Hlavní obsah

Rosický: Pauza mi může prospět

PRAHA

Dva měsíce si reprezentační záložník Tomáš Rosický kvůli zlomenině nekopl do míče. Lékaři mu ruku při operativním zákroku zpevnili dvěma titanovými šrouby. Po rehabilitaci už mladý středopolař odehrál v klubu dva zápasy a při pondělním srazu národního týmu před soubojem s Japonskem rozdával úsměvy.

Článek

"Cítím se velmi dobře. Mám velkou chuť do hry. Rád bych proti Japonsku byl na hřišti do poslední minuty. Vůbec by mi to nevadilo," naznačil Rosický, že má po fotbale velký hlad.

Operovaná ruka drží

Jeho levá ruka ještě nese stopy po zranění. Je zesláblá, na zápěstí je patrná modřina. "Při zápasech nosím na ruce speciální bandáž. Už jsem si zvykl, nijak mě neomezuje," vyprávěl třiadvacetiletý záložník. Strach z možného obvnovení zranění ho netrápí. "Do soubojů chodím naplno. Už jsem do ruky pár ran dostal, nevyvaroval jsem se ani pádu. Ale je to dobré, drží to," pochválil práci lékařů dvaatřicetinásobný reprezentant.

V Dortmundu nejprve přispěl k vítězství nad Bayernem Mnichov, v druhém utkání pak nezabránil prohře v Leverkusenu. "Neměl jsem po návratu strach z fotbalu, ale z fyzičky. V prvním zápase jsem střídal, v druhém jsem se už cítil mnohem lépe."

Klenot Dortmundu si nejprve vyslechl chválu za výkon v duelu s Bayernem, po utkání s Leverkusenem ho však trenér Sammer podrobil nelítostné kritice. "Prohráli jsme o tři branky. Propadli jsme v obraně. Dostal jsem úkol a není v mých silách, abych ho zvládnul. Nechci to rozebírat. Je to mezi mnou a trenérem. Na kritiku má právo."

Pro Dortmund příliš drahý?

Dortmundu patří čtyři kola před koncem šesté místo s osmačtyřiceti body. Po ztrátě šancí na Ligu mistrů už Rosického týmu nepatří ani pátá příčka znamenající start v Poháru UEFA. "Je to v ohrožení," přiznal český špílmachr. Borussii patří čtyři kola před koncem šesté místo. Po ztrátě šancí na Ligu mistrů nemá jistý ani start v Poháru UEFA, a tak napětí stoupá. "Pohárová Evropa je v ohrožení," přiznal český špílmachr.

Štiplavá slova si vyslechl už před zápasem s Bayernem Mnichov. Tehdy zazněla z úst manažera bavorského klubu Honesse. Ten prohlásil, že Rosického cena v problémy se zmítajícím Dortmundu je přemrštěná. "Vůbec jsem to nebral jako nějaký atak vůči mé osobě. Prostě to patří k fotbalu. Navíc v lednu Beckenbauer říkal, že by mě moc chtěli. A za dva měsíce nestojím za nic. Tak si vyberte," culil se uličnicky Rosický.

Těší ho, že je nároďák fit

Od pondělí si užíval volnějšího programu národního týmu. Stačil pohovořit s bratrem Jiřím, v pondělí večer po boku přítelkyně Radky Kocurové na přehlídkovém molu představil dresy pro ME v Portugalsku. Potěšila ho skutečnost, že se reprezentace po delší době sešla prakticky kompletní.

"Takhle to už dlouho nebylo. Je moc dobře, že jsme po dlouhé době pohromadě a nikoho nic netrápí. Vždyť do Seefeldu na soustředění před šampionátem bychom měli jet určitě všichni fit a rozehraní, bez problémů."

Rosický tuší, že velmi důležité bude před ME najít ideální skladbu tréninků, aby se hráči zbavili únavy a přitom optimálně naladili formu. "Na některých se dlouhá sezóna může podepsat. Je velmi složité zvládnout během roku takovou porci zápasů. Vlastně to ani nelze," mínil záložník. Sám může těžit z přestávky zaviněné zraněním, běhm níž nabral síly pro těžký závěr sezóny: "Pauza může být mojí výhodou. Určitě mi prospěla."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.