viktorii Žižkov. Mluví si také o Dušanu Fitzelovi, který působil v roli asistenta u dvou posledních trenérů jednadvacítky.

Reklama